ΑΡΘΡΑ Τα βήματα της γευσιγνωσίας κρασιού!

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΚΡΑΣΙΟΥ!

ΜΑΘΕ ΤΑ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ ΚΡΑΣΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ EXPERT ΣΤΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ!
Τα βήματα της γευσιγνωσίας κρασιού!

Η γευστική δοκιμή ενός κρασιού είναι μια απλή διαδικασία που αποτελείται από 4 βήματα και ουσιαστικά βοηθάει στην αξιολόγηση του. Στην τελική, θα μπορείς να πεις τι σου αρέσει και τι όχι σε ένα κρασί.

Βασικά βήματα

1. Εμφάνιση – χρώμα.
Αρχικά βάλε στο ποτήρι σου μια μικρή ποσότητα κρασιού (εννοούμε ποτήρι γευσιγνωσίας ή έστω ένα καλό ποτήρι κρασιού). Είναι σημαντικό το ποτήρι να μην έχει χρώμα και να είναι διάφανο. Όλα καλά ως εδώ.

Γύρε ελαφρά το ποτήρι σου, πάνω από ένα λευκό φόντο (χαρτί, τραπέζι, κτλ) με κλίση περίπου 40 μοιρών. Παρατήρησε το χρώμα του από την άκρη προς τη μέση. Για τα κόκκινα, το χρώμα μπορεί να ποικίλλει από πορφυρό και ρουμπινί μέχρι γκρενά (σκούρο κόκκινο). Ενώ για τα λευκά από λεμονοπράσινο μέχρι κεχριμπαρί.

2. Άρωμα 
Τώρα αρχίζει το καλό. Πλησιάσε το ποτήρι στη μύτη σου. Μη διστάσεις ακόμα και να βάλεις τη μύτη σου μέσα στο ποτήρι (ιδανικά χωρίς να τη βουτήξεις στο κρασί). Μύρισε και στη συνέχεια κούνα ελαφριά και περιστροφικά το ποτήρι σου για 2-3 δευτερόλεπτα. Γιατί; Γιατί οι αρώματικές ενώσεις του κρασιού είναι πτητικές και με αυτή την κίνηση απελευθερώνονται και φτάνουν περισσότερες στη μύτη σου. Τώρα ξαναμύρισε. Δεν είναι διαφορετικό; Αν το κρασί που δοκιμάζεις είναι λευκό, ψάξε για αρώματα φρούτων, εσπεριδοειδών, πράσινων λαχανικών, βοτάνων, λευκών λουλουδιών ακόμα και βουτύρου! Στα κόκκινα αναζήτησε αρώματα κόκκινων αλλά και μαύρων φρούτων, λαχανικών, και λουλουδιών. Αν το κρασί έχει περάσει από βαρέλι θα μυρίσεις και αρώματα καραμέλας, καπνού και μπαχαρικών. 

3. Γεύση 
Δοκίμασε το κρασί βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο στόμα σου και ανακίνησε το ώστε να το γευτείς όσο καλύτερα γίνεται, χωρίς ακόμα να το καταπιείς. Προσπάθησε να τη γυρίσεις μέσα στου στόμα σου ώστε να έρθει σε επαφή με κάθε επιφάνεια, από τη γλώσσα έως τον ουρανίσκο.

Μπορείς να διακρίνεις τη γλυκύτητα, τα αρώματα, την οξύτητα, το σώμα και τις τανίνες του (στα κόκκινα); Βάλε μια δεύτερη γουλιά κρασιού στο στόμα σου και προσπαθήστε να ρουφήξεις και λίγο αέρα για να απελευθερώσει τα αρώματά του καλύτερα. Στην αρχή δε θα είναι και τόσο εύκολο, οπότε πρόσεξε μην πνιγείς.

Και τώρα η επίγευση. Η επίγευση είναι ο χρόνος που παραμένει η γεύση του κρασιού στο στόμα αφού το καταπιείς. Μένει στο στόμα για ώρα ή εξαφανίζεται μόλις καταπιείς;

4. Συμπέρασμα
Τι είναι τελικά ένα καλό κρασί;

Ένα καλό κρασί θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, πολύπλοκο και να έχει ευχάριστη και μακράς διάρκειας επίγευση. Σου άρεσε; Είναι ένα κρασί που θα θυμάσαι ή που θα διάλεγες ξανά; Πειραματίσου ώστε να βρείς τι ακριβώς σου αρέσει και ίσως να εκπλαγείς!