ΑΡΘΡΑ Η σημασία της ισορροπίας στο κρασί

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ;
Η σημασία της ισορροπίας στο κρασί

Η ισορροπία ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία τα διάφορα στοιχεία που αποτελούν ένα σύνολο είναι στις σωστές αναλογίες και το τελικό αποτέλεσμα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. Αλλά τι μπορεί να σημαίνει ισορροπία σε σχέση με το κρασί;

Ας πάρουμε τα συστατικά ενός κρασιού, όπως οξύτητα, τανίνες, πρωτογενή χαρακτηριστικά (φρούτα), δευτερογενή χαρακτηριστικά (αρώματα βαρελιού), το αλκοόλ και τα σάκχαρα. Όταν αυτά τα στοιχεία ενσωματώνονται και συνυπάρχουν σε αρμονία σε ένα κρασί, τότε αυτό το κρασί έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι εξαιρετικό.

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί; Θεωρητικά όχι. Στην πράξη όμως χρειάζεται τερράστια προσοχή στη λεπτομέρεια και πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης.

Όσο τα σταφύλια ωριμάζουν, τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται ενώ αντίστοιχα τα επίπεδα οξέος μειώνονται. Αν για παράδειγμα αφήσουμε τα σταφύλια να κρέμονται στον ήλιο μέχρι να γίνουν πεντανόστιμα και γλυκά, τότε σίγουρα μπορούμε να αποχαιρετίσουμε την οξύτητά μας. Είναι βέβαιο ότι το κρασί θα είναι εκτός ισορροπίας εξ αρχής.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ κρασί που να είναι άγριο και σκληρό στο τελείωμα και ίσως να μύριζε σαν αλκοολούχο ποτό; Το πιθανότερο είναι το αλκοόλ να ήταν εκτός ισορροπίας. Κάποιες φορές, κρασιά μπορεί να έχουν ακόμη και 16 % αλκοόλ και να μην το καταλάβουμε ποτέ. Άλλες φορές, κρασιά με φυσιολογικό αλκοολικό βαθμό της τάξης του 14% μπορεί να μυρίζουν έντονα ή ακόμη και να έχουν τη γεύση φωτιστικού οινοπνεύματος! Όλα σχετίζονται με το πως τα στοιχεία του κρασιού αλληλοσυμπληρώνονται ή αντιδρούν μεταξύ τους.

Αυτή η αρμονία (ή η έλλειψη αρμονίας) επηρεάζει τη συνολική γεύση, το προφίλ και τη δομή κάθε κρασιού.

Την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε το αγαπημένο σας κρασί, προσπαθήστε να σκεφτείτε και να απομονώσετε τα διαφορετικά στοιχεία του. Σκεφτείτε γλυκό και αναζητήστε την γλυκύτητα στο μπροστινό μέρος της γλώσσας σας. Νιώστε την οξύτητα να γαργαλάει τον ουρανίσκο, το πίσω μέρος της γλώσσας σας και να προκαλεί έκκριση σάλιου στο στόμα. Ή μήπως το κρασί κυλάει παντού μες στο στόμα σας γεμίζοντάς το απόλαυση;