ΑΡΘΡΑ Η απάτη στο κρασί!

Η ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ!

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ… Η ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΙΚΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ...
Η απάτη στο κρασί!

Με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη της Ιταλικής αστυνομίας για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του ιταλικού κρασιού, θα αναφερθούμε σε κάποιες από τις τελευταίες απάτες στο χώρο του αγαπημένου μας κρασιού.

Πριν λίγες μόλις μέρες, η αστυνομία της Ιταλίας ανέφερε την κατάσχεση 220.000 φιαλών φτηνού Sangiovese που με ψεύτικες ετικέτες και πιστοποιητικά θα πωλούνταν σαν συλλεκτικά, παλαιωμένα Brunello di Montalcino, δηλαδή ως ένα από τα ακριβότερα κρασιά της Τοσκάνης και το 1ο DOCG κρασί της Ιταλίας. Η απάτη ευτυχώς ανακαλύφθηκε νωρίς, ενώ τα μπουκάλια ήταν ακόμη στους διανομείς όποτε σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία κανένα από αυτά δεν διατέθηκε σε πελάτες ή εστιατόρια. Αν είχε πετύχει η απάτη υπολογίζεται ότι το κέρδος θα ξεπερνούσε τα 5 εκ. ευρώ.

Πριν από αυτό, λίγους μήνες νωρίτερα και πάλι στην Ιταλία, η αστυνομία κατάσχεσε 30.000 φιάλες φτηνού κρασιού που κόστιζε λιγότερο από 1 €/φιάλη και κυκλοφορούσε στην αγορά σαν Chianti Classico ή Brunello di Montalcino μεγάλης αξίας. Τα συγκεκριμένα είχαν ήδη διατεθεί και κατασχέθηκαν από wine bars, κάβες και supermarkets. Μάλιστα, ένα από τα οινοποιεία των οποίων το όνομα χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτό της οικογένειας του γνωστού τενόρου Andrea Bocelli.

Ταυτόχρονα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γνωστός γευσιγνώστης, συλλέκτης και διακινητής κρασιών μεγάλης αξίας, καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για εξαπάτηση δεκάδων συλλεκτών από όλο τον κόσμο. Ο Rudy Kurniawan, ινδονησιακής καταγωγής, είχε πετύχει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους γευσιγνώστες παγκοσμίως. Εκμεταλλευόμενος τη φήμη του αυτή, πουλούσε ακριβά, συλλεκτικά κρασιά, ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο, αποσπώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από μεγάλους συλλέκτες παγκοσμίως. Ζούσε πολυτελή ζωή σε έπαυλη, με ακριβά αυτοκίνητα, τεράστια πάρτι και εννοείται πανάκριβα κρασιά. Βέβαια τα κρασιά που συνέλλεγε και παλαίωνε στο προσωπικό του κελάρι δεν ήταν ίδια με αυτά που πουλούσε στους ανυποψίαστους συλλέκτες. Μάλιστα το 2006 κατάφερε να αποσπάσει πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια σε 2 μόνο δημοπρασίες στην Αμερική.

Σύμφωνα με τον κο Laurent Ponsot, έναν από τους πιο φημισμένους οινοπαραγωγούς της Βουργουνδίας και τον πρώτο άνθρωπο που αντιλήφθηκε την απάτη του Kurniawan, μόλις 20% των ακριβών συλλεκτικών κρασιών που κυκλοφορούν από τα 4 κορυφαία Chateau της Βουγουνδίας είναι αυθεντικά.

Ο κύριος Ponsot αντιλήφθηκε την απάτη όταν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2008, ο Kurniawan διέθεσε κρασιά που δεν είχαν φτιαχτεί ποτέ. Πανάκριβα, μυθικά κρασιά από χρονιές στις οποίες το οινοποιείο δεν είχε ακόμη ξεκινήσει την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα έκανε το λάθος να παρουσιάσει ένα κρασί του 1945 ενώ η παραγωγή του ξεκίνησε το 1982. Εμφανίστηκε στη δημοπρασία ανώνυμα, ενημέρωσε τους υπεύθυνους για την απάτη και τα εν λόγω κρασιά αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία πριν διατεθούν. Από τότε αγωνίζεται εναντίον του γνωστού γευσιγνώστη σπαταλώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ και δικηγόρους. Το 2012 συνεργάστηκε με το FBI και μετά από έφοδο σε σπίτι του Kurniawan αποκαλύφθηκε εργαστήριο στην κουζίνα του στο οποίο βρέθηκαν μπουκάλια φτηνού κρασιού, παλιά μπουκάλια και φελλοί καθώς και χιλιάδες ψεύτικες ετικέτες από τα γνωστότερα οινοποιεία του κόσμου.

Ο Kurniawan συνελήφθη και καταδικάστηκε πριν λίγες ημέρες σε 10ετή φυλάκιση και πρόστιμο 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα πρέπει να επιστρέψει 28 εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση της φήμης των οινοποιείων και αποζημίωση των θυμάτων της απάτης του.

Ο δισεκατομμυριούχος, γνωστός επιχειρηματίας William Koch ήταν ένας από αυτούς που παραδέχτηκαν δημόσια ότι εξαπατήθηκαν έχοντας σπαταλήσει πάνω από 4,5 εκ δολάρια σε ψεύτικα συλλεκτικά κρασιά και η κατάθεσή του υπήρξε καθοριστική για την καταδίκη του Kurniawan. Ο κος Koch επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο του Bordeaux όπου στεγάζεται εξειδικευμένο εργαστήριο, φέρνοντας μαζί του ύποπτα κρασιά, συγκεκριμένα 4 μπουκάλια Bordeaux του 1787 που αγόρασε ως κρασιά από την προσωπική κάβα του Thomas Jefferson. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε αφορούσε τη διαπίστωση της ύπαρξης του ισότοπου cesium – 137 το οποίο εμφανίστηκε στη φύση με την έκρηξη της 1ης ατομικής βόμβας το 1945. Η αποκάλυψη του ισοτόπου στα κρασιά του Thomas Jefferson αυτόματα τα καθιστά πλαστά και τον κο Koch εξαπατημένο και εξοργισμένο. Από τότε έχει σπαταλήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 25 εκ δολάρια στη μάχη εναντίον της απάτης του κρασιού.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν προκύψει ακόμα απάτες τέτοιου τύπου καθώς η αξία συλλεκτικών ελληνικών κρασιών δεν έχει γίνει ακόμη δελεαστική στους επιτήδειους αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό.

Η συμβουλή μας: Προσπαθήστε να διακρίνετε την αξία των κρασιών νωρίς και παλαιώστε τα μόνοι σας. Εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε...