To ξέρω πως ίσως σου ακούγεται περίεργο αλλά αν το σκεφτείς λίγο θα καταλάβεις πως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να δουλέψει καλά. Αναλογίσου για μια στιγμή τι πίνουμε συνήθως με τα λιπαρά, τυρένια και τηγανιτά αυτά εδέσματα: μπύρες και αναψυκτικά! Που, τι έχουν αυτά; Μπουρμπουλήθρες! Ανάλογα με το πιάτο άλλες φορές θες οξύτητα, άλλες γλύκα και άλλες έντονο φρούτο. Ευτυχώς που εκεί έξω κυκλοφορούν άπειρες επιλογές σε αφρώδη κρασιά και μπορείς να βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις κάθε φορά! Θα προσπαθήσω να μαζέψω τα αγαπημένα μου junk food και τα αφρώδη ταίρια τους για να ανακαλύψεις τον επόμενο αγαπημένο σου συνδυασμό! Πάμε;
Σε βλέπω που γελάς και σκέφτεσαι πως πάει, το wine geek τρελάθηκε. Αν έχεις ακούσει και εμπιστευτεί τις συμβουλές μου όλα αυτά τα χρόνια θα ξέρεις πως παίρνω το food and wine pairing πολύ σοβαρά. Άκουσε με λοιπόν, το σουβλάκι με την Rose Brut από το Κτήμα Καρανίκα θα ταιριάξει τέλεια. Γιατί; Αρχικά γιατί έχει αρκετή οξύτητα για να κοντράρει αυτήν της τομάτας και του γιαουρτιού και παράλληλα όση χρειάζεται για να ισορροπήσει με τη λιπαρότητα του πιάτου. Δεύτερον για έχει αρκετό φρούτο για να τα βάλει με το πικάντικο κρεατάκι, το κόκκινο πιπέρι και το κρεμμύδι. Τέλος οι αναζωογονητικές φυσαλίδες φρεσκάρουν το στόμα σε κάθε μπουκιά και σε ετοιμάζουν για την επόμενη. Σε έπεισα;
Βγάλε τα βαριά πυροβολικά. Ήρθε η στιγμή της Franciacorta! H Ιταλίδα μεγάλη κυρία έχει πολλά κοινά με τη Σαμπάνια, όπως τις ποικιλίες και τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Το brioche ψωμάκι, μια αρωματική μαγιονέζα, με τρούφα για παράδειγμα, το ζουμερό μπιφτέκι και τα λοιπά συνοδευτικά όπως τηγανητό αυγό, μανιτάρια σωτέ και τριμμένη παρμεζάνα ή κατσικίσιο τυρί, θα ταιριάξουν απίστευτα με τον κρεμώδη αφρισμό, την αναζωογονητική οξύτητα και τα αρώματα ζύμης που έχει η Franciacorta. Αν δε με πιστεύεις βάλε στο ποτήρι σου την Ca' del Bosco Cuvee Prestige Franciacorta και θα καταλάβεις.
Εντάξει το λες και κλασικό αυτό το πάντρεμα. Umami, ψάρι ή θαλασσινά, πικάντικο ginger και wasabi θα ταιριάξουν μοναδικά με το φρουτώδες, αρωματικό Prosecco, με την δροσιστική οξύτητά του και τη γαργαλιστική μπουρμπουλήθρα του. Να ξέρεις θα ταιριάξει καλύτερα με τα ντελικάτα maki rolls ή το λατρεμένο California roll. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το Santa Margherita Valdobbiadene Prosecco Brut.
Τώρα εδώ θα δώσω δυο επιλογές γιατί η pizza σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Αν είσαι fun της κλασικής μαργαρίτας τότε θα σου πρότεινα να διαλέξεις ένα φοβερό αφρώδες τύπου prosecco ή γιατί όχι ένα φίνο και αρωματικό Migma PetNat από το Κτήμα Χατζηβαρύτη. Μπορεί να ταιριάζει και με την πειραγμένη μαργαρίτα με prosciutto ή την πονηρή capricciosa, με τις ελιές, το αυγό και τις αγκινάρες. Αν όμως αυτές δεν είναι του γούστου σου και ψήνεσαι για πικάντικα όπως πίτσα με Pepperoni, nduja ή σαλάμι Calabrese τότε η λύση έρχεται από τη Νάουσα και λέγεται Aphrodite από το Οινοποιείο Ταραλά. Αυτό το μοναδικό αφρώδες κόκκινο από Ξινόμαυρο έχει δομή, χαρακτήρα, πλούσιο φρούτο και μια υποψία γλύκας που ταιριάζει τέλεια με τα πικάντικα.
Τώρα αυτό ίσως σου φανεί περίεργο αλλά πίστεψε με ταιριάζει! Το τηγανητό κοτόπουλο που έχει τραγανή «ψωμένια» επικάλυψη και μέσα ζουμερό και τρυφερό κρεατάκι, με τη μαγιονεζομουσταρδάτη σαλτσούλα του, θα απογειωθεί δίπλα σε μια Besserat de Bellefon Brut. Και το ακόμα καλύτερο είναι πως θα ταιριάξει απίθανα και τις τηγανητές πατατούλες που το συνοδεύουν ιδίως να παίζει και λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα από πάνω.
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek