Κάθε χρόνο σας λέω για τα κρασιά των Χριστουγέννων και τι να πιείτε με τη γαλοπούλα και την κολοκυθόσουπα. Νομίζω πως πλέον τα μάθατε καλύτερα κι από μένα. Οπότε φέτος θα πρωτοτυπήσω και θα σας πω συνδυασμούς για να μαζεύεστε, να τσιμπάτε και να πίνετε ωραία κρασιά χωρίς να σας τρώει η κουζίνα ( ναι γίνεται ). Ξεκινάμε;
Λοιπόν θα ξεκινήσουμε με μπρουσκέτες!
Δοκιμάστε ένα αφρώδες ή καλύτερα μια Champagne μέρες που είναι. Η Champagne Taittinger Prsestige Rose είναι αυτή που θα καταπλήξει τα πλήθη και έχει και ωραίο story, από αυτά που αγαπάμε να διηγούμαστε.
Θεικός συνδυασμός το Moschopolis 8 που έχει και πικάντικο και ντοματένιο χαρακτήρα. Στα συν η 8μηνη παραμονή σε βαρέλι που του χαρίζει όγκο και ένταση.
Πάμε παρακάτω με τις τάρτες που γίνονται τσακ μπαμ και αρέσουν σε όλους.
Γήινη και πλούσια, με βουτυράτη ζύμη θα ταιριάξει μοναδικά με το αγαπημένο μου Chardonnay, το El Enemigo! Η ωρίμαση με flor, όπως κάποια sherry, του χαρίζει γήινο και μανιταρένιο χαρακτήρα οπότε καταλαβαίνεις πως μιλάμε για case study pairing.
Έχουμε γλύκα, αλμύρα, ξηρούς καρπούς και μπόλικα λιπαρά όποτε θέλουμε ένα κρασί με πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα και μελωμένα αρώματα. Νομίζω πως το Roussanne του Μανουσάκη θα ταιριάξει μοναδικά.
Ε ναι μια πρωτεΐνη τη θέλουμε για να πιούμε και κανένα κόκκινο κρασί ντε. Ευτυχώς οι αγαπημένοι μου φίλοι, οι χασάπηδες έχουν κάνει τη ζωή μας τόσο εύκολη και πλέον με ένα τηλεφώνημα μπορείς να παραγγείλεις ένα ρολό με σούπερ χριστουγεννιάτικη γέμιση. Tο πετάς στο φούρνο με λίγες πατάτες baby και έχεις θεϊκό φαγητό με σχεδόν μηδενικό κόπο. Θα σας δώσω 3 ιδέες και εσείς διαλέγετε ανάλογα με τα γούστα σας ή με το τι θέλετε να πιείτε!
Ε ένα Ξινόμαυρο πρέπει να το πιούμε μέρες που είναι και αυτό το πιάτο με τα μανιτάρια και τα βότανα το ζητάει διακαώς. Ιδανικό θα είναι το κομψότατο και φινετσάτο Ξινόμαυρο Παλιά Κλήματα του Κτήματος Καρανίκα.
Γλυκά αρώματα ώριμων φρούτων και μελωμένο γουρουνάκι θέλουν ένα κρασί με τον ίδιο χαρακτήρα και στιβαρό σώμα για να σταθεί επάξια δίπλα του. Το Syrah 2015- Κτήμα Φλόριαν πραγματικά κόβεται με μαχαίρι και δεν μπορεί με τίποτα να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πικάντικο και πιπεράτο από ένα μοναδικό αμπελάκι, θα ταιριάξει τέλεια με όλα τα χοιρινά του τραπεζιού! Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;;
Που πάμε χωρίς γαλοπούλα; Πουθενά αλλά και η γαλοπούλα χωρίς ένα ζουμερό, φρουτώδες κόκκινο κρασί δεν πάει πουθενά. Η Aiora ερυθρή 2021 από το Οινοποιείο Μοσχόπολις είναι ένα μαγευτικό κόκκινο κρασί, με ζούμερο κόκκινο φρούτο, διακριτική γήινη διάσταση και πικάντικο χαρακτήρα, που θα σε κερδίσει από την πρώτη γουλιά!
Και για κλείσιμο μέρες που είναι ας βάλουμε λίγη πολυτέλεια στις νύχτες μας με ένα Riesling Beerenauslese του Dr Loosen και λίγο block foie gras παρέα με φρυγανισμένο brioche και αποξηραμένα βερίκοκα. Αν πάλι το foie gras είναι ενάντια στις πεποιθήσεις σας τότε ένα πλατώ τυριών με πικάντικες επιλογές όπως Fior d’Arancio, Roquefort, Stilton ή Blue d’ Auvergne θα δουλέψει μια χαρά είτε με το Riesling είτε με κάποιο άλλο γλυκό κρασί όπως το Amauta Torrontes Dulce 2020-Bodega el Porvenir de Cafayate.
Αν πάλι τα αλμυρά δεν είναι το αγαπημένο σου κλείσιμο για μια εορταστική βραδιά τότε πόνταρε σε απλά ταπεινά μελομακάρονα ή cheesecake γλυκιάς κολοκύθας μαζί με το αγαπημένο Gewurztraminer Villa Wolf!
Καλές Γιορτές και Καλά Κρασιά!
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek