ΣΥΝΤΑΓΕΣ Κακαβιά η αγαπημένη

ΚΑΚΑΒΙΑ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΟΥΠΑ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

ΥΛΙΚΑ

  • 1200 γρ. μικρά ψαράκια φρέσκα για σούπα (tip: χρησιμοποιήστε διαφορετικά μεταξύ τους ψάρια)
  • 250 γρ. πατάτες
  • 2 μέτριου μεγέθους κρεμμύδια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι κατά προτίμηση θαλασσινό
  • 6-7  κόκκους μαύρου πιπεριού
  • Mια μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ

Αρχικά καθαρίζουμε τα ψάρια καλά από τα λέπια και τα εντόσθια. Τεμαχίζουμε τις πατάτες κατά πλάτος, με συμμετρικό τρόπο και στίβουμε τα λεμόνια.

Σωτάρουμε τις πατάτες σε μια βαθιά κατσαρόλα τις πατάτες με το ελαιόλαδο. Χαράζουμε τα κρεμμύδια ελαφρά από την κάτω πλευρά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με τον χυμό του ενός λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το πιπέρι, την πιπερίτσα (προαιρετικά), περιχύνουμε με 600 ml. νερό και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για περίπου 8-10 λεπτά.

Στη συνέχεια τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα ψάρια και τα σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, χωρίς ανακάτεμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό του άλλου λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα προσεκτικά για να μην θρυμματιστούν τα ψάρια. Αφήνουμε την κακαβιά 10 λεπτά να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.

Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τα ψάρια με τις πατάτες και το κρεμμύδι, τα οποία περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Όσο ζωμό βγάλει η σούπα τον μοιράζουμε στα πιάτα.

Συνδυασμός με κρασί

Η λεμονάτη αίσθηση της σούπας ζητά ένα κρασί με οξύτητα που θα σταθεί δίπλα της χωρίς να υστερεί σε ένταση. Παρότι κάποιοι παραξενεύονται από τον συνδυασμό σούπας με κρασί, ένα Ασύρτικο, χαρμάνια του αλλά και ένα Βιδιανό θα σας εκπλήξουν. 

Οι προτάσεις μας: Νασίτης - Οινοποιείο Βασάλτης, Σαββατιανό - Οινοποιείο ΆωτονKlima Βιδιανό - Αμπελώνες Καραβιτάκη

 

Εύα Μονοχάρη
Food blogger