ΑΡΘΡΑ Le Beaujolais Nouveau est arrive!

LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVE!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BEAUJOLAIS NOUVEAU ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ;
Le Beaujolais Nouveau est arrive!

Με αυτή την έκφραση αναγγέλλεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο η άφιξη του νέου κόκκινου κρασιού από την περιοχή του Beaujolais της Γαλλίας. Γιατί είναι τόσο σημαντικό και γιατί το περιμένουν όλοι με ανυπομονησία;

Κυκλοφορεί κάθε χρόνο την Τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη και σηματοδοτεί το τέλος του τρύγου ενώ παράλληλα είναι το πρώτο κρασί της κάθε χρονιάς. Αρχικά ξεκίνησε σαν τοπικό φαινόμενο στα καφέ του Beaujolais και της Lyon. Το φαινόμενο γρήγορα διαδόθηκε στη συνέχεια στο Παρίσι και από εκεί σε όλον τον κόσμο.

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι το Beaujolais Nouveau (Μποζολέ Νουβό). Είναι ένα κόκκινο κρασί που προέρχεται από την Βουργουνδία, (περιοχή Beaujolais Villages) από την ποικιλία Gamay, και πρασκευάζεται με μια «ιδιαίτερη» τεχνική οινοποίησης που ονομάζεται ανθρακική εκχύλιση ή maceration carbonic.

Τα σταφύλια άσπαστα τοποθετούνται  στη δεξαμενή, όπου έχει διοχετευθεί διοξείδιο του άνθρακα και η ζύμωση ξεκινά μέσα στην ίδια τη ρώγα, που στη συνέχεια διογκώνεται και απελευθερώνει τα αρώματα και τα χρώματα του φλοιού στο κρασί.

Τα αρώματα είναι έντονα φρουτώδη, το χρώμα κόκκινο και το σώμα ελαφρύ με ελάχιστες τανίνες και χαρακτηριστική φρεσκάδα.

Το Beaujolais Nouveau είναι ένα κόκκινο κρασί χωρίς βαρέλι που δεν επιδέχεται παλαίωσης.

Ένα φρέσκο κρασί που έχει καταφέρει τόσο να ταιριάξει με όλες τις γευστικές κουλτούρες του κόσμου όσο και να απασχολεί τους απανταχού οινόφιλους την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη.

 

 

Ιωάννα Μαυροκεφάλου
Οινολόγος