ΑΡΘΡΑ 10 αγαπημένα Wine Bars της Αθήνας

10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ WINE BARS ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΥΗΜΕΝΟΣ Η ... ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ WINE LOVER, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 WINE BARS ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ!
10 αγαπημένα Wine Bars της Αθήνας

 1. OINOSCENT

Με ήδη 10 χρόνια στην πλάτη το Oinoscent της οδού Βουλής στο Σύνταγμα μοιάζει πιο φρέσκο από ποτέ. Μόλις πρόσφατα επεκτάθηκε και στο διπλανό χώρο και έτσι πλέον απέκτησε αέρα wine bistro, όπου μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικά πιάτα από το ανανεωμένο μενού του.

Στο κελάρι του μπορείς να βρεις περισσότερες από 700 ετικέτες από όλο τον κόσμο, τις οποίες μπορείς και να ψωνίσεις για έξω. Η ομάδα του Oinoscent διοργανώνει συχνά παρουσιάσεις παραγωγών αλλά και θεματικά wine tastings στα οποία όμως πρέπει να δηλώσεις γρήγορα συμμετοχή γιατί γίνονται ανάρπαστα.

Oinoscent, Βουλής 45-47, Σύνταγμα.

 

2. MATERIA PRIMA

 

Μπορεί να τον θυμάσαι να σε σερβίρει στο Oinoscent όπου δούλευε για αρκετά χρόνια πριν ανοίξει τον πανέμορφο δικό του χώρο στο Κουκάκι.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Παπατσίμπα που στο δικό του πλέον wine bar είναι πάντα πρόθυμος να σε εξυπηρετήσει  λύνοντάς σου οποιαδήποτε απορία σχετικά με το κρασί. Την διακόσμηση του χώρου την έχει επιμεληθεί ο ίδιος χρησιμοποιώντας με ευφάνταστο τρόπο ξυλοκιβώτια και βαρέλια για φωτιστικά και γλάστρες. Με το που θα μπεις στο μαγαζί θα δεις την εντυπωσιακή γυάλινη κάβα-συντηρητή του Materia Prima στην οποία τα κρασιά είναι ταξινομημένα ανά ποικιλία ή χώρα προέλευσης. Μη διστάσεις να μπεις για να επιλέξεις το κρασί που θέλεις να πιείς εκεί συνοδεύοντάς το με μοναδικά πιάτα στα οποία  φυσικά κυρίαρχο ρόλο παίζει η ‘’Πρώτη Ύλη’’.

Materia Prima, Φαλήρου 68, Κουκάκι.

 

3. WAREHOUSE 

 

Αν κάποια στιγμή έχεις βρεθεί στα Εξάρχεια σε ένα από τα πολυάριθμα  bar και μεζεδοπωλεία, αποκλείεται να μην έχεις προσέξει το Warehouse στον πεζόδρομο της οδού Βαλτετσίου και Μαυρομιχάλη. Εκεί χτυπάει ο παλμός της νυχτερινής (και απογευματινής) ζωής της περιοχής μιας και σερβίρει καταπληκτικό καφέ, ψαγμένες επιλογές σε κρασί και νόστιμο, δημιουργικό φαγητό.

Η λίστα του καλύπτει και τα πιο απαιτητικά γούστα αφού εκεί θα βρεις από  κρασιά του ελληνικού αμπελώνα μέχρι γαλλικά Premier και Grand cru, magnum φιάλες και αφρώδη από διάφορες περιοχές του κόσμου. Η industrial και λιτή διακόσμηση του εσωτερικού του χώρου ταιριάζει απόλυτα με τις μουσικές επιλογές των DJs που φιλοξενεί και με την χαλαρή διάθεση, τόσο του προσωπικού όσο και των θαμώνων .

Warehouse, Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια.

 

4. HETEROCLITO

 

Σαν να είναι βγαλμένο από ένα όμορφο Παριζιάνικο όνειρο, το Heteroclito που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Πετράκη, απέναντι από την εκκλησία της Μητρόπολης, δίνει ένα κοσμοπολίτικο άρωμα στις εξόδους σου. Η αύρα αυτή μπορεί να οφείλεται στα πολυάριθμα ταξίδια ανά τον κόσμο, που έχουν κάνει η Madeleine και ο Δημήτρης, δοκιμάζοντας κρασιά και ανταλλάσσοντας απόψεις με αξιόλογους ανθρώπους του κρασιού αλλά και από την γαλλική καταγωγή της Madeleine. Στην πανέμορφη μπάρα του, από Ινδικό μάρμαρο, μπορείς να χαλαρώσεις και να κουβεντιάσεις ακούγοντας μοναδικές μουσικές.

Στην πολύ προσεγμένη λίστα του, που ανανεώνεται κάθε μήνα, θα βρεις σπάνια κρασιά από τον ελληνικό ή τον διεθνή αμπελώνα, πρωτοεμφανιζόμενες ετικέτες και παλιές χρονιές, με έμφαση στις βιολογικές και βιοδυναμικές καλλιέργειες καθώς και τις φυσικές οινοποιήσεις.

Heteroclito, Φωκίωνος 2 και Πετράκη 30, Σύνταγμα.

 

5. A FOR ATHENS 

 

Στο roof garden του στιλάτου ξενοδοχείου στο μοναστηράκι θα απολαύσεις το κρασί σου συνοδεία της πιο μαγευτικής θέας στην πόλη. Απλώνοντας το χέρι σου νομίζεις ότι θα πιάσεις την Ακρόπολη και την Πλάκα ενώ ακόμα και τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες εκεί μάλλον θα χρειαστείς ένα ζακετάκι από τη δροσιά.

Στην ανανεωμένη λίστα του θα βρεις κρασιά του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα τα οποία μπορείς να συνδυάσεις ιδανικά με μια από τις ευφάνταστες δημιουργίες του chef. Μόλις πρόσφατα το κελάρι του επεκτάθηκε και είναι ικανό να στεγάσει 2.500 φιάλες στις πιο κατάλληλες συνθήκες φύλαξης και παλαίωσης κρασιού.

A For Athens, Mιαούλη 2, Μοναστηράκι.  

 

6. BY THE GLASS

 

Μέσα σε μια από τις πιο ωραίες στοές της Αθήνας, τη στοά Ράλλη, και με το αίθριό του να κοιτάει τη Ρωσική εκκλησία στην οδό Φιλελλήνων, βρίσκεται το By the Glass. Πολύ ενημερωμένη λίστα με επιλογές του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, (περισσότερες από 100 από αυτές μπορείς να τις απολαύσεις και σε ποτήρι) και με πολύ νόστιμα πιάτα επηρεασμένα από την ελληνική αλλά και μεσογειακή κουζίνα αποτελεί τον απόλυτο urban προορισμό.

By The Glass, Σουρή 2 και Φιλλελήνων, Σύνταγμα.

 

7. VINTAGE 

 

Πώς θα σου φαινόταν να μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα σε 600 ετικέτες κρασιού σε ποτήρι; Στο Vintage μπορείς! Χάρη στο σύστημα Coravin που μπορεί να αντλήσει κρασί από ένα μπουκάλι χωρίς να αφαιρεθεί ο φελλός μπορείς να δοκιμάσεις ένα ή μισό ποτήρι από πανάκριβες φιάλες διάσημων κρασιών χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις για ολόκληρη την φιάλη. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα του ήδη πολύ ωραίου menu του, μπορείς να προσθέσεις τη δυνατότητα να συνθέσεις το δικό σου πλατό τυριών και αλλαντικών με επιλογές της αρεσκείας σου.

Vintage, Μητροπόλεως 66-68, Σύνταγμα.

 

8. KIKI DE GRECE

 

Στον γεμάτο ζωντάνια μικρό πεζόδρομο της Ηπίτου ανάμεσα σε bar, μαγαζάκια με ρούχα και ένα underground δισκάδικο θα βρεις το Kiki De Grece. H λίστα του, εφοδιασμένη με κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ανανεώνεται πολύ συχνά ενώ για τα tastings που διοργανώνει με μικρούς παραγωγούς πρέπει να κλείσεις θέση όσο πιο σύντομα μπορείς, αν θες να εξασφαλίσεις μια. Τα πιάτα του που είναι  πολύ περιποιημένα και νόστιμα, είναι βασισμένα στην ελληνική κουζίνα με ένα ελαφρώς πιο μοντέρνο twist, αλλά και σε ιδιαίτερα τοπικά deli μικρών παραγωγών.

Kiki De Grece, Ηπίτου 4, Σύνταγμα.

 

9. WINE O' CLOCK

Μια ανάσα από το μετρό της Ακρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το ζεστό και λιλιπούτειο wine bar της Αθήνας, το Wine o' Clock. Ο Δήμος Βασιλειάδης με πολύχρονη πείρα στην εστίαση αποφάσισε το 2019 να δημιουργήσει το δικό του wine bar με θέμα τον ελληνικό αμπελώνα. Εξαιρετικές επιλογές από boutique οινοποιεία από όλη την Ελλάδα σερβίρονται σε ποτήρι, από μια λίστα που αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα flights με βάση τις σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο, για να δοκιμάσεις τις διαφορετικές εκφράσεις της κάθε ποικιλίας. Φυσικά δε λείπουν και τα απαραίτητα συνοδευτικά όπως τυριά, αλλαντικά, μπρουσκέτες και τα σχετικά.

Wine o' Clock, Λεμπέση 10, Αθήνα.

 

10. ΒΟΒΟ

 

Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό ʺBoheme - Bourgeoisˮ και έχει σήμα τον ρινόκερο! Με θέα στο Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Συγγρού, vintage διακόσμηση, λίστα με προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και νόστιμα συνοδευτικά, σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει. Παράλληλα διοργανώνει παρουσιάσεις με σπουδαίους Έλληνες παραγωγούς και ωραία μουσικά live ενώ το σαββατοκύριακο μετά τις 11 θα σου σερβίρει νοστιμότατο brunch για να ξεκινήσεις με κέφι τη μέρα σου.

Bobo, Α. Ζίννη 36, Κουκάκι.

 

Αν πάλι αποφασίσεις να κάτσεις σπίτι με παρέα ή και όχι, τότε διάλεξε το κατάλληλο κρασί από τη μεγάλη συλλογή του botilia.gr και τα σωστά delicatessen για να το συνδυάσεις.

 

 Βασίλης Γαλανόπουλος

Sommelier