ΑΡΘΡΑ Τι κρασί πίνουμε με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά;

ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ;

O ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΖΟΡΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΑ ΟΛΑ!
Τι κρασί πίνουμε με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά;

H μέρα έφτασε, τα τηγάνια παίρνουν φωτιά και οι μπακαλιάροι ξαρμυρίζονται για το κλασικό και πατροπαράδοτο πιάτο της 25ης Μαρτίου, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά! Αλλά τι πίνουμε με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά; Το νόστιμο αυτό πιάτο είναι αρκετά απαιτητικό στο συνδυασμό με κρασί μιας και έχει λιπαρό χαρακτήρα και έντονο ταπεραμέντο από το σκόρδο. Δε χρειάζεται να ανησυχείς όμως γιατί εδώ στο Botilia έχουμε πάντα τη λύση. Διάβασε παρακάτω και θα δεις!

Η κλασική επιλογή – Ρετσίνα

Αν ανήκεις στους παραδοσιακούς τότε η Ρετσίνα είναι μια κλασική και αλάνθαστη επιλογή. Τα αρώματα και η πολυπλοκότητα από το ρετσίνι, μαζί με την αναζωογονητική οξύτητα παρφουμάρουν το στόμα σε κάθε γουλιά  και δένουν αρμονικά με την ένταση του μπακαλιάρου σκορδαλιά. Θα σου προτείνω να δοκιμάσεις μια πολύ κλασική και mineral ρετσίνα, την Ρετσίνα του Οινοποιείου Άωτον. Αν πάλι δεν ψήνεσαι και τόσο με τα κλασικά τότε βάλε στο ποτήρι σου μια new age και πολύ φίνα ρετσίνα όπως το Pitys Ritinitis του Τρουπή, μια ρετσίνα από Ασύρτικο και αμφορέα!

Η πρωτοποριακή επιλογή – Orange

Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι και να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα τότε η επιλογή ενός orange κρασιού είναι πρακτικά μονόδρομος. Γιατί; Επειδή έχει βάθος, όγκο και πολυπλοκότητα που μπορεί με πολύ κέφι να σταθεί δίπλα σε αυτό πιάτο. Το Πάρος Amphora του Οινοποιείου Μωραΐτη αλλά και το λατρεμένο Vigneron Grec του Παπαργυρίου έχουν αυτόν τον ντελικάτο δυναμισμό που χρειάζονται οι κροκέτες μπακαλιάτου με σαφρανάτο αγιολί (για μια πιο μοντέρνα εκδοχή του μπακαλιάρου σκορδαλιά) για να λάμψουν!

Η μεγαλειώδης επιλογή – Αφρώδες

Λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ απλά σε αυτή την περίπτωση. Φυσικά μιλάω είτε για Σαμπάνια είτε για ένα αφρώδες που γίνεται με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη όπως η Σαμπάνια. Ο λόγος για αυτό είναι η λεμονάτη οξύτητα που θα παίξει του ρόλου του λεμονιού στο ψάρι και ο πολύπλοκος και αυτολυτικός χαρακτήρας που θα δέσει με το τραγανό πανάρισμα. Παράλληλα οι γαργαλιστικές μπουρμπουλήθρες φρεσκάρουν τον ουρανίσκο από το σκόρδο και τη «λαδίλα» του τηγανιού. Εγώ διαλέγω το Extra Brut Cuvee Prestige από το Κτήμα Καρανίκα.

Η προφανής επιλογή – Ασύρτικο

Αν στο άκουσμα του ψαριού σκέφτεσαι αυτόματα Ασύρτικο δεν έχεις και πολύ άδικο. Η κοφτερή οξύτητα του Ασύρτικου, η συμπύκνωση και η δομή του μπορούν να τα βάλουν με θηρία, ιδίως αν μιλάμε για Ασύρτικο Σαντορίνης. Η Σαντορίνη 34 του Καραμολέγκου τα έχει όλα αυτά και είναι απλά απίθανη. Αν θες να ποντάρεις σε ένα Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης τότε το Moschopolis 6, με την εξάμηνη παραμονή σε βαρέλι και μια δόση Ξινόμαυρου, θα σταθεί επάξια δίπλα σε κάθε μπακαλιαρένιο πιάτο.

H hip επιλογή – Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία

Αν στο άκουσμα της Ρετσίνας βγάζεις καντήλες και η αυστηρότητα του Ασύρτικου σε χαλάει, τότε ένα Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία όπως το Sauvignon Blanc Te Muna απο Craggy Range, που έχει τροπικό φρούτο, δροσιστική οξύτητα και φυτικό χαρακτήρα, είναι η πρόταση που θα σε ενθουσιάσει. Αυτό το κρασί θα συνοδεύσει εξαιρετικά τον μπακαλιάρο σκορδαλιά ιδίως αν μιλάμε για μια πειραγμένη εκδοχή του πιάτου όπως οι αρωματικές κροκέτες μπακαλιάρου, με μπόλικα μυρωδικά.

 

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek