ΑΡΘΡΑ Γιατί ένα κρασί μπορεί να είναι ακριβό;

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ;

ΑΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
Γιατί ένα κρασί μπορεί να είναι ακριβό;

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχεις αναρωτηθεί χαζεύοντας κρασιά σε μια κάβα γιατί το Χ Αγιωργίτικο έχει 3πλάσια τιμή από το Ψ Αγιωργίτικο. ‘Η ακόμα πιο γενικά γιατί πχ τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, τα Cabernet από το Bordeaux, τα Sauvignon του Λίγηρα είναι τόσο ακριβά. Ο λόγος δεν είναι ένας, είναι πολλοί. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.

  1. Το σταφύλι

Το κόστος του σταφυλιού ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία, την περιοχή και φυσικά τον τρόπο καλλιέργειας (οργανική, συμβατική, βιοδυναμική). Για να καταλάβεις περίπου για τι τιμές μιλάμε θα σου δώσουμε ενδεικτικά μερικά παραδείγματα. Το 2017 στη Νάπα τα σταφύλια που χρειάζονται για ένα μπουκάλι καλό Cabernet Franc κόστιζαν περίπου 5,16 $. Ενώ για τον τρύγο του 2018, το κόστος των σταφυλιών για ένα μπουκάλι Ασύρτικο της Σαντορίνης ήταν 4,5 ευρώ. Σε πολύ υψηλότερα επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές των σταφυλιών για 1 μπουκάλι Σαμπάνιας (8 ευρώ!!). Από την άλλη μεριά ένα Cabernet ή ένα Ασύρτικο από άλλη περιοχή ή κατώτερης ποιότητας, μπορεί να στοιχίζει κάτω από 1 ευρώ. 

  1. Το βαρέλι

Ένα καινούργιο βαρέλι μπορεί να κοστίσει από 600-2400 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος περίπου 2-5 ευρώ ανά φιάλη κρασιού. Σίγουρα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα δεύτερης ή και τρίτης χρήσης βαρέλι για λιγότερα από τα μισά λεφτά αλλά τα μεθυστικά αρώματα βανίλιας, κέδρου και καραμέλας προέρχονται από τα καινούργια βαρέλια.

  1. Η συσκευασία

Δεν είναι μυστικό πως κάποια οινοποιεία επενδύουν αρκετά χρήματα σε εντυπωσιακές ετικέτες, περίτεχνα μπουκάλια και ακριβούς φελλούς. Για κάποιους αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό κομμάτι στον τομέα του marketing και σημαντική επένδυση στο χτίσιμο του brand του οινοποιείου σε βάθος χρόνου. Πόσο όμως κοστίζει; Ενδεικτικά αναφέρω πως ένα συνθετικό πώμα μπορεί να στοιχίζει περίπου 0,15 λεπτά ενώ ένας φελλός καλής ποιότητας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 ευρώ. Και στην ετικέτα η λογική είναι ανάλογη. Άλλες μπορεί να κοστίζουν 0,50 λεπτά άλλες 3 ευρώ. Τέλος η τιμή της φιάλης μεταβάλλεται ανάλογα με το πάχος του γυαλιού, το βάρος, το χρώμα και το σχήμα. Για παράδειγμα μια φιάλη Βουργουνδίας σε σκούρο πράσινο χρώμα μπορεί να στοιχίζει μέχρι και 2 ευρώ.

Αν προσθέσεις όλα τα παραπάνω μπορείς να δεις πως  ένα καλό μπουκάλι κρασί εύκολα μπορεί να στοιχίσει γύρω στα 14 ευρώ. Και σε αυτά τα 14 ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι φόροι, τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του οινοποιείου, οι μισθοί των εργαζόμενων, τα κόστη μεταφοράς κ.α. Από την άλλη μεριά μπορεί ένα ποιο οικονομικό κρασί να στοιχίσει περίπου 5 ευρώ. Ποιο είναι καλύτερο; Όλα είναι θέμα γούστου, διάθεσης και φυσικά περίστασης!

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek