ΑΡΘΡΑ Κρασί και δάκρυα!

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ!

ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΟΥ; ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΕΙΣ;
Κρασί και δάκρυα!

Μα αλήθεια πόσο παρατηρητικός είσαι;

Όσοι έχουν βρεθεί σε ομαδική οργανωμένη γευσιγνωσία ή σε εκθέσεις κρασιού σίγουρα έχουν ακούσει πολλές ορολογίες γύρω από το ποτήρι με το κρασί που κρατούν στο χέρι τους. Πιθανά ανάμεσά τους και το «Κοίτα κάτι δάκρυα!».

Τα δάκρυα ή αλλιώς τα πόδια του κρασιού (wine legs) είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο κρασί μας. Τα αντιλαμβανόμαστε οπτικά, δηλαδή με την πρώτη αίσθηση που χρησιμοποιούμε πάντα για να περιγράψουμε ένα κρασί.

Η ελαφρά ανάδευση του ποτηριού με το χέρι μας θα δημιουργήσει δάκρυα στα τοιχώματα καθώς το κρασί επιστρέφει λόγω της βαρύτητας στον πάτο του. Πολλοί θεωρούν πως το πάχος, η διάρκεια των δακρύων και το ύψος τους καθορίζουν την ποιότητα του κρασιού. Άραγε είναι αλήθεια αυτό;

Η απάντηση είναι πως όχι!

Όσο όμορφο κι αν είναι να χαζεύεις τα δάκρυα του κρασιού στο ποτήρι σου, δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να εξάγεις συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητά του.

Τα πόδια ή αλλιώς τα δάκρυα προκύπτουν καθαρά από την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ ή και σάκχαρα. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του κρασιού και του ποτηριού καθώς και η ένωση διαφορετικών υγρών με διαφορετική σύσταση όπως είναι το αλκοόλ και το νερό, τα δύο πιο σημαντικά και βασικά συστατικά του κρασιού, προκαλούν την δημιουργία των δακρύων στα τοιχώματα του ποτηριού.

Έτσι, ένα απλό και γρήγορο συμπέρασμα για ένα κρασί με έντονα και πυκνά δάκρυα στο ποτήρι σου είναι πως πιθανά να έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό ή και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Βέβαια μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα πριν μυρίσεις και δοκιμάσεις. Να χρησιμοποιείς πάντα όλες τις αισθήσεις σου! Τα φαινόμενα πολύ συχνά απατούν!

 

Άννα Κρανιά
Οινολόγος