ΑΡΘΡΑ 3 τρόποι να καταλάβεις ότι ένα κρασί έχει χαλάσει

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 3 ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε πιει ένα ή και τρία ποτήρια όχι και τόσο τέλειο κρασί πριν παραδεχτούμε ότι μπορεί και να είχε κάποια ελαττώματα. Αλλά όταν ένα μπουκάλι κρασί έχει πραγματικά χαλάσει, ακόμα και ο πιο διψασμένος δεν θα μπορούσε να κατεβάσει ούτε γουλιά.

Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις αν ένα κρασί έχει αλλοιωθεί; Μην περιμένεις να πεταχτούν νυχτερίδες ή άλλα ζωντανά μόλις αφαιρέσεις τον φελλό. Υπάρχουν κάποιες πιο προφανείς οπτικές, αρωματικές ή γευστικές ενδείξεις; Ευτυχώς, ναι και δεν είναι καθόλου δύσκολο να τις καταλάβεις.

 

Στο μάτι

Μέρος της απόλαυσης είναι η οπτική ικανοποίηση. Όσο πιο πολύ παρατηρείς τα κρασιά που δοκιμάζεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αναγνωρίσεις τυχόν ελαττώματά όταν τα δεις. Πολύ σημαντική ένδειξη είναι η αλλαγή του χρώματος. Αν δεις ένα κρασί που ήταν ρουμπινί να έχει γίνει καφέ ή ένα φρέσκο λευκό να έχει χρυσαφί χρώμα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι 100% σίγουρο πως το κρασί έχει χαλάσει, αλλά είναι μια καλή ένδειξη για περεταίρω διερεύνηση.

 

Στη μύτη

Πέρα από το γνωστό ελάττωμα του φελλού (τα γνωστά φελλωμένα κρασιά) που κάνει το κρασί σου να μυρίζει σαν βρεγμένος σκύλος που τινάζεται στο μουχλιασμένο σου υπόγειο, τα περισσότερα προβληματικά κρασιά προκύπτουν από χημικές ενώσεις που πραγματοποιούνται εξαιτίας υπερέκθεσης του κρασιού στο οξυγόνο ή στη θερμότητα (οξειδωμένο κρασί). Υπάρχει ένα βακτήριο στο κρασί που μετατρέπει το αλκοόλ σε οξικό οξύ, βασικά ξύδι. Μια καλή ένδειξη για το ό,τι το κρασί έχει χαλάσει είναι τα αρώματα μούχλας, ξυδιού ή και ασετόν που είναι τελικά παράγωγα αυτής της διαδικασίας. Αρώματα λάχανου ή στάβλου προκύπτουν από τον βρετανομύκητα (ο οποίος πολύ συχνά, σε μικρές δόσεις, είναι καλό πράγμα και χαρίζει πολυπλοκότητα στο κρασί).

 

Στο στόμα

Αν έχεις μυρίσει το κρασί, φαίνεται να έχει θεματάκι αλλά εξακολουθείς να θέλεις να το δοκιμάσεις, δες παρακάτω τι σε περιμένει. Σε κρασιά που έχουν θέμα οξείδωσης θα ξεχωρίσεις γεύση ξηρών καρπών, σκουριάς και παραμαγειρεμένο, σχεδόν καμένο φρούτο (στα όρια του σάπιου). Σε κρασιά που είναι φελλωμένα θα γευτείς κάτι σαν μούχλα ή βρεγμένο χαρτόνι. Το καλό είναι ό,τι και να πιείς ένα κρασί που έχει πρόβλημα, δεν θα πάθεις κάτι. Απλά θα είναι χάλια και σίγουρα δε θα το απολαύσεις.

 

Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός και το ξέρεις. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά. Εσύ φρόντισε για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φύλαξης του κρασιού στο σπίτι και έλπιζε για το καλύτερο. Καλού κακού έχε έτοιμες ατάκες του στυλ «Εντάξει, δεν μπορεί να είναι και όλα τέλεια…» και βγάλε διακριτικά το δεύτερο μπουκάλι που είχες φυλάξει για ώρα ανάγκης.

 

Άγγελος Δαμουλιάνος

Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο