ΑΡΘΡΑ Οργάνωσε μια γευστική δοκιμή επαγγελματικού επιπέδου στο σπίτι

ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ. ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!
Οργάνωσε μια γευστική δοκιμή επαγγελματικού επιπέδου στο σπίτι

Οι δοκιμές κρασιού είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τις γνώσεις σου στο αντικείμενο του κρασιού και σίγουρα ένας καλός τρόπος να περάσεις καλά. Είναι και μια καταπληκτική δικαιολογία για να καλέσεις φίλους στο σπίτι. Ας δούμε τι θα χρειαστείς για μια επαγγελματικού επιπέδου σπιτική γευσιγνωσία:

  • Κρασιά (3 – 5 φιάλες)
  • Ποτήρια (σωστά ποτήρια με σχήμα τουλίπας)
  • Ανοιχτήρι (2 σταδίων αν και ακόμη και το απλό θα κάνει τη δουλειά του)
  • Χαρτοσακούλες ή αλουμινόχαρτο (για να καλύψουμε τις φιάλες)
  • Σημειωματάρια και στυλό 
  • Απλό ψωμί (για να καθαρίζετε τη γεύση σας ανάμεσα στα κρασιά)

 

Φρόντισε τα κρασιά να είναι στην ιδανική θερμοκρασία την ώρα της δοκιμής. Η λανθασμένη θερμοκρασία θα αλλοιώσει σημαντικά τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Λευκά στους 8 – 10C, κόκκινα στους 14 – 16C και κάπου ενδιάμεσα τα ροζέ. Αν έχεις τα κόκκινα στο ψυγείο, βγάλε τα μια ώρα πριν τη γευσιγνωσία.

 

Θεματική προσέγγιση

Καλό θα είναι να έχεις κάποιο θέμα για τη γευσιγνωσία σου. Δηλαδή, αν είσαι φίλος του Ασύρτικου, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να οργανώσεις μια γευσιγνωσία με Ασύρτικα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Μερικές προτάσεις σχετικά με τη θεματική προσέγγιση της γευσιγνωσίας σου:

  • Η ίδια ποικιλία σε διαφορετικά μέρη
  • Επίλεξε μια χώρα ή μια οινοποιητική ζώνη και δοκίμασε διαφορετικά κρασιά από αυτή.
  • Διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου χρώματος

Βήματα

 

Κουκουλώστε

Κάλυψε τα μπουκάλια με τις χαρτοσακούλες ή το αλουμινόχαρτο και σημείωσε πάνω έναν αριθμό για να τα ξεχωρίζεις και να καθορίσεις τη σειρά δοκιμής. Με αυτό τον τρόπο η γευσιγνωσία σου θα είναι πραγματικά τυφλή. Κανείς (πέρα από εσένα) δεν θα ξέρει ποιο είναι το κάθε κρασί πριν το τέλος της γευσιγνωσίας. Θα εκπλαγείς από το πόσα παραπάνω αρώματα και γεύσεις μπορείς να παρατηρήσεις αν δεν γνωρίζεις το κρασί που δοκιμάζεις.

Δοκιμάστε

Δοκιμάστε το κάθε κρασί ξεχωριστά και στη συνέχεια συγκριτικά με τα άλλα της δοκιμής αφού η σύγκριση κάνει κάποιες διαφορές πιο προφανείς. Ιδανικά σημειώστε τις παρατηρήσεις σας.
 
Ανακινήστε, μυρίστε και δοκιμάστε!
Παρατηρήστε το χρώμα στο ποτήρι. Ξεχωρίστε τα αρώματα και δώστε έμφαση στο σώμα και τις γεύσεις στο στόμα. Είναι ισορροπημένο; Είναι υπερβολικά όξινο ή στυφό; Ρίξε μια ματιά στις αναλυτικές οδηγίες γευσιγνωσίας.

Αποκαλύψτε 

Στο τελείωμα, αποκαλύψτε τις φιάλες και ξαναδοκιμάστε. Θα δείτε και πάλι νέες διαφορές.

Καλό θα ήταν να έχεις και ένα πτυελοδοχείο ή ένα μπολ για να μπορείτε να αδειάζετε το υπόλοιπο ή να «ξεφορτώνεστε» χωρίς να καταπιείτε (ο επαγγελματικός τρόπος δοκιμής) το κρασί που βάζετε στο στόμα. Ε, και να το καταπιείτε, δεν έγινε και τίποτα. Άλλωστε σπίτι σας είστε!