ΑΡΘΡΑ Η Κυδωνίτσα σε 5'!

Η ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ ΣΕ 5'!

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΟΜΨΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ! ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ.
Η Κυδωνίτσα σε 5'!

Γενικά Στοιχεία

Είναι μια ποικιλία που ανήκει στις πιο γνωστές εξαφανισμένες ελληνικές ποικιλίες, μέχρι πρόσφατα. Ανακαλύφθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και η γενέτειρά της είναι η Λακωνία. Σήμερα η καλλιέργειά της έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου αλλά κυρίως στη Νεμέα και την Ηλεία, ενώ θα τη βρούμε και σε ελάχιστους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας. Εμφανίζει αξιοσημείωτο ποιοτικό δυναμικό και συμμετείχε σε έρευνες για την ταυτοποίηση των σταφυλιών από τα οποία παρασκευαζόταν το πιο φημισμένο κρασί στην ιστορία, ο Μαλβαζίας Οίνος. Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, ενώ συμμετέχει στο blend του λευκού γλυκού κρασιού ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia. Τελευταία εμφανίζεται και σε blend τόσο με λευκές, όσο και με ερυθρές ποικιλίες.

 

Χαρακτηριστικά

Η Κυδωνίτσα δίνει κρασιά μέτριας έντασης με κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονα αρώματα κυδωνιού, αχλαδιού, κίτρου με πολύ κομψές βοτανικές νότες χαμομηλιού και μαργαρίτας, ενώ θα τη βρείτε και με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων, κυρίως βερίκοκο και νεκταρίνι. Έχει μέτριο σώμα και μέτρια δροσερή οξύτητα, ενώ στο σύνολό της είναι πολύ ντελικάτη και συγκαταλέγεται στα αρωματικά και στρογγυλά κρασιά. Η φινέτσα της αναδεικνύεται και στο βαρέλι, που της προσδίδει μια βουτυράτη αίσθηση και αρώματα βανίλιας. Καταναλώνεται φρέσκια και το δυναμικό παλαίωσής της είναι σχετικά μικρό (3 χρόνια), ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οινοποίησης, φτάνει τα 5-8 χρόνια. Είναι σίγουρα από τις πολλά υποσχόμενες λευκές ελληνικές ποικιλίες…

 

Συνδυασμός με φαγητό

Τα λευκά ξηρά κρασιά από Κυδωνίτσα μπορούν να συνοδεύσουν εξαιρετικά, ελαφριά πιάτα λευκού κρέατος όπως κοτόπουλο με κολοκυθάκια, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, ρολάκια γαλοπούλας με λαχανικά. Επίσης ταιριάζει πολύ με πιάτα θαλασσινών και ψαρικών όπως κριθαρώτο θαλασσινών, linguini με βόγγολες. Σε πιο απλή κουζίνα μια δροσερή σαλάτα με ταμπουλέ ή ένα πλατώ λευκών τυριών είναι ιδανικά. Τέλος, οι πιο πληθωρικές εκδοχές θέλουν λιπαρά ψάρια όπως σολωμό στα κάρβουνα.

 

Χριστίνα Τσόγκα