ΑΡΘΡΑ 6 Ελληνικές ποικιλίες για αρχάριους

6 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ! ΜΑΘΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 6 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΛΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ!
6 Ελληνικές ποικιλίες για αρχάριους

Μπορεί σχεδόν όλοι να γνωρίζουν το Chardonnay, το Moscato d’Asti ή το Pinot Grigio ακόμα κι αν δεν πίνουν φανατικά κρασί. Όμως στην κρίση που βιώνει το Eλληνικό κρασί, με τις δύσκολες συνθήκες λόγω Covid, νομίζω πως έχω χρέος να σου παρουσιάσω τις Ελληνικές ποικιλίες για αρχάριους, που θα κάνουν τους πάντες να πίνουν κρασί και μάλιστα Eλληνικό! Η λογική της επιλογής μου βασίζεται στο ότι μιλάμε για ποικιλίες που δίνουν, κατά κύριο λόγο, στρογγυλά και ευκολόπιοτα κρασιά. Με απλά λόγια και για να με καταλάβεις κι εσύ που δεν ξέρεις από τανίνες και οξύτητες, θα σου προτείνω κρασιά που δεν είναι ξινά, στυφά, πικρά και «περίεργα». Αν λοιπόν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία άκουσε προσεκτικά! Αν πάλι είσαι ο μόνος που πίνεις κρασί στην παρέα και θες να κάνεις την παρέα να σ’ ακολουθήσει, πάρε χαρτί και μολύβι!

  1. Μαλαγουζιά

Είναι αναμφισβήτητα η βασίλισσα της κατηγορίας μιας και αρέσει σχεδόν σε όλους, σε όσους την ξέρουν και σε όσους δεν την ξέρουν! Είναι πάντα η εύκολη λύση όταν έχουμε μπροστά μας κάποιον που θέλει ένα λευκό κρασί αλλά δεν ξέρει ακριβώς πως θέλει να είναι ή δε μπορεί να το περιγράψει. Η Μαλαγουζιά σαν passe-partout ξεκλειδώνει κάθε ουρανίσκο και αρέσει ΠΑΝΤΑ! Και πως να μην αρέσει αφού έχει έντονα αρώματα ροδάκινου, lime, λευκών λουλουδιών και τροπικών φρούτων. Η μέτρια οξύτητα της δεν ενοχλεί, αντιθέτως χαρίζει φρεσκάδα και ισορροπεί με την λιπαρή υφή της. Μαλαγουζιά for the win λοιπόν!

  1. Μοσχάτο Σπίνας

Άσε το Moscato d’ Asti και πιάσε το Μοσχάτο Σπίνας! Το Μοσχάτο από το χωριό Σπίνα των Χανίων είναι υπεύθυνο για τα πιο αρωματικά, λουλουδάτα κρασιά της Κρήτης. Είναι το κρασί που σε τραβάει από τη μύτη με το που θα ακουμπήσει το ποτήρι. Τα πλούσια αρώματα τριαντάφυλλου, γιασεμιού, λεμονανθών, ροδάκινου, πεπονιού και πράσινης φράουλας μπορούν να κερδίσουν και τους πιο απαιτητικούς. Φυσικά και πίνεται σκέτο σαν απεριτίφ αλλά ταιριάζει τέλεια και με sushi, που ξέρω πολύ καλά πως το αγαπάς!

  1. Κυδωνίτσα

Αν σου αρέσει το Pinot Grigio τότε θα λατρέψεις την Κυδωνίτσα. Γιατί; Μα γιατί έχει ντελικάτα αρώματα λευκών λουλουδιών, αχλαδιού και κυδωνιού, χαμηλό αλκοόλ και διακριτική οξύτητα. Είναι ελαφριά και η αλήθεια είναι πως δύσκολα σταματάς στο ένα ποτήρι. Για σένα λοιπόν που σου αρέσουν τα ελαφριά, κομψά, λευκά κρασιά, η Κυδωνίτσα θα γίνει η αγαπημένη σου!

  1. Αγιωργίτικο

Όσοι ξένοι το δοκιμάζουν το παρομοιάζουν με το Merlot γιατί έχει αρώματα δαμάσκηνου, κερασιού, κανέλας και σοκολάτας. Οι βελούδινες τανίνες του και η ισορροπημένη οξύτητα του το έχουν κατατάξει στις πιο αγαπημένες ερυθρές ποικιλίες των Ελλήνων. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός πως εδώ και δεκαετίες είναι το κρασί που συνοδεύει τα κυριακάτικα γιουβέτσια και κοκκινιστά. Η ποικιλία έχει πολλά πρόσωπα και μπορεί να κάνει από τριανταφυλλί ροζέ μέχρι πλούσια κόκκινα κρασιά. Για σένα που οι τανίνες και τα πικρά δεν είναι του γούστου σου, ψάξε να δοκιμάσεις τις φρέσκιες εκδοχές του Αγιωργίτικου που δεν έχουν βαρέλι και θυμίζουν Beaujolais (αμέ).

  1. Λιάτικο

Αν σου αρέσουν τα πλούσια κόκκινα κρασιά αλλά δεν αγαπάς τις τανίνες και τις έντονες οξύτητες τότε το Λιάτικο είναι για σένα. Έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών πλημυρίζουν το ποτήρι. Το αλκοόλ είναι λιγάκι τσιμπημένο οπότε αν το δοκιμάσεις καλοκαίρι δρόσισε το ελαφρώς. Πήρε το όνομα του από τον μήνα Ιούλιο (Ιουλιάτικο) που συνήθως γινόταν ο τρύγος του στην Κρήτη, από όπου κατάγεται. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο και περισσότερες εκδοχές με λίγο η καθόλου βαρέλι που είναι πολύ φίνες και ζουμερές (χειμώνα – καλοκαίρι).

  1. Λημνιώνα

Για κάποιους είναι το Pinot Noir της Ελλάδας μιας και συνδυάζει πλούσιο κόκκινο φρούτο, τραγανή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Με γεύση που θυμίζει άγριες φράουλες, σμέουρα, τσάι και βότανα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Επιπλέον είναι το απόλυτο κόκκινο κρασί για να συνοδεύσεις ψάρι! Ναι καλά διάβασες! Ένα μέτρια ψημένο φιλέτο τόνου θα απογειωθεί με μια Λημνιώνα δίπλα του. Εκτός από εντυπωσιακά και φρουτώδη κόκκινα κρασιά, κάνει και ντελικάτα ροζέ που μοσχοβολάνε φράουλα και πετροκέρασο.

 

Εύα Μαρκάκη 

Wine Geek