Οι Ιταλοί παίρνουν στα πολύ σοβαρά το κρασί τους. Τόσο την κατανάλωσή του όσο και την παραγωγή του. Είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή κρασιού, με σχεδόν 5 δις. λίτρα το 2015. Κάθε γωνιά της Ιταλίας έχει οινοποιεία με το πλήθος τους να φτάνει τις 55.000. Λογικό είναι το κρασί να είναι μέρος της κουλτούρας και της ζωής της χώρας.
Επενδύοντας σε αυτό το κομμάτι της ζωής και της οικονομίας της χώρας, η Ιταλική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης μαθήματος σχετικού με την παραγωγή και κατανάλωση του κρασιού, στο δημοτικό σχολείο, για παιδιά ηλικίας 6 – 13 ετών.
Σύμφωνα με τον Dario Stefano ο οποίος πρότεινε το νομοσχέδιο, «Η Ιταλία έχει περισσότερα αμπέλια από ότι εκκλησίες» ενώ περισσότεροι από 1,25 εκ. άνθρωποι εργάζονται στον χώρο του κρασιού. Παράλληλα το κρασί είναι σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής οικονομίας της χώρας που προσφέρει περισσότερα από 39 δις. € ετησίως.
Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στις 24 Μαρτίου προτείνει την ένταξη μίας διδακτικής ώρας την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου. Η θεματολογία του μαθήματος θα αφορά στην κουλτούρα το κρασιού και την ιστορία του. Σκοπός του μαθήματος δεν είναι να σπρώξει τα παιδιά στην οινοποιεία ή στην κατανάλωση κρασιού. Σύμφωνα με τον Stefano, σκοπός είναι η ενίσχυση της κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της γαστρονομίας και της παράδοσης της Ιταλίας σε αυτήν.
Και στην Ελλάδα παράγουμε καλό κρασί και έχουμε μεγαλύτερη ιστορία από την Ιταλία.
Τι κάνουμε για αυτό; Εσύ πόσες ελληνικές ποικιλίες ξέρεις;