ΑΡΘΡΑ
ΠΕΝΤΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΙΩΝΑ
ΠΕΝΤΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΙΩΝΑ
Η ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ! ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΠΕΛΑΔΕΣ!
Η Λημνιώνα είναι μια σπάνια ελληνική ποικιλία (όχι πια!) που διασώθηκε με σκοπό να μας κερδίσει σταδιακά, αφού πέρασε πολύ ήσυχα από τον πιο επιθετικό και στιβαρό χαρακτήρα της, σε βελούδινες εκδοχές, κυρίως μονοποικιλιακές ερυθρές, αλλά και ροζέ, μονοποικιλιακές ή μη. Φαίνεται πως συνεχώς κερδίζει έδαφος ανάμεσα στις ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, ενώ η παρομοίωσή της με το Pinot Noir της έχει προσθέσει επιπλέον μερικές δεκάδες θαυμαστών, οι οποίοι την καταναλώνουν πολύ ευχάριστα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, και ένα τσακ τσιμπημένη σε θερμοκρασία! Είναι κομψή, φρέσκια και με χαρακτηριστική δομή, ενώ ο φρουτώδης χαρακτήρας και οι βελούδινες τανίνες της ζητούν απεγνωσμένα, μεζεδάκια. Για να μην μπλέκεις σε πολλούς μπελάδες, παρακάτω θα βρεις μια λίστα με εύκολα μεζεδάκια και την αντίστοιχη Λημνιώνα που πρέπει να δοκιμάσεις με αυτά.
- Salty Cookies Black Truffle. Είναι ένα αλμυρό μπισκοτάκι με μαύρο σουσάμι, θαλασσινό αλάτι και νότες μαύρης τρούφας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα τοποθετήσεις σε ένα ωραίο δισκάκι, να βάλεις από πάνω λεπτοκομμένες φέτες προσούτο (βάλε και 2 μη το λυπηθείς), μερικά flakes παλαιωμένης γραβιέρας* και 1 σταγόνα λάδι τρούφας ίσα ίσα για να διανθίσει το ήδη υπάρχον από το μπισκοτάκι. Αυτό το μπισκοτάκι έχει ελαφρώς βουτυράτη αίσθηση, οπότε ο συνδυασμός των παραπάνω χρειάζεται το Απλά Ροζέ 2024 Oenops Wines, ένα blend των ποικιλιών Λημνιώνα, Μαυρούδι και Ξινόμαυρο. Η φυτικότητα του κρασιού ισορροπεί τις γήινες νότες της τρούφας, ενώ η οξύτητα και τα φρουτώδη αρώματα ισορροπούν την γεμάτη γεύση της.
*αν θέλεις να το φτάσεις στα άκρα μπορείς να βάλεις και ένα ωραίο brie.
- Jukeros Chutney Lovers με μήλο-τομάτα, καπνιστή πάπρικα, τζίντζερ, σιναπόσπορο και μηλόξυδο. Ένα chutney που φτιάχτηκε για γευστικές εκρήξεις και πολλούς συνδυασμούς. Σε πολύσπορα thin crispbreads, άλειψε μια γενναία ποσότητα κατσικίσιου τυριού και ζέστανέ το, ώστε να βγάλει όλα τα βουκολικά του αρώματα! Όσο αυτά θα ψήνονται, καβούρδισε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι μερικά καρύδια μέχρι να βγάλουν όλα τους τα έλαια. Όχι για πολύ, περίπου 4-5 λεπτάκια. Βγάλε τις φρυγανιές και από πάνω από το κατσικίσιο τυρί πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού από το chutney και πασπάλισε με τα καβουρδισμένα καρύδια. Άνοιξε και ένα μπουκάλι By Soft Nails 2022 από Αμπελώνες Κοντοζήση και νιώσε την τέλεια ισορροπία μεταξύ των κόκκινων φρούτων του κρασιού, της γλυκόξινης γεύσης του chutney και της κρεμώδους υφής του τυριού.
- Κριτσίνια Shiitake. Πολύ τραγανό κριτσίνι από μια πολύ ξεχωριστή ποικιλία μανιταριών, τα shiitake δηλαδή Lentinula. Η γεύση τους είναι πλούσια, ιδιαίτερη και ελαφρώς πικάντικη. Θέλει τα κατάλληλα συνοδευτικά για να ταιριάξει σε υφή, αλλά και ένα κρασί που να έχει περάσει λίγο από βαρελάκι για να ισορροπήσει το μανιτάρι. Συνδύασέ τα με καπνιστό τυρί Μετσόβου και λεπτές φετούλες από απάκι, με λίγα φρέσκα μυρωδικά από πάνω για ομορφιά και φρεσκάδα, καθώς και με το Μεθ' Υμών "L" 2023 από το Οινοποιείο Ντούκος.
- Ο Μεζές από ποικιλία Μανιταριών εκτός του ότι είναι ότι καλύτερο μέσα σε σάλτσες κοκκινιστών ή σκέτο σε μια μακαρονάδα, κάνει και εξαιρετικό καμβά για μεζεδάκια στα οποία θέλεις να προσθέσεις μια παραπάνω τσαχπινιά. Έχει έντονη γεύση από λιαστή ντομάτα, πιπεριά φλωρίνης και ελιές καλαμών. Κόψε χωριάτικο ψωμάκι σε μέτριες φέτες και από πάνω βάλε μανούρι, θυμάρι και το μεζέ μανιταριών. Ζέστανέ το για λίγο στο φούρνο και όσο θα τρως τα μανιτάρια που περίσσεψαν σκέτα (σίγουρα θα το κάνεις), βάλε για ελάχιστα λεπτά στο ψυγείο μια Λημνιώνα 2022 από το οινοποιείο Oenops. Ο ζουμερός χαρακτήρας του αφιλτράριστου κρασιού, είναι ότι χρειάζεται η οξύτητα της μαρινάδας, με το μανούρι να φέρνει μια εκεχειρία στις γεύσεις.
- Και για το τέλος, ένα μεζεδάκι για τους μερακλήδες και τους λάτρεις της πιο βαρελάτης εκδοχής της ποικιλίας, που παραμένουν πιστοί στις γήινες νότες, τις πολλές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες και στις έντονες οξύτητες. Στη περίπτωση έχουμε τα Black Pepper Crackers που ένα πακέτο μόνο ίσως να μην είναι αρκετό. Είναι απίστευτα γευστικά και μόνα τους. Τα χρησιμοποιείς λοιπόν σαν mini μπρουσκετάκια και από πάνω βάζεις μια μικρή ποσότητα από τη μουστάρδα μαύρης τρούφας. Στη συνέχεια προσθέτεις μικρές μπουκίτσες μοσχαρίσιου carpaccio, flakes παρμεζάνας και φύλλα ρόκας. Μια μπουκιά γεμάτη λιπαρότητα, αλμύρα και πικάντικη αίσθηση. Και τι θέλει όλο αυτό το γαϊτανάκι γεύσεων; Μα φυσικά το Αναφορά 2020 από Κτήμα Τέχνη Οίνου, που έχει όσο βαρέλι και οξύτητα χρειάζεται, για να κόψει τη λιπαρότητα και να αγκαλιάσει την πρωτεΐνη του carpaccio. Σκέτη μαγεία!
Σε μια πιο σκληροπυρηνική εκδοχή, μπορείς να κάνεις ακριβώς το ίδιο με λουκάνικο και τυρί πεκορίνο!
Χριστίνα Τσόγκα