ΑΡΘΡΑ 3 τρόποι να καταλάβεις ότι ένα κρασί έχει χαλάσει

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 3 ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε πιει ένα ή και τρία ποτήρια όχι και τόσο τέλειο κρασί πριν να παραδεχτούμε ότι μπορεί και να είχε κάποια ελαττώματα. Αλλά όταν ένα μπουκάλι κρασί έχει πραγματικά χαλάσει, ακόμα και ο πιο διψασμένος δεν θα μπορούσε να κατεβάσει ούτε γουλιά.

Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις εάν ένα κρασί έχει αλλοιωθεί; Μην περιμένεις να πεταχτούν νυχτερίδες ή άλλα ζωντανά μόλις αφαιρέσεις τον φελλό. Υπάρχουν κάποιες πιο προφανείς οπτικές, αρωματικές ή γευστικές ενδείξεις, σωστά; Ευτυχώς, ναι, υπάρχουν. Δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις καταλάβεις.

 

Στο μάτι

Μέρος της οινικής απόλαυσης είναι η οπτική ικανοποίηση. Όσο πιο πολύ κοιτάζεις τα κρασιά που δοκιμάζεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αναγνωρίσεις τα ελαττώματά τους όταν τα δεις. Έχεις δει όλους αυτούς τους περίεργους που κοιτάζουν τα κρασιά με τις ώρες. Σημαντική ένδειξη είναι η αλλαγή του χρώματος. Αν δεις ένα κρασί που ήταν ρουμπινί να έχει γίνει καφέ ή ένα φρέσκο λευκό να έχει χρυσαφί χρώμα, κάτι μάλλον δεν πηγαίνει καλά. Δεν είναι 100% σίγουρο, αλλά είναι μια καλή ένδειξη.

 

Στη μύτη

Πέρα από το γνωστό φέλλωμα που θα κάνει το κρασί σου να μυρίζει σαν βρεγμένος σκύλος που τινάζεται στο μουχλιασμένο σου υπόγειο, τα περισσότερα προβληματικά κρασιά προκύπτουν από χημικές ενώσεις που πραγματοποιούνται εξαιτίας υπερέκθεσης του κρασιού στο οξυγόνο ή στη θερμότητα. Υπάρχει ένα βακτήριο στο κρασί που μετατρέπει το αλκοόλ σε οξικό οξύ, βασικά ξύδι. Μια καλή ένδειξη για το ότι το κρασί έχει χαλάσει είναι τα αρώματα μούχλας, ξυδιού ή και ασετόν που είναι τελικά παράγωγα αυτής της διαδικασίας. Αρώματα λάχανου ή στάβλου προκύπτουν από τον βρετανομύκητα (ο οποίος πολύ συχνά είναι καλό πράγμα και τον αγαπάμε).

 

Στο στόμα

Εάν έχεις μυρίσει το κρασί και εξακολουθείς να θέλεις να δοκιμάσεις τη γεύση, οι ατέλειες μπορεί να είναι πολύ μικρές οπότε έχεις ήδη πάρει τις αποφάσεις σου. Το καλό είναι ότι και να πιείς ένα κρασί που έχει πρόβλημα, δεν θα πάθεις κάτι. Απλά θα είναι χάλια. Σε κρασιά που έχουν πρόβλημα θα ξεχωρίσεις γεύση μούχλας, ξηρών καρπών, σκουριάς και το φρούτο θα μοιάζει τελείως καμένο, στα όρια του σάπιου.

 

Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός και το ξέρεις. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά. Εσύ φρόντισε για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φύλαξης του κρασιού στο σπίτι και έλπιζε για το καλύτερο. Καλού κακού έχε έτοιμες ατάκες του στυλ «Εντάξει, δεν μπορεί και όλα να είναι τέλεια…» και βγάλε το δεύτερο μπουκάλι που είχες φυλάξει για ώρα ανάγκης.

Άγγελος Δαμουλιάνος
Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο