ΑΡΘΡΑ Τελικά υπάρχει κατάλληλο κρασί για κάθε εποχή;

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ;

ΜΑΘΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ.
Τελικά υπάρχει κατάλληλο κρασί για κάθε εποχή;

Όποιος από εσάς πιστεύει πως το κρασί καταναλώνεται σε συγκεκριμένες εποχές να σηκώσει το χερί του ψηλά. Ναι, αυτό... με το ποτήρι γεμάτο!

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, οι εποχές του χρόνου εναλλάσσονται με αρκετά μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Η έννοια του ”εποχιακού” είναι γνωστή σε όλους. Τελικά όμως το κρασί είναι εποχιακό προϊόν; Το ερώτημα είναι: «Πρέπει να αλλάζω τα κρασιά που πίνω ανάλογα με την εποχή που διανύουμε;»

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Από την άλλη, καλό κρασί είναι μόνο αυτό που σου αρέσει οπότε κάνε ότι σου αρέσει!

Οι εποχές του χρόνου είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό τις καθιστά μαγικές. Το Καλοκαίρι οι επιλογές είναι λίγες με τα ροζέ και τα φρέσκα τραγανά λευκά να πρωταγωνιστούν. Ακολουθεί όμως το Φθινόπωρο με τον Χειμώνα, όπου η διάθεση αλλάζει και μαζί της και οι επιλογές. Τα έντονα κόκκινα κρασιά με βαρέλι ή όχι πέρνουν την σκυτάλη. Σκέψου ξινόμαυρα, πλούσια αγιωργίτικα και Syrah. Ενώ, την Άνοιξη τα πιο ελαφριά κόκκινα όπως ένα PinotNoir, ένα αγιωργίτικο δεξαμενής, ένα Λημνιό ή ένα Merlotκαι τα γλυκά κρασιά παίρνουν επιτέλους μερίδιο. Κάθε σοβαρή απόφαση στην ζωή έχει θετικές και αρνητικές αποτελέσματα, έτσι και η επιλογή κρασιού είναι σημαντική.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι να μπορεί να αλλάζει κανείς κρασιά και μαζί τους συνήθειες και απόψεις για τους διαφορετικούς τύπους κρασιού. Να γνωρίζει νέους παραγωγούς και νέες ετικέτες και να ανακαλύπτει τα επόμενα αγαπημένα του κρασιά! (κάπου το έχω ξανακούσει αυτό…). Μόνο έτσι θα ανοίξουν οι ορίζοντες σου και απολαμβάνεις τον αστείρευτο διαθέσιμο οινικό πλούτο.

Από την άλλη μεριά αν μονάχα δοκιμάζεις ότι η εποχή προστάζει σίγουρα θα χάσεις πολλές επιλογές κρασιών που θα σε συγκινούσαν βαθιά, όπως ένα PinotNoir ή ένα Λημνιό στο τελείωμα του Αυγούστου.

Ποιά είναι τελικά η ετυμηγορία; Η γνώμη μας είναι πως αναμφίβολα πρέπει να δοκιμάζεις ότι (θεωρητικά) ταιριάζει σε κάθε εποχή αλλά γιατί όχι να κάνεις ότι θες και ότι «κάνει κέφι» ο ουρανίσκος σου.

Αν δηλαδή σκέφτεσαι χειμερινούς προορισμούς, με το τζάκι αναμμένο και άκρως ειδυλλιακή ατμόσφαιρα με βροχή ή χιόνι και κρύο, τότε μια όμορφη επιλογή είναι σίγουρα ένα CabernetSauvignon στο κολονάτο ποτήρι σου. Αν όμως πάλι το ποτήρι αυτό το γεμίσεις με ένα SauvignonBlancτο μόνο που μπορούμε να πούμε είναι στην υγειά σου. Αν πάλι βρίσκεσαι σε ένα Καλοκαιρινό τοπίο με μεζέδες που βγήκαν μόλις από την θάλασσα σίγουρα η επιλογή είναι Ασύρτικο αλλά γιατί όχι και ένα Αγιωργίτικο χωρίς βαρέλι, φρέσκο και αυτό!

Ότι και να διαλέξεις πάντως, απλά απόλαυσέ το!

 

Άννα Κρανιά
Οινολόγος