Για τη ζύμη
200 γρ. γιαούρτι
350 γρ. αλεύρι φαρίνα
2 αυγά
50 ml. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250 γρ. γλυκοπατάτες
250 γρ. γραβιέρα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
50 γρ. μαύρες σταφίδες
30 γρ. βούτυρο
200 ml. ζωμό μανιταριών
20 ml. κονιάκ
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
3 κόκκους μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα
50 ml. κρέμα γάλακτος
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
Για τη ζύμη
Βάζουμε στον κάδο του μιξερ τ΄αυγά, το γιαούρτι , το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε για 2 λεπτά και τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο.
Για τη γέμιση
Τρίβουμε τις γλυκοπατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο multi ή στο χέρι.
Βάζουμε βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε τον κιμά. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, σβήνουμε με το κονιάκ και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό μανιταριών και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Για την τάρτα
Ανοίγουμε τη ζύμη και καλύπτουμε μια μεγάλη ταρτιέρα, κάνουμε τρύπες μ΄ένα πιρούνι και ψήνουμε την τάρτα για 20λεπτά στους 180ο C. Τρίβουμε τη γραβιέρα και προσθέτουμε τη μισή στον κιμά. Γεμίζουμε την τάρτα, προσθέτουμε την υπόλοιπη γραβιέρα από πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμη στους 180ο C.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν δεν βρούμε πορτοκαλί γλυκοπατάτες χρησιμοποιούμε πορτοκαλί κολοκύθα ή μανιτάρια
– Εκτός από γραβιέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έμενταλ, προβολόνε ή κασέρι
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από μοσχαρίσιο κιμά, κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου
Εύα Μονόχαρη
Food Blogger