ΑΡΘΡΑ Τυρί και κρασί. Οι καλύτεροι συνδυασμοί!

ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ. ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ!

ΣΤΟ BOTILIA.GR ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΣΙΑ. ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ!
Τυρί και κρασί. Οι καλύτεροι συνδυασμοί!

Όποιος πιστεύει πως το τυρί δεν είναι ο απόλυτος συνοδός ενός καλού κρασιού, μάλλον θα ήταν καλύτερο να σταματήσει να διαβάζει εδώ.

Προσωπικά πιστεύω πως οι λάτρεις του συνδυασμού «τυρί και κρασί» είναι αμέτρητοι. Από τους άρτια εκπαιδευμένους γευσιγνώστες μέχρι τους πεινασμένους με στυλ, όλοι απαντούν ακαριαία «τυρί και κρασί», σε μια από τις πιο διαχρονικές ερωτήσεις της ανθρωπότητας: «Τι θα φάμε σήμερα;»

Μετά, λοιπόν, τη γιαγιά, τη μαμά και τον/την συγκάτοικο, ερχόμαστε και εμείς με μια πολύ προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή ελληνικών τυριών, που έχουν καταφθάσει στο botilia.gr και ταιριάζουν χάρμα με τα καλύτερα κρασιά, και θα δώσουν και τη γευστική αίγλη που χρειάζεσαι στα βραδινά σουαρέ. Πάμε να τα δούμε!

1.Γραβιέρα Παλαίωσης Σπηλιάς

Η γραβιέρα παλαίωσης σπηλιάς Bliss Point, περίμενε υπομονετικά και παλαίωνε για 12 ολόκληρους μήνες, μέχρι να αποκτήσει τελικά τόσο γεμάτη και μεστή γεύση, που πραγματικά άξιζε την αναμονή. Το πρόβειο γάλα εδώ υπερτερεί του κατσικίσιου και έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο συμπυκνωμένο και πλούσιο, ενισχυμένο με διακριτικές πικάντικες νότες και ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Η υπόθεση φωνάζει βαρέλι και ένα κρασί με εξίσου πλούσια υφή και οξύτητα, που θα στέκεται σωστά δίπλα στη λιπαρότητα του τυριού.

Το Ένστικτο της Silva Δασκαλάκη είναι ένα Βιδιανό με πολύπλοκο χαρακτήρα με 12μηνο πέρασμά από το βαρέλι, που του έχει δώσει παρόμοια λιπαρή αίσθηση αλλά τραγανή οξύτητα που δροσίζει και ισορροπεί άψογα το συνδυασμό. Τόλμησε στην γραβιέρα παλαίωσης σπηλιάς, να βάλεις και 2 σταγόνες μέλι, θα είναι ονειρικό. Για συνδυασμό με ερυθρό κρασί, προτείνω Kaleidoscope Kaapzicht και F by Foivos Papastratis Αγιωργίτικο/Μανδηλαριά.

 

2.Κυανό Κατσικίσιο

Εδώ ο συνδυασμός είναι από άλλο γαλαξία, αφού πραγματικά τίποτα δεν ταιριάζει περισσότερο σε ένα Vinsanto, από μια bitter σοκολάτα ή ένα μπλε τυρί. To κατσικίσιο Bliss Point Κυανό, είναι ένα τυρί που δεν χαρίζεται και δεν χαϊδεύει. Είναι πικάντικο, έχει έντονη αλμύρα και γήινο χαρακτήρα. Έχει εχθρούς αλλά και φανατικούς θαυμαστές. Και είναι από τα τυριά που αν δοκιμάσεις έστω και μια φορά, δεν το ξεχνάς ποτέ.

Το Vinsanto 2010από το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος από την άλλη, δεν χρειάζεται καθόλου συστάσεις. Γεμάτο σώμα, αρώματα σταφίδας, κανέλας, καραμέλας και αποξηραμένου σύκου, είναι ένα οινικό ελιξίριο. Η γλυκύτητά του θέλει σίγουρα κάτι πιο επιθετικό και umami για να ισορροπήσει και αυτό είναι το κυανό του τυριού. Από την άλλη η λιπαρότητα του τυριού, χρειάζεται την οξύτητα του Ασύρτικου. Συνδυασμός κόλαση!

Αν στο αίμα σου κυλάει και λίγο το εναλλακτικό στοιχείο, δοκίμασέ το με ένα πλούσιο και βαρελάτο Chardonnay όπως το Lapis Luna Chardonnay, ή ένα Shiraz με χαρακτήρα που να «αντέχει» το βάρος του τυριού, όπως το Gorgeous Shiraz από το Thistledown Wine Co (ευγενική υπενθύμιση: πιες κόκκινα κρασιά και το καλοκαίρι!)

 

3.Ξηρός Κρασότυρος Κρήτης

Ο ξηρός κρασότυρος Κρήτης Bliss Point, έχει παραχθεί από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων του νησιού και έχει ωριμάσει μέσα σε οινολάσπες Ξινόμαυρου. Ενώ αυτά όμως διαμορφώνουν τον πληθωρικό και γεμάτο χαρακτήρα του, έχει καταφέρει να διατηρήσει μια τρομερή κομψότητα στη γεύση.

Που σου πάει το μυαλό; Εμένα στο Cuvée Palatia 2023 από το Κτήμα Αργυρού, που έχει την εκρηκτικότητα και τον όγκο του Ασύρτικου, αλλά στην πιο εκλεπτυσμένη μορφή του, που προσφέρει φρεσκάδα και χαρακτηριστική ορυκτότητα.

Από την άλλη το Rilancio 2019 από το Κτήμα Καριπίδη, θα δημιουργήσει έναν πιο μπαχαρένιο και spicy συνδυασμό. Αν δεν μπορείς να διαλέξεις, δεν χρειάζεται. Δοκίμασέ τα και τα δυο, είναι τώρα αυτά προβλήματα;;;

 

4.Συμπόσιον Νιώτισα Γραβιέρα Ίου

Η συγκεκριμένη γραβιέρα προέρχεται από 100% αγελαδινό γάλα αγελάδων Jersey, από το νησί της Ίου. Κάτι που μπορεί να μην γνώριζες, είναι ότι η συγκεκριμένη φυλή αγελάδων παράγει γάλα με περισσότερα λιπαρά βουτύρου από όλες τις υπόλοιπες (έως και 5,4%, ενώ συνήθως είναι 3,5%). Αυτό σε συνδυασμό με την 4μηνη παλαίωσή της, δίνει ένα τυρί με έντονα λιπαρό χαρακτήρα, πρωτεΐνες και μοναδικά αρώματα.

Και τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Τραγανή οξύτητα που να «κόβει». Και όταν λέμε να «κόβει», εννοούμε να διαπερνά το λιπαρό στοιχείο όχι με τρόπο που να το ακυρώνει ώστε να υπερισχύει η οξύτητα, αλλά να το «ηρεμεί», με σκοπό να αναδεικνύεται μια πιο ήπια και ευχάριστη γεύση. Η Ρομπόλα Natural Παλιά Αρμάκια από το οινοποιείο Πετρακόπουλος, βροντοφωνάζει «δεν με ξέρεις καλά» και κόβει με το μαχαίρι τη λιπαρότητα της γραβιέρας, προσθέτοντας mineral, βοτανικές και λεμονάτες δόσεις απόλαυσης!

Για δυνατούς λύτες: δοκίμασε τη γραβιέρα Νιώτισα Συμπόσιον 'Ιου με ένα Ξινόμαυρο ροζέ Zinideos. Ο τανικός χαρακτήρας του ξινόμαυρου κάνει τη διαφορά.

 

5.Παλαιωμένη γραβιέρα με μαύρη με τρούφα

Όταν η τρούφα κάνει είσοδο στο χώρο δεν γίνεται να μην την καταλάβεις. Είτε σε pizza, είτε σε σάλτσα μακαρονιού, είτε 2 σταγόνες πάνω σε μια tagliata, όλες οι μύτες την πιάνουν από χιλιόμετρα. Το Bliss Point γραβιέρα με μαύρη τρούφα έχει φτιαχτεί μόνο με πρόβειο γάλα και πραγματικά κομμάτια μαύρης τρούφας Χαλκιδικής, που έχουν ζυμωθεί μέσα στο τυρί. Μετά από την 3μηνη παλαίωση ο συνδυασμός τους, άγγιξε ένα ανώτατο επίπεδο γαστρονομίας και κατέληξε σε ένα τυρί με βελούδινη και πλούσια υφή.

Αν προτιμάς πιο σοφιστικέ συνδυασμούς επίλεξε το Pet Nat Kostaki που έχει αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών και νότες ζύμης. Η φρεσκάδα και δροσιά του, θα εξισορροπήσουν ιδανικά το γήινο στοιχείο της τρούφας.

Από την άλλη, για κάτι πιο τολμηρό, δοκίμασε τη Λημνιώνα από το οινοποιείο Oenops. Τα κόκκινα φρούτα της ποικιλίας θα δημιουργήσουν μια πολύ ευχάριστη αντίθεση με την αλμύρα και τον umami χαρακτήρα της τρούφας.

 

6.Γραβιέρα Τριλογία Ομήρου Ίου

Τρία διαφορετικά γάλατα (πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό) και ένα ημίσκληρο τυρί, για εκείνους που προτιμούν τα κίτρινα τυριά. Πράγμα που, με απλά λόγια, σημαίνει πως η πρωτεΐνη χτυπάει κόκκινο! Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να τολμήσεις να το απολαύσεις με τα αγαπημένα σου κόκκινα κρασιά. Η Mademoiselle από το Κτήμα Χαριτάτου είναι, θα έλεγα, γεννημένη για αυτό το τυρί. Κομψή, άκρως αρωματική και όσο τανική χρειάζεται, για να κουμπώσει με τον έντονα πρωτεϊνικό χαρακτήρα του τυριού και να δημιουργήσει ένα pairing με χαρακτήρα, ταπεραμέντο και κοσμοπολίτικο αέρα Κεφαλονιάς! Πρόσθεσε λεπτές φέτες αχλαδιού και καβουρδισμένα pecan, γιατί εδώ τη θέλεις την επιπλέον τσαχπινιά. Μια εξίσου απολαυστική επιλογή σε λευκό κρασί είναι και το μοσχοφίλερο Μαντινεία από την οινοποιία Μποσινάκη.

 

7.Γραβιέρα παλαιωμένη με Θυμάρι

Ένα τυρί με πολύ οικεία, μεσογειακά αρώματα από το θυμάρι Κρήτης, που δεν υπάρχει απλά μέσα στο τυρί, αλλά έχει παλαιώσει μαζί του για 5 μήνες και έχει δώσει βαθιά και πολύπλοκα αρώματα. Η παλαιωμένη γραβιέρα Bliss Point με θυμάρι, έχει παραχθεί από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, και έχει μια πολύ φινετσάτη ισορροπία βουτυρένιου και βοτανικού χαρακτήρα. Σε αυτή την εκδοχή γραβιέρας, ταιριάζει ένα κρασί με φρεσκάδα, ζωντάνια, τραγανή οξύτητα και διακριτικά βοτανικά στοιχεία. Το Άλκαρ Ποταμίσι 2022 από Messarea Winery είναι ο ιδανικός συνδυασμός, αλλά προτείνω οπωσδήποτε και τη δοκιμή με Sauvignon Blanc 2023 Cono Sur Bicicleta, που είναι μια σταθερή αξία πράσινης φρεσκάδας και ζωηρής οξύτητας!

Νόστιμα, συσκευασμένα, έτοιμα, εύκολα και πάνω απο όλα δοκιμασμένα! Καλή απόλαυση.

 

Χριστίνα Τσόγκα