Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο μπορεί κανείς να υποθέσει με αρκετή σιγουριά ότι σας αρέσει το κρασί. Το κρασί από την απαρχή του χρόνου παρασκευάζεται με σκοπό την απόλαυση. Έχει υπάρξει η αιτία για άπειρα γλέντια ενώ έχει συνοδεύσει όμορφες στιγμές σας κάνοντας τις ανεξίτηλες.
Όσο και να σας φανεί περίεργο ακόμα και η απόλαυση του αγαπημένου σας κρασιού μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη! Ο λάθος συνδυασμός ή η κακή μεταχείρισή του μπορεί να έχει απρόσμενα αποτελέσματα. Μπορεί να το κάνει να φαίνεται υπερβολικά τραχύ, να «γδέρνει» τον ουρανίσκο ή ακόμα και να σας κάνει το στόμα «τσαρούχι».
Αυτοί είναι 5 κανόνες που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το κρασί σας όπως του αρέσει και του αξίζει!
Ίσως ο κυριότερος παράγοντας απόλαυσης ενός καλού κρασιού. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν είναι η θερμοκρασία των 25ο C+ που έχουμε κατά μέσο όρο στην Ελλάδα. Οτιδήποτε πάνω από τους 18ο C είναι πολύ ζεστό. Μη φοβηθείτε να βάλετε ένα κόκκινο κρασί στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά πριν το ανοίξετε. Αμέσως θα καταλάβετε τη διαφορά.
Το κρασί είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός που εξελίσσεται και αντιδρά στις εξωτερικές συνθήκες. Για αυτό οποιαδήποτε ταλαιπωρία το επηρεάζει αρνητικά. Μια πολύωρη μεταφορά, το έντονο ταρακούνημα του, η παραμονή του σε ζεστό περιβάλλον είναι καταστάσεις που δεν του αρέσουν ιδιαίτερα και μπορεί να το κάνουν δύστροπο και τραχύ. Σύμφωνα με κάποιους ανθρώπους του χώρου, ένα κρασί μπορεί να χρειαστεί έως και 2 εβδομάδες για να συνέλθει. Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Αφήστε το κρασί σας για 1-2 μέρες σε σταθερή θέση μετά από μια ταλαιπωρία. Θα το εκτιμήσει…
Επίσης αποφύγετε την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, δηλαδή μην παγώνετε το κρασί στην κατάψυξη! Ο καλύτερος τρόπος για να το παγώσετε είναι σε ένα δοχείο με νερό και παγάκια, με το νερό να έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του μπουκαλιού.
Το κρασί είναι ένας λεπτός συνδυασμός αρωμάτων και γεύσεων. Οποιοδήποτε έντονο άρωμα ή γεύση μπορεί να καλύψει ή να αλλοιώσει αυτά του κρασιού. Γενικός κανόνας είναι ότι όταν σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε κρασί αποφεύγουμε τα αρώματα και το κραγιόν. Ακούτε κυρίες; Κάνετε μια εξαίρεση και δώστε στο κρασί σας την ευκαιρία να σας πει τα μυστικά του.
Μετά το φαγητό έφτασε η ώρα του γλυκού και το ποτήρι σας είναι ακόμη γεμάτο με το κρασί που πίνατε κατά τη διάρκεια του γεύματος; Κρατηθείτε και μην ορμήσετε αμέσως στο γλυκό αν έχετε σκοπό να τελειώσετε το κρασί σας! Η ζάχαρη του επιδόρπιου θα κάνει το κόκκινο κρασί σας να μοιάζει υπερβολικά τανικό, σχεδόν ανυπόφορο ενώ ένα λευκό κρασί πιθανά να μοιάζει ξαφνικά αβάσταχτα όξινο. Το επιδόρπιο όμως μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με κάποιον επιδόρπιο οίνο. Εξαιρετικές ελληνικές επιλογές είναι τα Μοσχάτα Λήμνου, το VinsantoΣαντορίνης και άλλα εκλεκτά λιαστά κρασιά από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα.
Υπάρχουν τροφές που πρακτικά είναι αδύνατο να συνδυαστούν με κρασί με επιτυχία. Πάρτε για παράδειγμα την αγκινάρα, το σπαράγγι και τα τουρσιά που θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Πάρτε το απόφαση και απολαύστε τα μόνα τους ή προετοιμαστείτε για τις συνέπειες!