ΑΡΘΡΑ Βασικοί κανόνες συνδυασμού φαγητού με κρασί

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΤΙ ΝΑ ΠΙΩ ΜΕ ΠΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ... ΔΥΣΚΟΛΟ;
Βασικοί κανόνες συνδυασμού φαγητού με κρασί

 

Θα ξεκινήσουμε λέγοντας ότι ο βασικότερος κανόνας συνδυασμού φαγητού με κρασί είναι να συνδυάζει κανείς τις γεύσεις όπως ακριβώς του αρέσουν. Δοκιμάστε και τολμήστε συνδυασμούς! Οι συνδυασμοί είναι άπειροι και κάποιοι από αυτούς θα σας εκπλήξουν ευχάριστα!

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που ίσως σας βοηθήσουν στην επιλογή.

Κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας αυτούς τους 7 κανόνες και αποφασίστε με αυτοπεποίθηση τον επόμενο συνδυασμό. Ο συνδυασμός φαγητού με κρασί δεν είναι πυρηνική φυσική. Μπορεί να κρύβει λίγη χημεία αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι απαγορευτικό. Τολμήστε!

 

Κανόνας 1

Προτιμήστε παρόμοιες γεύσεις

Οι παρόμοιες γεύσεις στο φαγητό και το κρασί αλληλοσυμπληρώνονται και δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Πχ. Ένα φιλέτο γλώσσας με σος λεμονιού ταιριάζει όμορφα με ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc που και τα δύο έχουν γεύσεις εσπεριδοειδών και αισθητή οξύτητα.

 

Κανόνας 2

Επιλέξτε παρόμοια πυκνότητα και υφή

terroir

Τόσο τα φαγητά, όσο και το κρασί χαρακτηρίζονται από την υφή τους. Υπάρχουν ελαφριά, μέτρια και παχιά φαγητά. Αντίστοιχα τα κρασιά διαχωρίζονται σε ελαφρού, μέτριου ή γεμάτου σώματος ανάλογα με την υφή και την αίσθηση που αφήνουν στο στόμα.

Συνήθως όταν μιλάμε για το σώμα του κρασιού, το συγκρίνουμε με αυτό του νερού, του άπαχου γάλατος και του γάλατος με πλήρη λιπαρά. Σκεφτείτε την αίσθηση του νερού και αναζητήστε τη στα κρασιά ελαφρού σώματος. Αντίστοιχα το άπαχο γάλα είναι μεν ελαφρύ στο στόμα χωρίς να το γεμίζει αλλά σίγουρα είναι πιο πλούσιο από το νερό. Τέλος το κρασί με γεμάτο σώμα δίνει την αίσθηση της πληρότητας στο στόμα όπως περίπου γίνεται με το γάλα με πλήρη λιπαρά.

Συνδυάστε λοιπόν φαγητό και κρασί με αντίστοιχη πυκνότητα.

Πχ τηγανιτό ψάρι που είναι ελαφρύ με σαββατιανό ή Μοσχοφίλερο ενώ ένα πλούσιο κρέας θέλει ένα γεμάτο Chardonnay αν είναι λευκό ή ένα Merlot.

 

Κανόνας 3

Επιλέξτε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας

Ο γενικός κανόνας εδώ είναι ότι το κρασί πρέπει να είναι ίσης ή λίγο υψηλότερης γλυκύτητας από ότι το φαγητό.

Πχ ένα γλυκό σοκολάτας θα συνοδευτεί όμορφα από ένα γλυκό πλούσιο μοσχάτο.

 

Κανόνας 4

Το αλάτι και η οξύτητα θέλουν οξύτητα

Αλμυρά φαγητά και όξινα συνδυάζονται με αντίστοιχα όξινα κρασιά καθώς σε άλλη περίπτωση το κρασί θα φανεί πλαδαρό και άγευστο.

 

Κανόνας 5

Συνδυάστε με τη σάλτσα

Η σάλτσα που συνοδεύει το πιάτο είναι ένα σημαντικός παράγοντας στην επιλογή κρασιού.

Μια ελαφριά σάλτσα λεμονιού ζητάει ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc ενώ μια λευκή σάλτσα ζυμαρικών συνδυάζεται καλύτερα με ένα chardonnay ή ένα Pinot Noir.

 

Κανόνας 6

Το καυτερό σβήνει με το γλυκό

Τα πικάντικα πιάτα συνδυάζονται καλύτερα με κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα. Η γλυκύτητα του κρασιού μετριάζει την καυτερή γεύση του φαγητού.

Πχ η ασιατική κουζίνα ταιριάζει με Riesling ή με ημίξηρα λευκά και ροζέ κρασιά

 

Κανόνας 7

Οι τανίνες θέλουν λιπαρότητα

Τα τανικά κρασιά καθαρίζουν το στόμα από τη λιπαρότητα του φαγητού και για αυτό αποτελούν ιδανικό συνδυασμό.

Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah αποτελούν ιδανική παρέα για πλούσια και λιπαρά κόκκινα κρεατικά.

 

Με αυτές τις βασικές αρχές δοκιμάστε τους δικούς σας συνδυασμούς και είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε από το πόσο σύντομα θα επιτύχετε στους συνδυασμούς σας.

Και αν δυσκολεύεστε, εδώ είμαστε εμείς! Στείλτε μας τις απορίες σας και τους προβληματισμούς σας τόσο μέσω της φόρμας επικοινωνίας όσο και στη σελίδα μας στο Facebook.