ΑΡΘΡΑ Κρασί και Τυρί. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ. ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ!

ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ. ΙΣΧΥΕΙ; ΜΟΝΟ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!
Κρασί και Τυρί. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

 Το πιο εύκολο συνοδευτικό για κρασί ήταν, είναι και θα είναι το τυρί. Τόσο απλό αλλά και τόσο σύνθετο, λιπαρό ή ελαφρύ, αλμυρό ή γλυκό, είναι ο σταθερός παρτενέρ του κρασιού. Επειδή όμως τα τυριά είναι ιδιαίτερα όπως και τα κρασιά, είμαι εδώ για να σε καθοδηγήσω ώστε να κάνεις τους καλύτερους συνδυασμούς για αξέχαστα «οινο-φιλικά» χειμωνιάτικα καλέσματα ή τα πιο cool χριστουγεννιάτικα πάρτυ!

Ξεκινάμε με τα λευκά τυριά. Λευκά ήπια και φρέσκα τυριά όπως το μανούρι, το ανθότυρο και η Mozzarella θέλουν αντίστοιχα λευκά , ήπια και φρέσκα κρασιά όπως μια Μαλαγουζιά. Η Μαλαγουζιά Κτήμα Kitrvs είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αν προχωρήσουμε σε πιο έντονα, αλμυρά τυριά όπως ένα κατσικίσιο chevre, τότε θα προτιμήσουμε ένα Sauvignon Blanc όπως το Sauvignon Blanc Κτήμα Φλόριαν. Από την άλλη η φέτα αγαπά πολύ τη Ρετσίνα! Η οξύτητά της ισορροπεί απόλυτα με εκείνη του τυριού και ο ισχυρός χαρακτήρας της μπορεί να δαμάσει την «αλμυρο-πικάντικη προσωπικότητα» της φέτας. To Δάκρυ του Πεύκου από το Οινοποιείο Κεχρής είναι μια από τις πιο κομψές Ρετσίνες που σίγουρα θα εντυπωσιάσει! Camembert και Brie ταιριάζουν εξαιρετικά με φινετσάτα κόκκινα κρασιά όπως ένα Pinot Noir  ή ένα μαλακό Ξινόμαυρο. Αν είσαι τυχερός και βρεις brie με τρούφα τότε θα απογειώσεις τον συνδυασμό. Οι προτάσεις μου εδώ είναι το Barda Pinot Noir Bodega Chacra και φυσικά το Xinomavraw Oenops

Bonus tip 1: Για να κάνεις τα πράγματα λίγο πιο ενδιαφέροντα μπορείς να κάνεις το εξής. Πάρε ένα Camembert και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνε οπές και βάλε μέσα ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και δεντρολίβανο. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200oC μέχρι να λιώσει (περίπου 15 λεπτά) και σερβίρεις με φρυγανισμένο ψωμί και cranberry sauce. Συνδυάζεται τέλεια με το Pinot που είπαμε ή ενα Beaujolais Villages.

Πάμε στα κίτρινα τώρα. Γραβιέρες και κασέρια που δεν έχουν μεγάλη παλαίωση, θέλουν δίπλα τους ένα βαρελάτο Chardonnay, όπως το El Enemigo Chardonnay, πλούσιο και βουτυρένιο. Αν επιλέξουμε κάποια παλαιωμένη γραβιέρα τότε το κόκκινο είναι σχεδόν μονόδρομος. 'Ενα στιβαρό Cabernet Sauvignon, όπως το Cabernet Sauvignon από το Οινοποιείο Γκίκαθα γίνει «μαγικά» πιο βελούδινο και φρουτώδες! Η Παρμεζάνα θεωρείται ο βασιλιάς των τυριών, της ταιριάζει λοιπόν ο βασιλιάς των κρασιών, μια Σαμπάνια! Δοκίμασε την με την ελληνική εκδοχή, Cuvee Speciale του Κτήματος Καρανίκα. Πικάντικα και αλμυρά pecorino θα ταιριάξουν τέλεια με Sangiovese ή Chianti. Εγώ αγαπώ πολύ το Ελιά Sangiovese των Αμπελώνων Καραβιτάκη. Η παλαιωμένη gouda είναι ένα τυρί που όλοι αγαπούν. Είναι λιπαρό, αλμυρό αλλά με ακαταμάχητες νότες καραμέλας και ξηρών καρπών, του ταιριάζει γάντι το Le Roi des Montagnes cuvee από το Κτήμα Παπαργυρίου που έχει πλούσιο, ώριμο φρούτο και βανιλάτες, καραμελένιες νότες. 

Bonus tip 2: Μετσοβάνα, η Παρμεζάνα του Ιδρύματος Τοσίτσα από το Μέτσοβο, είναι ένα τύρι εξαιρετικό και σπάνιο που αν βρεθεί στον δρόμο σου προτίμησε ένα κρασί της περιοχής, από Βλάχικο κατά προτίμηση (γιατί ως γνωστόν, what grows together, goes together!!)

Μπλε τυριά όπως το roquefort, το stilton και η gorgonzola συνδυάζονται μοναδικά με επιδόρπια όπως μια γλυκιά μαυροδάφνη ή ένα λιάτικο όπως το Euphoria του Ντουράκη. Το contrast γλυκού και αλμυρού είναι πολύ ενδιαφέρον (θυμηθείτε τη φέτα με το μέλι που κυκλοφορεί σε όλα τα μεζεδοπωλεία).

Bonus tip 3: Το καρίκι είναι ένα λευκό τυρί από την Τήνο που παλαιώνει μέσα σε κολοκύθα και αποκτά πικάντικη γεύση και πολυπλοκότητα που θυμίζει stilton. Ο συνδυασμός με το Riesling Beereauslese Dr Loosen πραγματικά συγκλονίζει.

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek