ΑΡΘΡΑ Η Λημνιώνα σε 5'!

Η ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΣΕ 5'!

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ PINOT NOIR ΝΑ ΣΕ ΣΥΣΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ VERSION ΤΟΥ. ΑΝ ΠΑΛΙ ΟΧΙ, ΣΕ 5' ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ ΤΗ ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΚΑΙ ΕΣΥ!
Η Λημνιώνα σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Η Λημνιώνα είναι μια πολύ σπάνια ελληνική ποικιλία που κατάφερε να διασωθεί μετά από τις αδιάκοπες προσπάθειες αμπελουργών και οινολόγων μόλις 20 χρόνια πριν και μάλιστα από τα ελάχιστα και τελευταία πρέμνα που είχαν απομείνει. Πρωτοεμφανίστηκε στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ υπέστη πολλές διαφορετικές καλλιεργητικές τεχνικές, μέχρι να δώσει το αποτέλεσμα που τελικά δικαίωσε τη διάσωσή της! Στη συνέχεια η εξέλιξή της ήταν ραγδαία και οι φυτεύσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, κατέχει αδιαμφησβήτητα πρωταγωνιστικό ρόλο στη δόμηση της νέα εποχής του ελληνικού κρασιού. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ έχει επεκταθεί στην Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Δίνει μονοποικιλιακά ερυθρά και ροζέ κρασιά, ενώ δημιουργεί μια εξαιρετική συμμαχία με άλλες ερυθρές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με το Ξινόμαυρο και το Syrah να είναι οι πιο χαρακτηριστικές. 

 

Χαρακτηριστικά

Είναι έντονα χρωστική ποικιλία με μεγάλες ρώγες και λεπτή φλούδα και επωφελείται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι απότομες διακυμάνσεις της θερμότητας δεν την επηρεάζουν. Δίνει ερυθρά κρασιά με ζωηρό χρώμα και έντονα αρώματα από ζουμερά κόκκινα φρούτα, κυρίως κεράσι, φράουλα, φραμπουάζ και ρόδι, με απαλές βοτανικές νότες. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, ενώ η έντονη τραγανή οξύτητα ισορροπεί το αλκοόλ της, που συνήθως κυμαίνεται στο 13%. Η Λημνιώνα είναι η ήρεμη δύναμη των ερυθρών, αφού οι τανίνες της είναι πολύ πλούσιες και στιβαρές, αλλά πάντα στρογγυλές και πολύ ευχάριστες. Όταν ωριμάζει στο βαρέλι, γίνεται συνήθως χρήση μεγάλων και όχι καινούριων βαρελιών, ώστε να μη χαθεί ο πλούσιος αρωματικός της χαρακτήρας, αλλά να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με ελαφρώς πικάντικες και βουτυράτες νότες. Η παλαίωσή της κυμαίνεται στα 5 έως και 8 έτη, αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει με πρόσημο θετικό! Η ροζέ εκδοχή της, συνδυάζει ζουμερά αρώματα και ελκυστική οξύτητα, σε πολύ παιχνιδιάρικα κρασιά, ενώ και τα αφρώδη είναι εξίσου εντυπωσιακά.

 

Συνδυασμός με φαγητό

Έχει το πάνω χέρι στο τραπέζι, και κάπως μαγικά ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Το νόστιμο ζουμερό φρουτάκι και ο ολοστρόγγυλος χαρακτήρας, δένει πολύ ευχάριστα με άπειρα πιάτα της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, ενώ η δροσιστική της οξύτητα προσθέτει έξτρα φινέτσα. Δοκίμασέ την με πιπεράτο μοσχαρίσιο φιλέτο, χοιρινό με γλυκιές σάλτσες φρούτων, κοτόπουλο γιουβέτσι, παστίτσιο, πίτσα με αλλαντικά, αλλά και pasta με λιαστές ντομάτες και βότανα. Μια ροζέ Λημνιώνα ή ακόμα και μια δροσερή ερυθρή είναι υπέροχη με ριζότο με γαρίδες, σολομό gravlax ακόμα και με χταπόδι στιφάδο!

 

 Χριστίνα Τσόγκα