ΑΡΘΡΑ 8 οινικοί όροι για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας!

8 ΟΙΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ...
8 οινικοί όροι για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας!

 

Κρυοεκχύλιση:

Η πλήρης ονομασία της είναι Προζυμωτική Κρυοεκχύλιση καθώς είναι μια διαδικασία η οποία εφαρμόζεται στα πρώτα στάδια της οινοποίησης, πριν την αλκοολική ζύμωση. Ο σταφυλοπολτός ψύχεται για αρκετό χρονικό διάστημα με σκοπό να ενισχυθεί το χρώμα, η αρωματική ένταση και η γεύση του κρασιού.

Στα κόκκινα κρασιά το αποτέλεσμα συνήθως είναι εντονότερο χρώμα και λιγότερη πικράδα ενώ τα λευκά από αρωματικές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά ή το Μοσχάτο ωφελούνται από περιορισμένης διάρκειας κρυοεκχύλιση αποκτώντας εντονότερα τα φρουτώδη αρώματα του φλοιού του σταφυλιού.

 

Γηγενείς ποικιλίες:

Αυτόχθονες ποικιλίες, δηλαδή είδη σταφυλιού που καλλιεργούνται στην περιοχή από την οποία ιστορικά προέρχονται. Βασιζόμενοι στη θεωρία της εξέλιξης πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ποικιλίες έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Μηλογαλακτική ζύμωση:

Χημική διαδικασία δεύτερης ζύμωσης που σκοπό έχει τη μείωση της οξύτητας ενός κρασιού. Τα κρασιά που έχουν υποστεί μηλογαλακτική ζύμωση τείνουν να είναι απαλότερα και πιο λιπαρά ή βουτυράτα στο στόμα. Εφαρμόζεται μετά την αλκοολική ζύμωση και το L-μηλικό οξύ μετατρέπεται σε L-γαλακτικό οξύ με τη χρήση γαλακτικών βακτηρίων.

 

Μονοποικιλιακό :

Κρασί που προέρχεται από μία και μόνο ποικιλία χωρίς την πρόσμιξη άλλων ποικιλιών. Βέβαια, σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται η χρήση άλλων ποικιλιών χωρίς να αναγράφονται στην ετικέτα αν αυτές δεν ξεπερνούν προκαθορισμένα όρια.

 

Ρεσβερατρόλη :

Αντιοξειδωτική ουσία η οποία εμφανίζεται σε όλα τα κόκκινα κρασιά και έρευνες των τελευταίων χρόνων δίνουν σαφείς ενδείξεις ότι μειώνει δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer και της νόσου του Parkinson.

 

Θειώδη :

Οι ενώσεις του διοξειδίου του θείου (SO2) κατηγορούνται από πολλούς ως υπαίτιες για τον πονοκέφαλο που προκαλείται από την εκτενή κατανάλωση κρασιού. Βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι αρκετές συσκευασμένες τροφές, πχ αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από ότι ένα μπουκάλι κρασί, μάλλον το επιχείρημά τους καταρρίπτεται. Χρησιμοποιούνται για την σταθεροποίηση της ποιότητας του κρασιού και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του. Οι παραγωγοί υποχρεούνται να αναγράφουν στη συσκευασία ότι περιέχουν θειώδη καθώς υπάρχει πιθανότητα αλλεργίας. Τα φυσικά κρασιά δεν περιέχουν ή περιέχουν ελάχιστες ποσότητες θειώδους.

 

Φυσική οινοποίηση:

Σχετικά νέα τάση που αφορά την αποφυγή χρήσης θειώδους και άλλων πρόσθετων στο κρασί το οποίο προέρχεται από σταφύλια οργανικής καλλιέργειας και φυσική μαγιά. Έχοντας αρκετά μεγάλη δυναμική στη Γαλλία έχει φτάσει και στην Ελλάδα δίνοντας μερικά εξαιρετικά κρασιά. Cuccuvaia 2009 - Κτήμα Αγ. Γαβριήλ Αρχάγγελος

 

Βιοδυναμική καλλιέργεια :

Η βιοδυναμική γεωργία αντιμετωπίζει το αγρόκτημα ως έναν ενιαίο οργανισμό, με τα φυτά, τα ζώα, το έδαφος, τον αέρα και οι ουράνιες επιρροές να είναι όλα διασυνδεδεμένα. Αποτελεί επέκταση της βιολογικής γεωργίας συνδυάζοντας τις διαδικασίες της καλλιέργειας και της συγκομιδής με τις φάσεις της σελήνης. Για πολλούς είναι ο μόνος σωστός τρόπος Παρασκευής κρασιού. Ενδεικτικό ελληνικό παράδειγμα είναι το Παλαιά Κλήματα 2013 - Κτήμα Καρανίκα.