ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά των Χριστουγέννων!

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

ΕΦΤΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ!
Τα κρασιά των Χριστουγέννων!

Είσαι ο τύπος που χάνεται με τις ώρες στην κουζίνα και φτιάχνει τις παραδοσιακές γκουρμεδιές; Ή μήπως εκείνος που τσακ μπακ παίρνει μερικά απλά υλικά και ξαφνικά μπορεί να πάρει και αστέρι Michelin; Είτε μαγειρεύεις παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα φαγητά, είτε κλέβεις την παράσταση με πιο απλά μεζεδάκια και τσιμπολογήματα, παρακάτω μπορείς να πάρεις ιδέες και για τα δυο, συνδυασμένα με τα πιο κατάλληλα κρασιά, για να τα απολαύσεις μαζί στο έπακρο!

Μπρουσκέτες με καπνιστό σολομό, κρέμα horseradish, αγγούρι και λεμόνι

Δοκίμασε ένα αφρώδες ή καλύτερα μια Champagne μέρες που είναι. Και μιας και μιλήσαμε για αστέρια Michelin, η Champagne Gastronome Blanc de Blancs Brut 2018είναι αυτή που σίγουρα θα καταπλήξει τα πλήθη και μάλιστα έχει παρασκευαστεί για αυτόν ακριβώς το λόγο. Να προκαλεί γαστρονομικούς πανικούς! 

Μπρουσκέτες με τσαλαφούτι, παστράμι μόσχου και μαρμελάδα τομάτας.

Ένας συνδυασμός που καθώς κατέβαινε απο τον ουρανό, ακουγόντουσαν άρπες και γελάκια αγγέλων. Ναί είναι θεϊκός! Το Rose de Xinomavro 2022 του Απόστολου Θυμιόπουλου, έχει πικάντικο και ντοματένιο χαρακτήρα, ενώ η 3μηνη παραμονή του σε βαρέλι του χαρίζει όγκο και ένταση.

Τάρτα με πράσο, μανιτάρια και γραβιέρα

Γήινη και πλούσια, με βουτυράτη ζύμη θα ταιριάξει μοναδικά με το Chardonnay Alta 2021, Catena Zapata. Ένα κρασί που έρχεται απο τη Γη της Επαγγελίας για το Chardonnay, με τρομερή βουτυρένια αίσθηση αλλά ταυτόχρονα φρουτένια αρώματα, που αγκαλιάζουν σαν γάντι τις έντονες γεύσεις της τάρτας.

Τάρτα με καραμελώμενα κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί και καρύδια

Εδώ υπάρχει γλύκα, αλμύρα, ξηροί καρποί και μπόλικα λιπαρά, όποτε θέλουμε ένα κρασί με λιπαρό σώμα και δροσερή οξύτητα, για να ισορροπεί τα έντονα στοιχεία του φαγητού. Το Viognier les Larmes de L'Ange 2022 απο Οινοποιία Αϊβαλή, είναι το ιδανικό. 

Μοσχαρίσιο ρολό με μανιτάρια, prosciutto, βότανα και γραβιέρα

Το κρεατικό δεν μπορεί να λείπει απο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όσο παρωχημένο μπορεί να πει κάποιος πως ακούγεται, με το συνδυασμό μοσχαράκι και Ξινόμαυρο, δεν χάνεις. Ειδικά αν έχει γεύσεις και αρώματα απο μανιτάρια και βότανα, όπως το παραπάνω. Ιδανικό για αυτό το πιάτο είναι το υπέρκομψο και φινετσάτο Ράμνιστα 2019 απο το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Χοιρινό ρολό με αποξηραμένα φρούτα, μήλα, ουίσκι και παλαιωμένο cheddar

Γλυκά αρώματα ώριμων φρούτων και μελωμένο γουρουνάκι θέλουν ένα κρασί με τον ίδιο χαρακτήρα και στιβαρό σώμα για να σταθεί επάξια δίπλα του. Το Syrah 2017- Κτήμα Kitrvs έχει πυκνό ζουμερό φρούτο, πικάντικο χαρακτήρα και λουλουδένιο χαρακτήρα και θα δημιουργήσει ένα συνδυασμό βάλσαμο! 

Γαλοπούλα ρολό με κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες, κονιάκ και μπέικον

Είναι παράδοση, αλλά έχει γίνει πλέον σχεδόν νόμος. Το  Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν γίνεται να μην έχει γαλοπούλα. Και ας την έχουμε απλά εκεί να την κοιτάμε, γιατί μεταξύ μας τώρα, δεν την προτιμούν και όλοι. Το κρασί όμως που πρέπει να έχει οπωσδήποτε δίπλα της είναι η Aiora Ερυθρό 2021 απο το Οινοποιείο Μοσχόπολις. Ζουμερό, κόκκινο φρούτο, διακριτική γήινη διάσταση και πικάντικος χαρακτήρα, είναι ακριβώς ότι χρειάζεται. Εσύ θα χρειαστείς και την Aiora Magnum αν η παρέα είναι μεγάλη! 

Θυμάσαι που λέγαμε για γκουρμεδιές πιο πάνω; Οι γιορτές θέλουν μια εξτρα πολυτέλεια και αυτή είναι το Riesling Beerenauslese 2018 του Dr Loosen με foie gras επάνω σε φρυγανισμένο brioche και αποξηραμένα βερίκοκα. Εναλλακτικά, ένα πλατώ με πικάντικα, παλαιωμένα και λιπαρά τυριά, είναι πάντα μια καλή επιλογή για όλους. Μη ξεχάσεις όμως με αυτό να προσφέρεις ελαφρώς παγωμένο, το γλυκό κρασί Λιαστός από Αμπελώνες Καραβιτάκη, για να είσαι σίγουρος πως το τραπέζι ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!

 

 

Καλές Γιορτές και Καλή Απόλαυση!