ΑΡΘΡΑ Κώστας Βρυνιώτης

ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΥΝΙΩΤΗΣ

ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ!
Κώστας Βρυνιώτης

Ένας από τους παραγωγούς που σίγουρα έκλεψαν την παράσταση και συνέλεξαν για μια ακόμη φορά εγκωμιαστικά σχόλια στο Οινόραμα 2015 που ολοκληρώθηκε χθες, ήταν ο Κώστας Βρυνιώτης.  Είναι ο πρώτος Παραγωγός του Μήνα και στο περιθώριο της έκθεσης απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις μας.

Πότε άρχισε η ενασχόλησή σας με το κρασί;

Η επαγγελματική ενασχόληση με το κρασί ήταν για μένα μονόδρομος ως συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης. Το αμπέλι και το κρασί είχαν πρωταρχικό ρόλο στην οικογένειά μου γιατί ζούσαμε από αυτά τα δύο προϊόντα. Μπορώ να πω ότι «γεννήθηκα» μέσα στο αμπέλι διότι η οικογένειά μου ήταν αμπελουργοί και οινοποιοί.

Πάντα θυμάμαι το κρασί στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και έχω ξεκάθαρες στη μνήμη μου τις εικόνες και τα αρώματα από τα παιδικά μου χρόνια και τους πρώτους τρύγους, τις οινοποιήσεις στο οικογενειακό πατητήρι και τις φυτεύσεις των νέων αμπελιών.

Κάποια στιγμή σταμάτησαν να οινοποιούν και έδιναν τα σταφύλια στο τοπικό συνεταιριστικό οινοποιείο. Εκεί, στο οινοποιείο του συνεταιρισμού, εργάστηκα και εγώ για κάποια χρόνια. Όμως το σαράκι του οινοποιού με έτρωγε και έτσι κάποια στιγμή, το 2006 ανακοίνωσα στην οικογένειά μου ότι θα κάνω το δικό μου οινοποιείο.

Πόση είναι η ετήσια παραγωγή σας και πως έχει εξελιχθεί στο χρόνο;

Το νέο οινοποείο πρωτολειτούργησε το 2008 και η πρώτη παραγωγή ήταν περίπου 40.000 φιάλες. Μετά από 6 χρόνια φτάσαμε τις 60.000 φιάλες. Συνεχίζουμε με νέες φυτεύσεις αμπελώνων με τις ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μονεμβασιά και Αϊδάνι οπότε κάποια στιγμή θα πιάσουμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει που είναι οι 100.000 φιάλες ετησίως με σταφύλια αποκλειστικά από δικά μας αμπέλια.

Γιατί επιλέξατε πώμα stelvinγια κάποια από τα κρασιά σας;

Το πώμα stelvinως τρόπο εμφιάλωσης τον σκεφτόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια. Άλλωστε είμαστε ένα οινοποιείο που δε φοβάται την εξέλιξη και τις προκλήσεις. Έτσι φέτος όλη η παραγωγή των κρασιών Μεθέα λευκό και ερυθρό εμφιαλώθηκε με πώμα stelvin. Τα Μεθέα είναι κρασιά καθημερινής κατανάλωσης, εύκολα και φρουτώδη. Το πώμα  stelvinεξασφαλίζει τον αρωματικό τους πλούτο προφυλάσσοντάς τον έως ότου καταναλωθούν. Επίσης είναι η σειρά κρασιών του οινοποιείου που απευθύνονται για κατανάλωση bytheglassσε διάφορα καταστήματα είτε αυτά είναι winebars, εστιατόρια ή ξενοδοχεία και εκεί το πώμα stelvinεξυπηρετεί το προσωπικό στο γρήγορο service.

Γιατί δεν τα αντικαταστήσατε όλα με stelvin;

Το οινοποιείο Vriniotis κάνει σταθερά και προσεκτικά βήματα το οποίο αποδεικνύεται άλλωστε με την εξέλιξη των τελευταίων χρόνων. Για αυτό δεν αποκλείουμε στο μέλλον την εμφιάλωση και άλλων κρασιών μας με πώμα stelvin. Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε ήδη για κάποια ακόμη κρασιά, πειραματιζόμαστε με διάφορους τύπους πωμάτων stelvin και με την εξέλιξη αυτών των κρασιών στο χρόνο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την οινοποιεία στην Ελλάδα;

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μια οινική επανάσταση στην Ελλάδα που στηρίζεται τόσο στις νέες φυτεύσεις διεθνών ποικιλιών και την αναβίωση παλαιών και ξεχασμένων Ελληνικών ποικιλιών, όσο και στην οινοποίηση σε σύγχρονα  και άριστα τεχνολογικά εξοπλισμένα οινοποιεία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης ίσως να υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ξεπεραστεί και θα συνεχίσει η Ελληνική οινοποιία την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη;

Το Ελληνικό κρασί ήταν άγνωστο στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού τα προηγούμενα χρόνια. Οι προωθητικές όμως ενέργειες που έγιναν και γίνονται με ιδιωτική ή συλλογική πρωτοβουλία έδωσαν στο Ελληνικό κρασί την ευκαιρία να αρχίσει να αναγνωρίζεται σε αρκετές αγορές του εξωτερικού. Οι Ελληνικές ποικιλίες ήταν μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστες για στους ξένους οινόφιλους αλλά αυτό αλλάζει. Ο διεθνής τύπος και ο οινικός κόσμος αρχίζουν να γνωρίζουν το Ασύρτικο , το Ξινόμαυρο, τη Μαλαγουζιά και άλλες ελληνικές ποικιλίες που εντυπωσιάζουν.

Πιστεύω ότι η θέση της Ελλάδας θα είναι σημαντική στον παγκόσμιο οινικό χάρτη σε λίγα χρόνια και το στιλ των Ελληνικών κρασιών μας τοποθετεί ανάμεσα στον Παλαιό και στο Νέο κόσμο καλύπτοντας όλες τις τάσεις της αγοράς.

Τι σας ώθησε στην καλλιέργεια κυρίως τοπικών ποικιλιών;

Οι τοπικές Ελληνικές ποικιλίες είναι αυτές που τόσα χρόνια έχουν εγκλιματιστεί και προσαρμοστεί στα ιδιαίτερα κλιματικά και εδαφολογικά δεδομένα της περιοχής.  Μετά από έρευνα και μελέτες επιλέξαμε και οινοποιήσαμε τις Ελληνικές ποικιλίες που ταιριάζουν στον δικό μας τόπο χωρίς όμως να αποκλείουμε την καλλιέργεια και ξένων ποικιλιών. Το 1992 ξεκινήσαμε την αναβίωση της ξεχασμένης ποικιλίας Βραδυανό που συναντάται μόνο στη Βόρεια Εύβοια. Έχουμε επενδύσει σε αυτή και είμαστε σίγουροι ότι στα επόμενα χρόνια θα παράγονται αναγνωρίσιμα και ιδιαίτερα κρασιά από αυτή.

Εξάλλου καλλιεργούμε  και Syrah εδώ και 15 χρόνια με άριστα αποτελέσματα.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του μικροκλίματος στο κρασί;

Ο ρόλος του μικροκλίματος στο κρασί είναι μεγάλος. Είναι γνωστή σε όλους η φράση ότι «το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι», όμως το αμπέλι για να δημιουργήσει το τέλειο φρούτο επηρεάζεται από ένα μεγάλο πλήθος εξωτερικών παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί  είναι το ίδιο το χώμα, ο αέρας, τα νερά, το κλίμα της περιοχής, το υψόμετρο, τα βουνά και σίγουρα το ανθρώπινο χέρι. Όλα αυτά δημιουργούν το μικροκλίμα (teroir) που επηρεάζει το κρασί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πολλοί θεωρούν το Ασύρτικο Sur Lie σας σαν το καλύτερο Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης. Ποια είναι η γνώμη σας;

Είμαστε τυχεροί που καλλιεργούμε αμπέλια σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Βόρεια Εύβοια. Όπως είπα και νωρίτερα πιστεύουμε πολύ στο μικροκλίμα ειδικά για τη παραγωγή κρασιών όπως το Βρυνιώτης Ασύρτικο sur lies.

Η περιοχή που καλλιεργούμε τα αμπέλια μας βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ανενεργό ηφαίστειο της Λιχάδας (Λιχαδονήσια) και στις ιαματικές πηγές της Αιδηψού και των Γιάλτρων, οπότε σίγουρα αυτός τόπος δίνει τα εφόδια στο αμπέλι για το τέλειο σταφύλι . Τη τελευταία πινελιά όμως τη βάζει η ομάδα του οινοποιείου με τον οινολόγο μας κ. Γρηγόρη Σκοπελίτη, που με την κατάλληλη οινοποίηση κάνουμε ένα συναρπαστικό και εξαιρετικό κρασί .

Φέτος μάλιστα για το Ασύρτικο ακολουθήσαμε έναν πρωτοποριακό τρόπο οινοποίησης. Το 40% από τη συνολική ποσότητα οινοποιήθηκε με αυθόρμητη ζύμωση και τις δικές του άγριες ζύμες. Με τον τρόπο αυτόν το κρασί απόκτησε ακόμη περισσότερη πολυπλοκότητα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Οι βασικοί μας στόχοι και τα επόμενα βηματά μας είναι αρχικά η προώθηση του οινοποιείου VRINIOTIS στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με γνώμονα πάντα το ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί και τις Ελληνικές ποικιλίες. Το μεγάλο στοίχημα είναι η εξέλιξη της ποικιλίας Βραδυανό και ο οινοτουρισμός. Θέλουμε το οινοποιείο μας να γίνει πόλος έλξης τουριστών της περιοχής. Τέλος, η συνεχής βελτίωση των κρασιών μας είναι ο βασικότερος όλων των στόχων μας. Τελειώνοντας τον τρύγο της χρονιάς ξεκινάμε ήδη τις σκέψεις και την προετοιμασία για τον επόμενο.