Κόκκινο κρασί και ψάρι; Ο εφιάλτης κάθε sommelier! Επειδή όμως πιστεύουμε ακράδαντα πως κανείς δεν πρέπει να καταπιέζεται όσον αφορά το κρασί και το φαγητό, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις σε όλους τους αμετανόητους red wine lovers!
Ο βασικός λόγος που το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με ψάρι είναι οι τανίνες. Αυτή η μαγική χημική ένωση που λατρεύει την πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος, δυστυχώς «τσακώνεται» με αυτή του ψαριού βγάζοντας μεταλλική γεύση και μια δυσάρεστη ψαρίλα! Αρχικά, ένας τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να διαλέξουμε φρουτώδη κόκκινα με πολύυυυ απαλές τανίνες (Αγιωργίτικο, Pinot Noir, Grenache, Beaujolais Villages). Ένας άλλος είναι να διαλέξουμε πιο «στιβαρά», σαρκώδη ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός ή και κανένας ροφός «κυνηγιάρικος» (αν επιδίδεστε στο σπορ του ψαροντούφεκου). Για να γίνω πιο ξεκάθαρη θα σας δώσω 4 άχαστα pairings για να πάρετε μια γεύση του τι εννοώ.
Bonus tip: Ροφός μαγειρεμένος στη γάστρα με βότανα, άγρια μανιτάρια και πουρέ παρμεζάνας + Sangiovese (ένα Vino Nobile Di Montalcino ή ένα Chianti) ή + ένα παλαιωμένο και μαλακό Ξινόμαυρο. Η γήινη υπόσταση του πιάτου αλλά και του κρασιού πραγματικά ταιριάζει γάντι επίσης το ψάρι αυτό που θυμίζει κρέας στην υφή «σηκώνει» σίγουρα πιο δυνατά κόκκινα μεν χωρίς πολλές τανίνες δε.