ΑΡΘΡΑ Μεζεδάκια που σκίζουν με Ξινόμαυρο

ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΚΙΖΟΥΝ ΜΕ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΥΘΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ! ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. ΑΝ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΕΣΕΙΣ!
Μεζεδάκια που σκίζουν με Ξινόμαυρο

Είναι η ποικιλία που κατά κύριο λόγο απολαμβάνουμε με φαγητό, τόσο γιατί οι ρωμαλέες τανίνες του ζητάνε «παρέα» αλλά και γιατί το Ξινόμαυρο είναι τόσο γαστρονομικό κρασί που είναι σχεδόν κρίμα να μην βάλεις δίπλα του κάποιο ευφάνταστο μεζεδάκι. Θα τα πάρω όλα αναλυτικά και με τη σειρά γιατί θέλω να αναλύσω το θέμα τόσο από την κόκκινη όσο και από τη ροζ πλευρά του. Πάμε;

  1. Μίνι πιτσάκια με σαλάμι αέρος

Το πιο γρήγορο και νόστιμο μεζεδάκι. Παίρνεις μικρές πίτες για σουβλάκι, φτιάχνεις μια γρήγορα σάλτσα με πελτέ, λίγο πέστο βασιλικού, λάδι και μυρωδικά και από πάνω βάζεις κάποιο τυρί που να λιώνει και από πάνω μια λεπτή φέτα πικάντικο σαλάμι. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και σερβίρεις με ένα ποτήρι ροζέ Ξινόμαυρο.

  1. Μπρουσκέτες με τοματίνια, mozzarella και ελιές

Παίρνεις μπαγκέτα γαλλική, την κόβεις σε λεπτά φετάκια, ραντίζεις με ελαιόλαδο και ψήνεις στο φούρνο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Όσο ψήνεται ψιλοκόβεις σε ένα μπολ τοματίνια, mozzarella, μαύρες ελιές και βασιλικό και ραντίζεις με ελαιόλαδο και μια σταλιά βαλσάμικο ξύδι. Με το  που βγαίνουν τα ψωμάκια κόβεις μια σκελίδα στη μέση και τρίβεις τα ψωμάκια. Έπειτα με ένα κουτάλι βάζεις λίγο από το μίγμα του μπολ και σερβίρεις παρέα με ένα ζουμερό Ξινόμαυρο από τη Ραψάνη ή το Αμύνταιο.

  1. Σουβλάκια χοιρινά με πέστο λιαστής τομάτας

Λοιπόν, έχουμε κ λέμε. Παίρνεις χοιρινό λαιμό ή ψαρονέφρι και το κόβεις σε μπουκιές σε ένα μπολ. Ρίχνεις ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές πέστο λιαστής ντομάτας, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, φέτες κρεμμύδι και πράσσινη πιπεριά. Ανακατεύεις και αφήνεις τουλάχιστον 1 ώρα να μαριναριστούν. Έπειτα περνάς σε καλαμάκια και ψήνεις είτε στα κάρβουνα ή στο σχαροτήγανο αλείφοντας συχνά πυκνά με λίγη από τη μαρινάδα. Προσοχή να μην τα παραψήσεις, ιδίως αν έχεις πάρει ψαρονέφρι. Σερβίρεις με μια Νάουσα της μοντέρνας σχολής.

  1. Ψητό Camembert με φέτες τρούφας και δεντρολίβανο

Έχω πει αρκετές φορές πως γίνεται αυτός ο μαγικός μεζές αλλά σε αυτή την περίπτωση που πριν ψηθεί εμπλουτίζεται με φέτες τρούφας και φουντίτσες δεντρολίβανου το πράγμα πάει σε άλλη πίστα. Ψήσε φέτες από ένα καλό προζυμένιο ψωμί και βάλε στο ποτήρι σου ένα Ξινόμαυρο στην πιο φίνα εκδοχή του, ένα single vineyard Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο.

  1. Μπρουσκέτες με σπετζοφάι

Καλά όχι ότι σοκαρίστηκες τώρα με αυτό που διάβασες. Λουκάνικα και Ξινόμαυρο είναι σχεδόν άχαστος συνδυασμός.  Για να το μετατρέωεις σε πιο χορταστικό αλλά και τσιμπητό μεζεδάκι το σερβίρεις πάνω σε φέτες ψωμιού, τρίβεις λίγη γραβιέρα και γραντινάρεις. Εδώ θες μια ρουστίκ και ρωμαλέα Νάουσα.

  1. Κεφτεδάκια γεμιστά με τυρί

Πως έχουν τα πράγματα εδώ: Κάνεις της κλασσική συνταγή για κεφτεδάκια και πριν τα τηγανίσεις τα γεμίζεις με έναν κύβο τυριού , γραβιέρα, κασέρι, Mozzarella, ταλαγάνι, ότι θες. Όσο τηγανίζονται κάνεις την εξής πονηριά. Βάζεις σε ένα ταψί τοματίνια, με μπόλικα μυρωδικά, και ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και τα ψήνεις. Μόλις μαλακώσουν τα χτυπάς στο multi μαζί με λάδι και ελάχιστο νεράκι αν χρειαστεί. Έτσι έχεις μια υπέροχη σάλτσα για να βουτάς τα κεφτεδάκια σου. Εδώ το θέμα είναι ελεύθερο, διάλεξε κόκκινο ή ροζέ από όποια περιοχή θες!

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek