ΑΡΘΡΑ Η Μάχη της Φυσαλίδας: Prosecco vs Σαμπάνια

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΥΣΑΛΙΔΑΣ: PROSECCO VS ΣΑΜΠΑΝΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΦΡΩΔΗ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΑΛΛΟ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥ PROSECCO. ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ.
Η Μάχη της Φυσαλίδας: Prosecco vs Σαμπάνια

Ναι και η Σαμπάνια και το Prosecco είναι ίσως τα πιο διάσημα αφρώδη κρασιά του κόσμου αλλά πέρα από αυτό αμφιβάλλω αν έχουν άλλες ομοιότητες. Για την ακρίβεια μπορεί να δείχνουν ίδια σε ένα ποτήρι αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα δούμε πως είναι παντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Πάμε να δούμε ένα ένα τα σημεία που διαφέρουν;

  1. Ποικιλία

H ποικιλία πίσω από το Prosecco ονομάζεται Glera και είναι μια λευκή, μέτρια αρωματική ποικιλία. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως μέχρι το 2009 έλεγαν την ποικιλία του Prosecco, prosecco αλλά αυτό άλλαξε για να προστατευτεί το προϊόν και να κατοχυρωθεί το ΠΟΠ, μιας και οι παραγωγοί του νέου κόσμου είχαν αρχίσει να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για το Prosecco. Σκέψου πως στην Αυστραλία κάποιοι ακόμα χρησιμοποιούν τον όρο Prosecco στην ετικέτα και εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες. Από την άλλη μεριά, η Σαμπάνια έχει 3 διαφορετικές ποικιλίες, το Chardonnay (Blanc de Blanc), το Pinot Noir και το Pinot Meunier (Blanc de Noir).

  1. Τρόπος Παραγωγής

H Σαμπάνια γίνεται αποκλειστικά με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (γνωστή και ως παραδοσιακή μέθοδος ή method Champenoise). To κρασί βάσης μπαίνει στη φιάλη μαζί με θρεπτικά και ζύμες και έτσι το κρασί ζυμώνει ξανά και το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα εγκλωβίζεται στο κρασί με τη μορφή φυσαλίδων. Αντιθέτως, το Prosecco γίνεται με τη μέθοδο της κλειστής δεξαμενής, όπου το κρασί ζυμώνει σε μια δεξαμενή όπου κλείνει από ένα σημείο και μετά και έτσι δημιουργείται ο αφρισμός.

  1. Στυλ

Οι διαφορετικοί τρόποι οινοποίησης επηρεάζουν το στυλ του κρασιού που προκύπτει. Η Σαμπάνια για παράδειγμα λόγω της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη και της μακρόχρονης παλαίωσης (18 μήνες για non-vintage και 3 χρόνια για της vintage) αποκτά αρώματα ξηρών καρπών, μπισκότου και φρυγανισμένου brioche (αυτά είναι τα γνωστά αυτολυτικά αρώματα). Από την άλλη μεριά το Prosecco έχει πιο έντονα τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά της Glera καθώς δεν έχει νότες ζύμης ή αυτολυτικού χαρακτήρα αλλά έχει αρώματα σταφυλιού, μήλου, αχλαδιού, λευκών λουλουδιών και μελιού.

  1. Τιμή

Η απαιτούμενη, μεγαλύτερη παλαίωση του κρασιού, η περιορισμένη έκταση, το κόστος παραγωγής και φυσικά το τεράστιο prestige είναι κάποιοι από τους λόγους που διαμορφώνουν την υψηλή τιμή της Σαμπάνιας. Παράλληλα το Prosecco θεωρείτε μια «τίμια» και προσιτή φυσαλίδα δίχως την αυστηρότητα της Σαμπάνιας. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, η εμπορική του επιτυχία είναι τεράστια γεγονός που οδήγησε στην διεύρυνση των ορίων της ζώνης DOC.  Αυτό όπως καταλαβαίνεις επηρεάζει και την τιμή.

  1. Συνδυασμός με φαγητό

Η Σαμπάνια είναι η βασίλισσα του συνδυασμού κρασιού – φαγητού, όλοι το ξέρουν αυτό. Από πικάντικα παλαιωμένα τυριά όπως Παρμεζάνα, μέχρι στρείδια και burger με τρούφα και τηγανητό κοτόπουλο η Σαμπάνια μπορεί να ταιριάξει με τα πάντα (σχεδόν). Το Prosecco δεν είναι τόσο πολυδιάστατο και συνοδεύει πιο απλά και εύκολα εδέσματα όπως sushi, Prosciutto με πεπόνι, ελαφριές σαλάτες με φρούτα και τα σχετικά.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek