ΑΡΘΡΑ Κάνε τον sommelier φίλο σου!

ΚΑΝΕ ΤΟΝ SOMMELIER ΦΙΛΟ ΣΟΥ!

Ο SOMMELIER ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΨΕΙΣ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕΣ Η ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ SOMMELIER. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΒΡΕΙΣ ΕΝΑΝ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΟΥ ΤΟΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ.
Κάνε τον sommelier φίλο σου!

 

Ο Sommelier είναι ο άνθρωπος κλειδί όταν φτάσει η ώρα να επιλέξεις κρασί για να συνοδέψεις το πιάτο που παρήγγειλες ή για να το απολαύσεις μόνο του. Δυστυχώς δεν διαθέτουν όλοι οι χώροι sommelier. Όταν όμως βρεις έναν, εκμεταλλεύσου τον όσο μπορείς.

Οι sommeliers σήμερα είναι νέοι, διασκεδαστικοί, και έχουν κάθε καλή διάθεση να μιλήσουν για το κρασί που τόσο αγαπάνε. Σκοπός τους πάντα είναι να σε βοηθήσουν να επιλέξεις το τέλειο μπουκάλι. Έτσι, όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να το ανακαλύψετε.

 

Μια καλή αρχή είναι να του πεις το αγαπημένο σου κρασί

Είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψεις λεκτικά το στυλ κρασιών που σου αρέσει, ειδικά αν δεν είσαι εκπαιδευμένος στην ανάλυση και στην περιγραφή κρασιού. Ακόμη και κοινότυποι οινικοί όροι όπως το φρουτώδες, ξηρό, με γεμάτο σώμα κλπ μπορούν να περιγράφουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι προτιμότερο να πεις στον sommelier ποιο είναι το αγαπημένο σου κρασί (αν έχεις) και να τον αφήσεις να σου προτείνει παρεμφερή κρασιά σε στυλ ή άλλα που βασίζονται στις ίδιες ποικιλίες. Αν στην πορεία σου περιγράψει και το κρασί που σου αρέσει, φρόντισε να θυμάσαι την περιγραφή αφού αυτός είναι περίπου ο τύπος κρασιού που σου αρέσει.

Αν σου αρέσει ένα συγκεκριμένο φρούτο, βότανο ή μπαχαρικό, ανάφερέ το τώρα που η κουβέντα έχει ήδη ξεκινήσει. Όσο περισσότερες πληροφορίες δώσεις για τα γούστα σου, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να πετύχεις το τέλειο μπουκάλι.

 

Πες του τι θα φας

Αν θέλεις να συνδυάσεις το κρασί σου με το φαγητό που μόλις παρήγγειλες,  τότε σίγουρα ανάφερέ το πιάτο που διάλεξες.

 

Καθόρισε το εύρος τιμής

Σίγουρα όλα τα κρασιά δεν κοστίζουν το ίδιο. Καλό είναι να δώσεις μια αίσθηση τιμής στον sommelier ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως όταν φτάσει η ώρα του λογαριασμού. Δεν χρειάζεται να ξεφύγεις οικονομικά για να απολαύσεις ένα πολύ καλό κρασί. Άλλωστε η δουλειά του sommelier είναι να έχει επιλέξει εξαιρετικά κρασιά σε όλα τα εύρη τιμής για τον κατάλογο του εστιατορίου ή του wine bar στο οποίο εργάζεται.

 

Να είσαι ανοιχτός σε προτάσεις

Αφού κάνεις την αρχική κουβέντα με τον Sommelier, έφτασε η ώρα να ακούσεις τις προτάσεις του. Κράτα κατά νου ότι ήδη γνωρίζει τις γευστικές σου προτιμήσεις και το εύρος τιμών, οπότε γιατί να μην του επιτρέψεις να κάνει προτάσεις; Οι λίστες κρύβουν δεκάδες ανεξερεύνητα κρασιά και μπορούν να χαρίσουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Εμπιστέψου τον sommelierκαι σίγουρα δεν θα χάσεις.

 

Αν πάλι είσαι σπίτι και δεν σου βρίσκεται πρόχειρος κάποιος sommelier, τότε η υπηρεσία mySommelier του botilia.gr είναι η εγγυημένη λύση. 

Άσε που θα μπορούσες να ανακαλύψεις το νέο αγαπημένο σου κρασί.