ΑΡΘΡΑ Pizza Wines: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να τα υποτιμάς;

PIZZA WINES: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΤΙΜΑΣ;

PIZZA WINES;; ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΥ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ!
Pizza Wines: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να τα υποτιμάς;

Τώρα θα σκέφτεσαι πάει τρελάθηκε αυτή… τη χτύπησε το κρύο, δεν της έφτασε η άδεια και άλλα τέτοια. Ε λοιπόν όχι, δεν τρελάθηκα! Τα pizza wines υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας και είμαι σίγουρη πως έχεις πιει τουλάχιστον 1 μια φορά στη ζωή σου. Τι είναι όμως τα pizza wines;

Έχουμε και λέμε. Τα pizza wines είναι αυτά τα κόκκινα κρασιά που έχουν μπόλικο ζουμερό φρούτο, τραγανή οξύτητα, μέτριο (ή ακόμα και ελαφρύ σώμα), μαλακές τανίνες και όχι τεράστια πολυπλοκότητα. Στη Γαλλία τα λένε glouglou wines (που τα πίνεις μονορούφι σα νερό) ή vin de soif (κρασιά που σε ξεδιψάνε). Είναι τα κρασιά που απολαμβάνεις συνήθως σκέτα ή με… delivery και δεν θέλουν πολύ σκέψη, απλά τσιμπάς, πίνεις, απολαμβάνεις, χαλαρώνεις και φυσικά δεν καταλαβαίνεις για πότε τέλειωσε το μπουκάλι. Καλά, θα μου πεις, και είναι αυτά κρασιά που αξίζουν την προσοχή μου; ΝΑΙ θα σου πω και θα σου εξηγήσω ακριβώς το λόγο παρακάτω.

Με την ίδια λογική που υπάρχουν comfort φαγητά που απολαμβάνουμε όταν είμαστε στις μαύρες μας ή όταν έξω βρέχει ή όταν απλά είμαστε πολύ κουρασμένοι υπάρχουν και κρασιά που κάνουν την ίδια δουλειά. Για παράδειγμα, όταν γυρνάς μετά από πολύωρο meeting στο γραφείο θες απλά να χαλαρώσεις και να μη σκέφτεσαι. Αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν θα έχεις όρεξη για ένα παλαιωμένο Bordeaux που θα θέλει τη μετάγγισή του, το σωστό ποτήρι και γενικά το χρόνο του, να το μυρίσεις, να το γευτείς και να το απολαύσεις. Εκεί έρχεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα το Pizza Wine που, προσοχή, μπορεί να είναι απλό αλλά όχι απλοϊκό! Αν το παραπάνω παράδειγμα σου φαίνεται κάπως κουλό τότε σου έχω ένα ακόμα. Έχεις τσακωθεί με το πρόσωπο και έχεις τις μαύρες σου. Θες να βάλεις μια ταινία να ξεχαστείς και να γελάσεις. Το πιθανότερο είναι πως δε θα διαλέξεις ούτε την Κίτρινη του Κισλόφσκι ούτε και τον Αστακό του Λάνθιμου. Μάλλον θα προτιμήσεις το Tρελό Σαββατοκύριακο στου Μπέρνι ή το Ημερολόγιο της Bridget Jones. Που καταλήγουμε λοιπόν; Πως τα Pizza Wines είναι ότι το Τρελο Σαββατοκύριακο στο Μπέρνι, η pizza και τα σουβλάκια για μια δύσκολη μέρα, δηλαδή βάλσαμο! Για αυτό τον τελευταίο και πολύ σημαντικό λόγο τα Pizza Wines αξίζουν μια θέση στην καρδιά, τον συντηρητή και την καθημερινότητα σου! Για να μην ψάχνεις αλλού, θα σου προτείνω εγώ τα δικά μου αγαπημένα αλλά και τα πιάτα (ή τη διάθεση) με τα οποία τα συνδυάζω.

  1. You f&@k my wine – Fabien Jouves

To απόλυτο pizza wine ή μάλλον ο ορισμός του pizza wine είναι το You F&@k my wine του Fabien Jouves. Ο Fabien, το next big thing του Cahors όπως τον αποκαλούν, κάνει μοναδικά κρασιά, αυστηρά περιορισμένης παραγωγής, που όμως χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Vins de Soif (κρασιά της δίψας ή της πίτσας) και Vins de Terroir (κρασιά terroir). Και σου λέμε με βεβαιότητα πως είναι μετρ και στα δυο! Το You f&@k my wine είναι ένα ζουμερό κρασί από Malbec και Jurancon Noir, που παλαιώνει για 6 μήνες σε τσιμεντένιες δεξαμενές και δρύινα βαρέλια. Το κρασί αυτό (ή μάλλον το όνομα του) είναι αφιερωμένο στη γαλλική νομοθεσία που δεν του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει τον όρο Cahors PDO λόγω του ότι χρησιμοποίησε Jurancon στο blend. Συνδύασε το με μια πικάντικη pizza με σάλτσα τομάτας, spianata piccante, ελιές και κρεμμύδι.

  1. Aiora ερυθρή – Οινοποιείο Moschopolis

Στην Aiora συναντιούνται 3 μεγάλες ποικιλίες, το Μαυροτράγανο, το Ξινόμαυρο και το Syrah. Κάθε μια δίνει και κάτι ενώ η παλαίωση σε κρητικό αμφορέα έρχεται και υπογραμμίζει το εντυπωσιακό σύνολο.  Ελαφρώς δροσερή ταιριάζει μοναδικά με πληθώρα πιάτων. Ο δικός μου αγαπημένος συνδυασμός είναι με μπριζολάκια μαύρου χοίρου γλασαρισμένα με soya και μέλι. Τώρα αν αυτό σου ακούγεται εξεζητημένο για τα γούστα σου παράγγειλε σουβλάκια προβατίνας, που και είναι το νέο trend, ή σουβλάκια μοσχαρίσιου συκωτιού. Δε θα τα χαλάσουμε εκεί!

  1. Amauta Tannat Bodega El Porvenir de Cafayate

Δευτέρα βράδυ, μετά από άδεια και όλα μοιάζουν ανυπόφορα αλλά υπάρχει λύση, αχνοφαίνεται φως στον ορίζοντα. Υπάρχει Amauta Tannat στο σπίτι και τα σουβλάκια συστήνονται και ως αντικαταθλιπτικό. Έκανες την εξίσωση ή όχι ακόμα; Ζουμερά, πρόστυχα, πικάντικα πιτόγυρα με γύρο χοιρινό ή ντονέρ και τα λοιπά αξεσουάρ (χωρίς πατάτες) αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για το φρουτώδες αλλά παράλληλα δομημένο Tannat, με τις μέτριες αλλά ώριμες τανίνες του. Στην υγειά των pizza (ή και σουβλάκι) wines.

  1. Κομψός Λιάτικο Αμπελώνες Καραβιτάκη

Έχεις φάει άκυρο τελευταία στιγμή και σου ακυρώνουν το ραντεβού. Τι να κάνεις; Να κάτσεις να σκάσεις; Όχι δα! Παραγγέλνεις sushi (California roll, spicy maki με σολομό και τόνο και ένα inside out με γαρίδα tempura και spicy mayo) και μέχρι να έρθει βάζεις τον Κομψό για λίγο στο ψυγείο. Αράζεις, βάζεις Sex & the city ή Peaky Blinders (μιλάμε για κομψότητα, όχι αστεία) και απολαμβάνεις το sushi σου και τον Κομψό Λιάτικο. Βλέπεις πόσο δύσκολο είναι να ισορροπήσεις σε 12ποντα Manolo και να βρεις σύντροφο της προκοπής ή πόσο ζόρικα περνάνε οι συμμορίες του Λονδίνου ενώ παράλληλα συνειδητοποιείς πόσο ταιριάζει αυτό το ζουμερό και φίνο κόκκινο με τα ωμά ψαράκια. Ραντεβού; Ποιο ραντεβού;

  1. Halara Rosso

E καλά, μη μου πεις πως θες παραπάνω εξήγηση για αυτό, το λέει και το όνομά του, χαλαρά! Το ζουμερό κόκκινο με έμπνευση τις καλοκαιρινές διακοπές μιας παρέας στην Τήνο είναι ότι θες μετά από μια κουραστική μέρα στους δρόμους και την κίνηση. Το ανοίγεις, βάζεις να παίζει το La vita e bella, παραγγέλνεις μια τσαχπίνικη μακαρονάδα (εγώ θα προτιμούσα μια puttanesca) και…χαλαρώνεις!

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek