ΑΡΘΡΑ Ροζέ κρασιά και Άνοιξη ή αλλιώς στην comfort zone των ροζέ

ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΗ Η ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗΝ COMFORT ZONE ΤΩΝ ΡΟΖΕ

ΕΦΤΑΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΩΝ Η ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΟΧΗ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΟΥ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ!
Ροζέ κρασιά και Άνοιξη ή αλλιώς στην comfort zone των ροζέ

Στην comfort zone των ροζέ

Η εποχή της άνοιξης σηματοδοτεί τον ερχομό των ροζέ κρασιών. Είναι τελικά η εποχή τους ή μήπως….δεν έχουν εποχή; Η αλήθεια είναι ότι σιγά σιγά φεύγουμε από τα κρύα του χειμώνα, αποθηκεύουμε τα βαριά μας ρούχα, προτιμάμε πιο ελαφριά φαγητά (κάνουμε και ψιλοδίαιτα), πάμε σε πιο χαλαρό mood και επιλέγουμε κρασιά που δεν χρειάζονται υπερανάλυση. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι τα ροζέ κρασιά έχουν συνδεθεί άμεσα με τις διακοπές, τη χαλάρωση, τη διασκέδαση και γενικότερα την ελαφρότητα.

Πρωταθλητές στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση είναι φυσικά οι Γάλλοι. Η παραγωγή εντοπίζεται στον πιο ζεστό νότο, δηλαδή στην Προβηγκία και στο Languedoc - Roussillon, στον ψυχρό Λίγηρα αλλά μέχρι και το Μπορντό. Γενικά δεν υπάρχουν περιοχές στον κόσμο με ερυθρά σταφύλια που να μην παράγουν και αυτή την κατηγορία κρασιών. Τέτοιες είναι η Ισπανία, η Καλιφόρνια, η Πορτογαλία, η Χιλή, η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και πολλές άλλες.   

Κι αν... νομίζετε ότι το να καταφέρει ο οινοποιός να παράγει ένα ελκυστικό, κομψό ροζέ κρασί με πετυχημένο χρώμα και το απαιτούμενο ντελικάτο αρωματικό χαρακτήρα έτσι εύκολα, είστε γελασμένοι. Απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση βαθιά γνώση και επιμονή στη λεπτομέρεια αλλά όχι δεν θα αναλύσουμε εδώ τις διάφορες τεχνικές οινοποίησης.

Η αλήθεια είναι ότι τα ροζέ κρασιά μπορούν να καταναλωθούν χωρίς το βάρος των πληροφοριών που συνοδεύουν κρασιά από άλλες περιοχές (Βουργουνδία, Μπορντώ, Μπαρόλο, Τοσκάνη) και χωρίς να αγωνιούμε για σοδειές, ποικιλίες, ονομασίες προέλευσης, terroir, δυναμικές παλαίωσης και κατ’ επέκταση τιμές, γιατί απλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο! Παρόλα αυτά η λέξη Provence αποτελεί σοβαρό εχέγγυο ποιότητας.

Προσωπικά επιλέγω τα ροζέ κρασιά πoλύ συχνά, όταν θέλω να απολαύσω ένα κρασί χωρίς τη συνοδεία φαγητού, κυρίως κάτι καλοκαιρινά βράδια σε νησιώτικες βεράντες αλλά και χαλαρά μεσημέρια στη θάλασσα. Με βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη όταν υπάρχουν πολλές και ετερόκλητες επιλογές στο τραπέζι κερδίζοντας κάθε φορά θετικά σχόλια. "Χορεύει" ωραία με ασιατικές και fusion κουζίνες, με λαδερά ελληνικά πιάτα ή ως αντικαταθλιπτικό από μόνο του (με ή χωρίς παγάκια κατά προτίμηση)!

Το προτιμώ όταν η παρέα απαρτίζεται από γυναίκες γιατί απλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει. Οι ροζέ αποχρώσεις είναι πάντα θελκτικές για το γυναικείο φύλο…όσο σεξιστικό και να ακούγεται! 

Αγαπημένα μου ροζέ που σας προτείνω χωρίς φόβο και με πολύ πάθος είναι τα παρακάτω: 

Whispering Angel - Chateau d'Esclans, Cotes de Provence AOP Rose

Το κρασί που άλλαξε την κατηγορία των ροζέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το άλλοτε αδιάφορο κρασάκι της Προβηγκίας μετατράπηκε στο απόλυτο οινικό lifestyle. Και όχι άδικα. Δοκιμάστε το και απλά θα κολλήσετε. Μια φιάλη δεν θα είναι ποτέ αρκετή. Αιθέριο, με απαλά αρώματα κόκκινων φρούτων, δροσιστικό και απολαυστικό κάθε στιγμή της ημέρας. Αν νομίζετε ότι υπερβάλω, δοκιμάστε το και εδώ είμαι για τα σχόλια σας!   

Idylle d’Achinos, La tour Melas, ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα

Το ελληνικό Provencal ή καλύτερα το ροζέ με το γαλλικό άγγιγμα και την ελληνική σφραγίδα. Το Grenache, το Syrah και το Αγιωργίτικο δίνουν ένα εξαιρετικό ροζέ κρασί που κέρδισε επάξια μια θέση στο πάνθεον των best sellers. 

Rose de Xinomavro, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, ΠΓΕ Μακεδονία

Ο ανατρεπτικός Απόστολος Θυμιόπουλος με το οινικό άγγιγμα του Μήδα που τον διακρίνει, έκανε πάλι το θαύμα του! Ροζέ κλεισμένο σε σκουρόχρωμη φιάλη; Ροζέ από Ξινόμαυρο που πέρασε για λίγο από βαρελάκι; Ναι και είναι απίθανο και πολύ ιδιαίτερο! Θέλει οπωσδήποτε φαγητό.

Βάλτε τα ροζέ στην "to drink" λίστα σας και δεν θα σας απογοητεύσουν. 

Απολαύστε υπεύθυνα!   

 

Τίνα Παπασίνου 

Οινολόγος / DipWSET