Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει όλο και πιο πολύ η δημοτικότητα του Prosecco! Για την ακρίβεια ανέβηκε τόσο πολύ που χρειάστηκε να διευρύνουν τα όρια της ζώνης ΠΟΠ του Prosecco για να αυξηθεί η παραγωγή και να καλυφθεί η ζήτηση! Αλλά τι είναι στ’ αλήθεια το Prosecco, σε τι διαφέρει από την Champagne και με τι φαγητό συνδυάζεται; Διάβασε παρακάτω για να σου λυθούν όλες οι απορίες!
Ιστορία
Το 1868 ο Antonio Carpene δημιουργεί για πρώτη φόρα ένα αφρώδες κρασί (Vino Spumante) από τις τοπικές ποικιλίες του Treviso. Ο σκοπός του ήταν να κάνει ένα ποιοτικό αφρώδες κρασί όπως η Σαμπάνια. Αρχικά ονομάστηκε Ιταλική Σαμπάνια αλλά αυτό φαινόταν πως δε μπορούσε να σταθεί (ξέρεις πως είναι οι γάλλοι με τους νόμους και τα κρασιά τους). Ο Antonio Carpene ήταν διακεκριμένος επιστήμονας της εποχής οπότε ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορες μεθόδους και πρωτόκολλα και σε αυτό τον βοήθησαν οι διάσημοι φίλοι του όπως ο Pasteur και ο Koch! Έπειτα από άπειρα πειράματα, το 1924 κυκλοφόρησε το πρώτο κρασί που στην ετικέτα του έγραφε Prosecco. Σκέψου πως η μέθοδος που ανακάλυψε διδάσκεται μέχρι και σήμερα στην σχολή Oenological School of Conegliano, που φυσικά ίδρυσε ο ίδιος το 1876. Η ανακήρυξη του σε DOC έγινε το 1946 και αρκετά αργότερα, το 2009, αναγνωρίστηκε και η ζώνη DOCG.
Τι είναι το Prosecco;
Το Prosecco είναι ένα λευκό αφρώδες (σύντομα θα υπάρξει και ροζέ) κρασί που μπορεί να έχει από 8.5% μέχρι 12.5% αλκοόλ. Η ποικιλία του Prosecco ονομάζεται Glera και είναι μια λευκή ποικιλία, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα και υψηλές στρεμματικές αποδόσεις. Το Prosecco το συναντάμε στις εξής εκδοχές με βάση τα υπολειμματικά σάκχαρα που έχει:
To Prosecco διαφέρει από την Σαμπάνια στις ποικιλίες αλλά και στον τρόπο παραγωγής. Για το Prosecco χρησιμοποιείται η μέθοδος κλειστής δεξαμενής ή αλλιώς Charmat Method. Κατά τη μέθοδο κλειστής δεξαμενής το κρασί βάσης μπαίνει σε μια κλειστή δεξαμενή υπό πίεση αφού πρώτα προστεθούν ζύμες και σάκχαρα. Έτσι η δεύτερη ζύμωση γίνεται στη δεξαμενή ενώ η δεύτερη ζύμωση της Σαμπάνιας γίνεται στη φιάλη (Méthode Champenoise).
Που γίνεται;
H ευρύτερη ζώνη του Prosecco DOC εκτείνεται από το Friuli μέχρι το Veneto και χωρίζεται και σε πιο μικρές ζώνες. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται το Asolo, το Treviso και το Conegliano. To Prosecco κατηγοριοποιείται ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται και χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:
Prosecco DOC: Το πιο κοινό, σε επίπεδο ποιότητας, Prosecco που μπορεί να βρει κανείς προέρχεται από εννέα επαρχίες που εκτείνονται στις περιοχές Veneto και Friuli-Venezia Giulia.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG: Τα σταφύλια προέρχονται από μια μικρότερη, πιο εστιασμένη περιοχή, μεταξύ των λόφων του Valdobbiadene και του Conegliano. Αυτή η περιοχή είναι γνωστό ότι παράγει μερικά από τα πιο συμπυκνωμένα και ποιοτικά κρασιά Prosecco.
Asolo Prosecco DOCG: Απέναντι από την περιοχή Conegliano-Valdobbiadene, βρίσκεται μια άλλη μικρότερη περιοχή, στην πλαγιά του λόφου, που παράγει εξαιρετικά κρασιά με πρότυπα υψηλής ποιότητας. Τα κρασιά φέρουν την ένδειξη Asolo Prosecco στο μπουκάλι (και παλαιότερα: Colli Asolani).
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG: Τα κρασιά αυτά προέρχονται από συγκεκριμένες κοινότητες ή αμπελώνες εντός του Conegliano-Valdobbiadene. Υπάρχουν 43 κοινότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιες.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG: Μια μικρο-περιοχή μόλις 265 στρεμμάτων λίγο έξω από το Valdobbiadene, που θεωρείται πως έχει ένα από τα καλύτερα terroirs για Prosecco στον κόσμο.
Γευστικά χαρακτηριστικά
To Prosecco έχει μέτριο προς ελαφρύ σώμα, μέτρια (+) οξύτητα και μέτρια αρωματική ένταση. Ο αφρισμός του είναι πιο έντονος από τον αφρισμό της μπύρας αλλά πιο ήπιος από αυτόν της Σαμπάνιας. Τα χαρακτηριστικά αρώματα του είναι αυτά του αχλαδιού, του πεπονιού, των λευκών λουλουδιών, του πράσινου μήλου και του λευκού ροδάκινου.
Συνδυασμός με φαγητό
Φυσικά είναι ιδανικό απεριτίφ αλλά μπορεί να συνοδεύσει ελαφριά, κρύα πιάτα όπως prosciutto με πεπόνι, Carpaccio λαβράκι και δροσερές σαλάτες με mozzarella. Από την άλλη οι δροσιστικές φυσαλίδες του μαζί με τα γλυκά φρουτώδη αρώματα ταιριάζουν μοναδικά με πικάντικα πιάτα thai ή curry, που έχουν σα βάση κοτόπουλο ή γαρίδες. Επιπλέον μη διστάσεις να συνδυάσεις το ξηρό Prosecco σου με sushi! Οι εκδοχές με περισσότερη γλύκα μπορούν να ταιριάξουν και με πιάτα φρούτων όπως φρουτοσαλάτες και ζελέ.
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek