ΑΡΘΡΑ Ο Michelangelo, το Chianti και ο Έλληνας καλλιτέχνης

Ο MICHELANGELO, ΤΟ CHIANTI ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ, ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ! ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΜΒΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.
Ο Michelangelo, το Chianti και ο Έλληνας καλλιτέχνης

Εκεί που η τέχνη και το κρασί συγκλίνουν, πολύ σπουδαία πράγματα μπορούν να συμβούν! Οι δυο αυτές έννοιες έχουν μια μακρόχρονη ιστορία συνεργασίας, όπου οι ετικέτες που κοσμούν τα μπουκάλια κρασιού, γίνονται καμβάς καλλιτεχνικής έκφρασης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το μακρινό 1981, ο Peter Femfert και η σύζυγός του Stefania Canali, αγόρασαν τον πύργο Nittardi και τους αμπελώνες του, που βρίσκονται στα σύνορα των περιοχών Σιένα και Φλωρεντία. Γνωστός από το 1183, ως «Το Νέκταρ του Θεού» ή «Nectar Dei», αποτελούσε τον αμυντικό πύργο της ευρύτερης περιοχής. Η ιδιαιτερότητα του κτίσματος βρίσκεται στο ότι τον 16ο αιώνα, ανήκε στο μεγάλο δάσκαλο καλλιτέχνη και ποιητή της Αναγέννησης Michelangelo, που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης της δυτικής τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου έργου του στην Cappella Sistina, στη μόνιμη κατοικία του Πάπα Πάολο Γ' στο Βατικανό, του έκανε ένα δώρο σεβασμού. Το νέκταρ των θεών! Ένα μπουκάλι κρασί από τα σταφύλια του αμπελώνα που βρισκόταν γύρω από τον  πύργο. Και εκεί ξεκίνησαν όλα…

Σήμερα, το διάσημο οινοποιείο Fattoria Nittardi, διαθέτει 40 εκτάρια αμπελώνων στην αμπελουργική ζώνη Chianti Classico, της Τοσκάνης και έχει κερδίσει τεράστια αναγνώριση για τα εξαιρετικά κρασιά του φτιαγμένα με αφοσίωση και μεράκι. Προς τιμήν της παράδοσης, κάθε χρόνο τα πρώτα μπουκάλια του κορυφαίου κρασιού Nectar Dei παρουσιάζονται στον Πάπα, ενώ ως φόρο τιμής προς τον Michelangelo το κτήμα ξεπερνά τα βασίλεια της παραδοσιακής οινοποίησης και αγκαλιάζει το καλλιτεχνικό πνεύμα, πέρα από τα όρια. Η ετικέτα του κρασιού Casanuova di Nittardi, εδώ και 39 χρόνια έχει επιλεχθεί να διακοσμείται από έργα γνωστών καλλιτεχνών. Valerio Adami, Mimmo Paladino, Corneille, Yoko Ono, Dario Fo, Gunter Grass και Μίκης Θεοδωράκης είναι μερικοί από τους ανθρώπους που άφησαν το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα στο κελάρι της Nittardi. Το κρασί κάθε χρόνο παίρνει τα παράσημα από κριτικούς οίνου και παγκόσμιους διαγωνισμούς, ενώ το μεγάλο όραμα της ενσωμάτωσης της τέχνης στις ετικέτες και το περιτύλιγμα των μπουκαλιών, βελτίωσε τη συνολική εμπειρία απόλαυσής του, συνδυάζοντας την οπτική με τη γευστική!

Το 2020, με αφορμή τον εορτασμό των 40 ετών λειτουργίας του, το οινοποιείο ανοίγει την ψαλίδα της εικαστικής γοητείας και διοργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, τον Premio Nittardi! Σε αυτόν παίρνουν μέρος εκατοντάδες καλλιτέχνες διαφορετικού στυλ και κοινωνικής ομάδας και τελικά κερδίζουν μόνο 6, τα έργα των οποίων θα γίνουν οι συλλεκτικές ετικέτες που θα στολίσουν τα μπουκάλια του «ρουμπινί» επετειακού τρύγου του οινοποιείου.

Ανάμεσα σε εκείνους που θα πάρουν αυτή την ξεχωριστή διάκριση, είναι και ένα παιδί ηλικίας 11 ετών, ο Ανδρέας Φλούδας. Ναι πολύ σωστά, το όνομα είναι ελληνικό. Τα έργα του «Per Edoardο» και «Wine Stages» είναι ανάμεσα σε εκείνα που κάνουν εντύπωση και θα διακοσμήσουν το «Chianti Classico 2020»! Η επιτυχία του μικρού Ανδρέα είναι το προϊόν του αδιαμφησβήτητου ταλέντου σε συνδυασμό με την αγάπη του για τη ζωγραφική, αλλά και του πλαισίου μέσα στο οποίο κατάφερε να κάνει ένα τέτοιο «όνειρο ζωής» (όπως λέει ο ίδιος), να γίνει πραγματικότητα. Ο καταλύτης για να ανθίσει ένα τέτοιο ταλέντο φαίνεται πως είναι το DNA του νέου καλλιτέχνη, αφού είναι σίγουρα οινικό! Με πατέρα το Γιώργο Φλούδα, οινολόγο και συνιδιοκτήτη της γνωστής εταιρίας εισαγωγής οίνου Trinity Wines, και μητέρα την πολυμήχανη Τίνα Παπασίνου οινολόγο και εισηγήτρια εκπαίδευσης οίνου, φαίνεται πως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και το μέλλον προμηνύεται λαμπρό.

Η υπερηφάνεια είναι δεδομένη για το μικρό καλλιτεχνικό διαμαντάκι της μεγάλης οικογένειας του κρασιού, που έχει την τιμή να ταξιδεύει με τα έργα του στους τόπους των γιγάντων της τέχνης και να αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι του στον οινικό κόσμο!

 

 Χριστίνα Τσόγκα