ΑΡΘΡΑ Τι συμβαίνει στα παλιά βαρέλια;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ;

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΟΤΑΝ «ΠΕΘΑΝΟΥΝ»; ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ!
Τι συμβαίνει στα παλιά βαρέλια;

Τα βαρέλια, καινούργια ή παλιά, έχουν τον βασικό ρόλο της μικροοξυγόνωσης, λόγω της πορώδους φύσης τους. Με απλά λόγια επιτρέπουν στο κρασί να έρχεται σε επαφή με τόσο οξυγόνο όσο χρειάζεται για να αποφευχθεί το φαινόμενο της αναγωγής αλλά και για να σταθεροποιηθεί το χρώμα και να μαλακώσουν οι τανίνες (στα κόκκινα). Όταν το βαρέλι είναι καινούργιο εκτός από οξυγόνο, δίνει στο κρασί και τα χαρακτηριστικά αρώματα βανίλιας, καπνού, καραμέλας, ξηρών καρπών κτλ. Αυτή η δυνατότητα μετά την πρώτη χρήση αρχίζει και φθίνει σταδιακά μέχρι που χάνεται (περίπου μετά από 3-4 χρόνια χρήσης). Αν κάποιος παραγωγός θέλει να προσδώσει αυτό το χαρακτήρα στο κρασί του θα πρέπει, μετά τα 3 χρόνια, να πάρει καινούργιο. Αν όμως θέλει απλά το βαρέλι σαν δοχείο και να εκμεταλλευτεί την πορώδη φύση του, τότε μπορεί κάλλιστα να αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή ένα χρησιμοποιημένο, παλιό βαρέλι. Αυτό γίνεται κατά κόρον στο Bordeaux. Για παράδειγμα, το Chateau Desmirail στο Margaux, δίνει τα παλιά του βαρέλια σε άλλους παραγωγούς της περιοχής ή ακόμα και σε αποσταγματοποιούς.

Το ξύλο έχει την τάση να απορροφά μια μικρή ποσότητα από το υγρό που έρχεται σε επαφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να δώσει κάποια αρωματικά χαρακτηριστικά στο επόμενο κρασί ή απόσταγμα που θα παλαιώσει μέσα στο βαρέλι. Είναι πολύ συχνό κάποια Whiskey να παλαιώνουν σε βαρέλι από Sherry ή Μadeira. Αυτό συναντάται ακόμα και σε παλαιωμένα ελληνικά τσίπουρα που μπορεί να παλαιώνουν σε βαρέλι από Vinsanto.

Τέλος ακόμα και όταν το βαρέλι δεν έχει καμία απολύτως χρήση στο κρασί ή τα αποστάγματα, μπορεί να γίνει χρήσιμο σαν έπιπλο. Με τη σωστή μεταποίηση και λίγη φαντασία μπορεί να γίνει τραπεζάκι, καρέκλα ή αποθηκευτικό μέσο και έτσι να «ζήσει» σχεδόν για πάντα.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek