ΑΡΘΡΑ Κρασί για λάτρεις της μπύρας

ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ, ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΥΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΣ.
Κρασί για λάτρεις της μπύρας

 

Το σωστό κρασί για κάθε μπύρα

Είσαι φανατικός λάτρης της μπύρας αλλά σκέφτεσαι να ψαχτείς λίγο και με το κρασί; Από που να αρχίσεις όμως; Αν έχεις καταλήξει στη μπύρα που σου αρέσει, ο παρακάτω οδηγός θα σου προτείνει το κρασί που ταιριάζει στο γούστο σου.

Αν προτιμάς ελαφριές μπύρες τύπου lager θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κάτι ελαφρύ, με δροσιστική οξύτητα όπως ένα αφρώδες κρασί (π.χ Brut Cuvee Speciale από το Κτήμα Καρανίκα). Αν από την άλλη αγαπάς τις pilsner τότε θες ένα κρασί με πικάντικο χαρακτήρα, διακριτική πικράδα και οξύτητα όπως ένα Μοσχοφίλερο (π.χ Τομή Λευκό από το Οινοποιείο Τρουπή). Διάλεξε ένα βαρελάτο και κρεμώδες Chardonnay (π.χ Ca c'est correct) στη θέση της αγαπημένης σου Weiss όπου τα αρώματα ζύμης, η λιπαρότητα και το μέτριο (+) σώμα θα σε ικανοποιήσουν απόλυτα.

Πάμε στην κατηγορία των Ale τώρα. Μπορείς να αντικαταστήσεις την Red ale σου με ένα ξηρό Sherry Oloroso Amontillado ή ακόμα και ένα παραδοσιακό Παλιοκαιρίσιο από το Κτήμα Γκλίναβος. Τα οξειδωτικά του αρώματα και οι νότες ξηρών καρπών και βύνης θα σου θυμίσουν αρκετά την αγαπημένη σου μπύρα.

Τα αρώματα εσπεριδοειδών αλλά και οι φυτικές νύξεις που σε κάνουν να λατρεύεις την IPA υπάρχουν σε γενναίες δόσεις σε ένα Sauvignon Blanc ψυχρού κλίματος. Δοκίμασε το Sauvignon blanc από το Κτήμα Florian και θα με θυμηθείς.

Και τώρα πάμε στις ζόρικες μπύρες. Μπύρες πικρές, γεμάτες, με νότες καφέ όπως οι Porter, βρίσκουν ταίρι σε στιβαρά κόκκινα, κρασιά με τανίνες, από Sangiovese, σαν το Pavone. Αν προτιμάς τις Stout με το γεμάτο σώμα, τα καπνιστά αρώματα και τις νότες σοκολάτες τότε διάλεξε ένα πλούσιο Merlot (π.χ Merlot από το Κτήμα Μπουγιούρη).

Αν έχεις απορίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Το τεστ του mySommelier σίγουρα θα κάνει τη μετάβαση ακόμη πιο εύκολη.

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek