ΑΡΘΡΑ Κόκκινο κρασί και ψάρι

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΨΑΡΙ

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΟΥΝ! Η ΕΥΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 4 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΜΕ 4 ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ.
Κόκκινο κρασί και ψάρι

 

Κόκκινο κρασί και ψάρι; Ο εφιάλτης κάθε sommelier! Επειδή όμως πιστεύουμε ακράδαντα πως κανείς δεν πρέπει να καταπιέζεται όσον αφορά το κρασί και το φαγητό, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις σε όλους τους αμετανόητους red wine lovers!

Ο βασικός λόγος που το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με ψάρι είναι οι τανίνες. Αυτή η μαγική χημική ένωση που λατρεύει την πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος, δυστυχώς  «τσακώνεται» με αυτή του ψαριού βγάζοντας μεταλλική γεύση και μια δυσάρεστη ψαρίλα! Αρχικά, ένας τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να διαλέξουμε φρουτώδη κόκκινα με πολύυυυ απαλές τανίνες (Αγιωργίτικο, Pinot Noir, Grenache, Beaujolais Villages).  Ένας άλλος είναι να διαλέξουμε πιο «στιβαρά», σαρκώδη ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός ή  και κανένας ροφός «κυνηγιάρικος» (αν επιδίδεστε στο σπορ του ψαροντούφεκου). Για να γίνω πιο ξεκάθαρη θα σας δώσω 4 άχαστα pairings για να πάρετε μια γεύση του τι εννοώ.

  1. Τατάκι τόνου με vinaigrette σησαμελαίου – σόγιας – lime με chili + Pinot Noir από τη Villa Wolf του Ernst Loosen. Έκρηξη φράουλας και βιολέτας με κοφτερή οξύτητα και μηδενικές τανίνες θα απογειώσουν το ασιατικό αυτό πιάτο.
  2. Ροφός στo φούρνο με ξινά δαμάσκηνα + Malbec Natural από το Bodegas Krontiras. Το ζουμερό κόκκινο φρούτο, η δροστιστική οξύτητα, οι φίνες τανίνες και η φυτικές νύξεις θα κάνουν θαύματα σε αυτό το έντονο ψαρένιο πιάτο.
  3. Σολομός με κρούστα μέλι - μουστάρδα, πιπέρι και καραμελωμένα καρότα με κύμινο + Νέμειος από το Κτήμα Γκόφα. Το δεμένο βαρελάκι και τα μπαχάρια θα κάνουν θαύματα σε αυτό το πικάντικο και στιβαρό πιάτο, δεδομένου πως ο σολομός είναι από μόνος του αρκετά έντονος.
  4. Φιλέτο ξιφία με σάλτσα από λιαστή τομάτα, κάπαρη, σκόρδο και βότανα + Mademoiselle από το Κτήμα Χαριτάτου. Αυτή η πολύ «θηλυκή» εκδοχή της μαυροδάφνης έχει το νεύρο, το φρούτο, την οξύτητα και την πολυπλοκότητα (δάφνη, δεντρολίβανο) για να κοντράρει στα ίσια αυτή τη σιτσιλιάνικη συνταγή.

 

Bonus tip: Ροφός μαγειρεμένος στη γάστρα με βότανα, άγρια μανιτάρια και πουρέ παρμεζάνας + Sangiovese (ένα Vino Nobile Di Montalcino ή ένα Chianti) ή + ένα παλαιωμένο και μαλακό Ξινόμαυρο. Η γήινη υπόσταση του πιάτου αλλά και του κρασιού πραγματικά ταιριάζει γάντι επίσης το ψάρι αυτό που θυμίζει κρέας στην υφή «σηκώνει» σίγουρα πιο δυνατά κόκκινα μεν χωρίς πολλές τανίνες δε.

 

 

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek