Είσαι ο τύπος που περνάει ώρες στην κουζίνα και μαγειρεύει παραδοσιακά gourmet πιάτα; Ή μήπως αυτός που με μερικά απλά υλικά τσακ μπαμ πάει για αστέρι Michelin; Όλα καλά, υπάρχει χώρος για όλους! Είτε δίνεις γαστρονομική παράσταση, είτε δημιουργείς με πιο απλά ορεκτικά και σνακ, παρακάτω μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες και για τα δύο, σε συνδυασμό φυσικά με τα πιο κατάλληλα κρασιά, για να τα απολαύσεις μαζί στο έπακρο! Και ναι, ας το παραδεχτούμε, αυτά τα κρασιά δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα, απλά έχουμε βρει ακόμα μια δικαιολογία (ντυμένη με φωτάκια και χρυσόσκονη) για να τα απολαμβάνουμε συνέχεια!
Εδώ πρέπει να δοκιμάσεις ένα αφρώδες κρασί ή ακόμα καλύτερα, μια σαμπάνια τιμής ένεκεν και των ημερών. Και μιας και είπαμε για αστέρια Michelin, το Champagne Gastronome Blanc de Blancs Brut 2018, είναι αυτό που σίγουρα θα καταπλήξει τα πλήθη και έχει δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Να προκαλέσει γαστρονομικούς πανικούς!
Ένας συνδυασμός που έχει βγει απο μια ονειρική εικόνα, με το κρασί να κατεβαίνει από τον ουρανό και να ακούγονταν σίγουρα άρπες και αγγελικά γελάκια. Ναι, είναι θεϊκός! Το Ξινόμαυρο ροζέ 2023 από το Οινοποιείο Ζην Ηδέως , έχει εντυπωσιακά αρώματα μαρμελάδας ντομάτας, μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα, που στέκονται απόλυτα αρμονικά δίπλα στις γεύσεις της μπρουσκέτας.
Ένα πιάτο γήινο και πλούσιο, με βουτυράτη ζύμη, θα ταιριάξει μοναδικά με το Vina Aquitania Sol de Sol Chardonnay. Ένα κρασί που δημιουργήθηκε από τρεις μεγάλους οινοποιούς και είναι ένα από τα πιο γνωστά Χιλιανά κρασιά παγκοσμίως. Νόστιμο, συμπυκνωμένο και πολύ εκφραστικό φρούτο που τονίζεται από τη δροσιστική οξύτητα, με τις βοτανικές νότες να δίνουν χαρακτήρα και να αγκαλιάζουν τις έντονες γεύσεις της τάρτας σαν γάντι.
Εδώ υπάρχει γλύκα, αλμύρα, ξηροί καρποί, και μπόλικο λιπαρό στοιχείο, οπότε θέλουμε ένα κρασί με λιπαρό σώμα και δροσερή οξύτητα, για να εξισορροπήσει τα έντονα στοιχεία του φαγητού. Το Viognier 2023 του Κτήματος Γεροβασιλείου είναι ιδανικό.
Το κρέας δεν μπορεί να λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όσο παρωχημένο να ακούγεται, με τον συνδυασμό μοσχαριού και Ξινόμαυρου δεν έχασε κανείς. Ειδικά αν έχει γεύσεις και αρώματα μανιταριών και βοτάνων, όπως το παραπάνω. Ιδανικό για αυτό το πιάτο είναι το Xinomavraw 2022 από την Oenops.
Τα γλυκά αρώματα των ώριμων φρούτων και το μελωμένο χοιρινό χρειάζονται ένα κρασί με τον ίδιο χαρακτήρα και βελούδινο σώμα για να σταθούν επάξια δίπλα του. Το Gorgeous Shiraz 2022 από την Thistledown Wine Co έχει πυκνό ζουμερό μαύρο φρούτο, πικάντικες νότες πιπεριού και μεταξένιες τανίνες και θα δημιουργήσει έναν γαλήνιο συνδυασμό!
Είναι παράδοση, αλλά πλέον έχει γίνει σχεδόν νόμος. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν γίνεται χωρίς γαλοπούλα. Και ας υπάρχει απλά δίπλα σε όλα τα υπόλοιπα, γιατί μεταξύ μας, δεν το αγαπούν όλοι το ίδιο. Όμως το κρασί που πρέπει να είναι δίπλα του είναι το Aiora Red 2022 από το Οινοποιείο Μοσχόπολις. Ζουμερά, κόκκινα φρούτα, διακριτική γήινη διάσταση και πικάντικος χαρακτήρας, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζετε όταν τα παρελκόμενα είναι τα παραπάνω. Αν η παρέα είναι άνω των 6 ατόμων, σίγουρα θα χρειαστείς φιάλη Aiora Magnum!
Και φυσικά, στο τέλος, θα ήταν αδύνατο να μην αναφέρουμε τα all-time classic πλατώ, που ξεκινούν με μερικά τυριά και αλλαντικά αλλά αν η φαντασία σου κάνει τα κόλπα της, μπορεί να καταλήξουν σε πίνακες του Πικάσο. Εδώ θα πρέπει να παίξεις με ασφάλεια (και ποιοτικά φυσικά...!) και να κάνεις κάποιες επιλογές που θα εντυπωσιάσουν τους πάντες. Το Quini Cuvee Blanc 2022 του Dr. Loosen έχει έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών, συνοδευόμενα από έντονη φρεσκάδα φρούτων και τραγανή οξύτητα από τον βασιλιά του Riesling. Μια κόκκινη επιλογή είναι ο Αντίλαλος 2022 της Οινοποιίας Μαρκογιάννη, με απαλές τανίνες και ζουμερά μαύρα φρούτα, νότες καπνού και μπέικον, που θα είναι εκπληκτικό με παλαιωμένα κίτρινα τυριά και φυσικά καπνιστά αλλαντικά. Αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μονοπωλήσει το τραπέζι και με τα "κυρίως".
Καλές Γιορτές και Καλή Απόλαυση!
Χριστίνα Τσόγκα