Έλα παιδιά, φτου ξελευθερία (σχεδόν). Φέτος θα γιορτάσουμε! Θα βγούμε έξω, θα μαζευτούμε σε σπίτια με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, θα ταξιδέψουμε, θα το ζήσουμε βρε αδερφέ. Τουλάχιστον τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αυτά είναι τα δεδομένα και εύχομαι ολόψυχα να μην αλλάξουν. Γιορτινή διάθεση χωρίς κρασί όμως δε γίνεται οπότε επέλεξα και φέτος τα 10 πιο ταιριαστά κρασιά για να σας συντροφεύσουν φέτος τις γιορτές. Πάμε να τα δούμε;
Εορταστικές μαζώξεις χωρίς μπουρμπουλήθρες δε γίνονται, όλοι το ξέρουν αυτό! Έτσι φέτος όσο τσιμπάτε τα πρώτα μεζεδάκια ή πιο συγκεκριμένα τα πρώτα καναπεδάκια και fingerfood βάλτε στα ποτήρια σας μια Amalia Brut, ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο, με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Τα λεμονάτα, ανθικά και μπισκοτένια αρώματα της θα ταιριάξουν εξαιρετικά με καναπέ με τυρί κρέμα, άνηθο και μπρικ σολομού, ρολάκια prosciutto με ρόκα και πράσινο μήλο και μπρουσκέτες με γκρατιναρισμένο chevre.
To Sauvignon που έγινε λατρεία, το Ντρούμο του Κυρ Γιάννη, είναι ένα απόλυτα γιορτινό κρασί. Έχει πλούσιο φρούτο, λεμονάτη οξύτητα από το μεγάλο υψόμετρο και πολύπλοκο, λιπαρό χαρακτήρα από την πεντάμηνη παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες του. Είναι ένα γαστρονομικό κρασί για τους λάτρεις της ποικιλίας με άπειρες δυνατότητες για συνδυασμό με φαγητό. Είναι, για παράδειγμα, το καλύτερο ταίρι για τις τάρτες που σερβίρουμε όλοι στην αρχή όπως τάρτα με μπρόκολο και blue cheese, τάρτα με πράσο και μπέικον ή μίνι ταρτάκια με καπνιστή πέστροφα και μασκαρπόνε.
Χρίστουγεννα χωρίς Riesling γίνονται; Δε γίνοται. Και για το λόγο αυτό έχω διαλέξει ένα από τα αγαπημένα μου και άρτι αφιχθέν, το Wachenheimer Belz! Το έχω ξαναπεί πως ο Έρνι είναι ένας πολύ καλός κυριούλης που μας αγαπάει και παλαιώνει τα Riesling πριν από μας για μας. Έτσι φτάνει σήμερα στα ποτήρια μας ένα Riesling του 2014, από ένα κορυφαίο αμπελοτόπι, για να συντροφεύσει μοναδικά όλα τα εορταστικά βράδια. Βάλε αυτή την πανσέτα να ψήνεται στο φούρνο, πάνω από ένα κρεβάτι μήλων, πορτοκαλιού και κρεμμυδιών και βάλε δίπλα της αυτό το κορυφαίο Riesling. Δε θες πανσέτα; Κανένα πρόβλημα! Βάλε αυτό το πονηρό μπουτάκι από χοιρίδιο στο φούρνο μέχρι η πέτσα του να γίνει τραγανή, σέρβιρε το με μια πικάντικη μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο και τρέλανε τους όλους.
Λίγο Chardonnay να μην πιούμε; Να πιούμε! Και τι Chardonnay, το Pouilly Fuisse του Albert Bichot. To μικρό ποσοστό παλαίωσης σε βαρέλι (30%, για 8 μήνες) έρχεται και υπογραμμίζει το λιπαρό, μελένιο και ξηροκαρπάτο χαρακτήρα του Chardonnay, ενώ το σχεδόν τροπικό φρούτο δίνει μια άλλη διάσταση στο σύνολο. Το Pouilly Fuisse Albert Bichot είναι μια πολύ προσιτή και εκφραστική εκδοχή της Βουργουνδίας, όχι μόνο από άποψη τιμής αλλά και επειδή είναι έτοιμο να το απολαύσεις τώρα αλλά και αρκετά χρόνια μετά. Αν το απολαύσεις τώρα, μέσα στις γιορτές, συνδύασε το με μια γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, μπέικον και κουκουνάρι ή γιατί όχι με ένα χοιρινό λεμονάτο με πουρέ σελινόριζας (μοντέρνα εκδοχή του πρασοσέλινου).
Κάπου βλέπω ένα αγριογούρουνο στη γάστρα με δαμάσκηνα…Ε ναι, είναι η εποχή του γι’αυτό και φρόντισε να έχεις πάρει και ένα Moschopolis 18, ζουμερό και πικάντικο, με πυκνό φρούτο και βελούδινες τανίνες, απλά θα απογειώσει το πιάτο. Τώρα επειδή μπορεί να μη βρούμε όλοι αγριογούρουνο θα δώσω και εναλλακτική για αυτή την υπερκρασάρα που απλά δε γίνεται να λείπει από τις γιορτές σου. Πάρε το ωραίο σου το μοσχαράκι, σπαλομύτα ή ξεκοκαλισμένο καρέ, ολόκληρο, βάλτο στο φούρνο και κάνε ένα new age roast beef με κόκκινο κρασί και five spices. Έπος!
Φέτος τα Χριστούγεννα ας δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, ένα Negroamaro από την Κρήτη ας πούμε, με πληθωρικό μαύρο φρούτο, μωβ λουλούδια, μελάνι, βανίλια, κέδρο και μαύρο πιπέρι. Είμαι πολύ σίγουρη πως θα ταιριάξει τέλεια με πολλά κρεατένια εορταστικά πιάτα γιατί πολύ απλά τα μεγάλα κρασιά, που έχουν πολλά να πουν, μπορούν να σταθούν μόνα ή με παρέα. Ιδανικά βάλε δίπλα του ένα καρέ αρνιού, με κρούστα βοτάνων και baby πατατούλες, αν σου αρέσουν τα πιο δημιουργικά πιάτα, αλλά και ένα μπουτάκι στο φούρνο, με σκόρδο, βούτυρο, λεμόνι και δεντρολίβανο θα είναι έπος. Εναλλακτικά θα πρότεινα ένα χοιρινό στο φούρνο γλασσαρισμένο με πετιμέζι και ξερά φρούτα.
Πικάντικο, πολύπλοκο και μεστό αυτό το Αγιωργίτικο αποτελεί ύμνο στην ποικιλία. Θα ταιριάξει τέλεια με πλούσιες κιμαδόπιτες, λαζάνια με κιμά στο φούρνο, χοιρινή γεμιστή κορόνα αλλά και με όλα αυτά τα πλατό τυριών και αλλαντικών που θα κάνουν παρέλαση από τα τραπέζια. Επίσης αν σας αρέσει αυτές τις μέρες να μαζεύεστε για αμαρτωλά bbq (εμείς το κάνουμε όλο το χρόνο, στις γιορτές θα κωλώσουμε;) τότε αυτό το κρασί που θα επιλέξεις για βουβαλίσιες μπριζόλες, λουκάνικα μαύρου χοίρου, παϊδάκια κτλ.
Πιθανόν μέχρι σήμερα να έχεις καταλάβει πως το Wine Geek έχει αδυναμίες και μια εξ αυτών είναι το Pinot Noir και το συγκεκριμένο απλά τα σπάει, καθώς καταφέρνει και συνδυάζει το πλούσιο φρούτο του νέου κόσμου με τη φινέτσα της Βουργουνδίας. Ιδανικό για ένα μοσχαράκι Wellington ή πιο απλά φιλέτα μοσχάρι με σάλτσα μανιταριών και πουρέ.
Κάθε, μα κάθε, φορά που δοκιμάζω αυτό το κρασί εντυπωσιάζομαι. Έχει Ξινομαυρίσια προσωπικότητα αλλά έχει και φίνο χαρακτήρα. Είναι ντοματένιο αλλά και φρουτώδες και ανθικό. Αν αγαπάς το αρνάκι αλλά θες να το κάνεις πιο γιορτινό τότε σου προτείνω να φτιάξεις ένα ρολό με γραβιέρα, λιαστή τομάτα και σκόρδο στο φούρνο. Εναλλακτικά φτιάξε στηθοπλευρές με κόκκινο κρασί, δεντρολίβανο και μανιτάρια συνοδεία πουρέ πατάτας με τρούφα.
Και κλείνουμε γλυκά με ένα ημίγλυκο και σούπερ ισορροπημένο Torrontes! Το Torrontes είναι μια έντονα αρωματική, λευκή ποικιλία από την Αργεντίνη! Συνδυάζει τροπικό και πυρηνόκαρπο φρούτο με λουλουδάτο χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι τόσο ισορροπημένο και νόστιμο το Amauta Torrontes Dulce El Porvenir de Cafayate. Pandoro με λεμόνι, lemon pie, πορτοκαλόπιτα και millefeuille με passion fruit απλά θα απογειωθούν με αυτό το κρασί.
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek