ΑΡΘΡΑ Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα και τι να πιω μαζί του;

ΓΙΑΤΙ ΣΟΥΒΛΙΖΟΥΜΕ ΑΡΝΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΙΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ;

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΕ ΚΡΑΣΙ!
Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα και τι να πιω μαζί του;

Γιατί άραγε σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα; Από που προήλθε το έθιμο; Και αφού τα μάθουμε όλα αυτά, τι κρασί να πιω τη μέρα της Ανάστασης;

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα, άμεσα συνδεδεμένο με τη θρησκεία μας. Η ημερομηνία εορτασμού της ημέρας του Πάσχα αποφασίστηκε από την 1η Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας το 325 μΧ. Καθορίστηκε ότι θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Ιουδαϊκό Πάσχα.

Υπάρχουν πολλά έθιμα για τον εορτασμό της ημέρας και τοπικά πιάτα όπως ο Λαμπριάτης της Άνδρου ή άλλες πιο μοντέρνες εκδοχές πάντα του αρνιού ή του κατσικιού. Βέβαια στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες γιορτάζουν με το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα.

Πως όμως προέκυψε αυτό το έθιμο; Οι βασικότερες εκδοχές είναι οι εξής:

  • Το έθιμο έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό Πάσχα όπου σύμφωνα με το έθιμο του θυσιαζόμενου αμνού, έβαφαν με το αίμα του τις πόρτες των σπιτιών σε αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο.
  • Στο χριστιανικό Πάσχα, συμβολίζει τη θυσία του Χριστού, του αποκαλούμενου και Αμνού του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

 

Όπως και να έχει συμπληρώνει τη σειρά εθίμων των γιορτών του Πάσχα και αποτελεί το αποκορύφωμα του εορτασμού. Συνήθως απαιτεί μεγάλες παρέες, παραδοσιακή μουσική και καλό κρασί.

Σε αυτό το τελευταίο μπορούμε να βοηθήσουμε!

Τα κρασιά που ταιριάζουν στον οβελία είναι Ξινόμαυρα και blends τους με μέτριο + βαρέλι αφού τα ζωικά τους αρώματα, το ξύλο και τα καπνιστά τους αρώματα θα δέσουν όμορφα με το αρνί ή το κατσικάκι στη σούβλα. Αγιωργίτικα, Merlot, Cabernetαλλά και blends τους αποτελούν εξίσου καλές επιλογές.

Αν είστε φίλοι του λευκού κρασιού, μη φοβηθείτε να συνδυάσετε οβελία και κοκορέτσι με ένα πλούσιο λευκό που έχει περάσει από βαρέλι και έχει σχετικά υψηλό αλκοόλ. Επιλέξτε ένα Chardonnay, ένα Viognier  ή τον συνδυασμό τους με άλλες ποικιλίες.

Βέβαια και τα ροζέ δεν θα μπορούσαν να λείπουν! Προτιμήστε αυτά που έχουν μέτριο+ σώμα και αναζωογονητική οξύτητα που θα καθαρίσει το στόμα.

 

Οι προτάσεις μας:

Ερυθρά: Νάουσσα 2009 - Κτήμα Κελεσίδη, Δέκα Ερυθρος 2009 - Κτήμα Οινογένεσις , Syrah 2011 - Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Λευκά: Concert 2015 - Αμπελώνες Ρίρα, Fine Assyrtiko - Ανατολικός Αμπελώνας , Sauvignon Blanc Fume - Κτήμα Φλόριαν

Ροζέ: Ρόζα 2016- Στέλιος Κεχρής, Ροζέ Brut - Κτήμα Καρανίκα