ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά του Πάσχα

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η μέρα της Ανάστασης αλλά και του οβελία πλησιάζει. Και μια τέτοια μεγάλη γιορτή απαιτεί και τα ανάλογα κρασιά. Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν.

Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της. Τι θα πιούμε; Η μαγειρίτσα είναι ένα απαιτητικό πιάτο καθώς είναι μια σούπα λιπαρή, με αρκετά μυρωδικά αλλά και αυγολέμονο οπότε θέλει ένα κρασί με λιπαρότητα, οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Θα πρότεινα το λ2 από τον Ανατολικό Αμπελώνα που είναι Ασύρτικο με Μαλαγουζιά, με 6μηνη παραμονή με οινολάσπες που θα ταιριάξει με τη λεμονάτη οξύτητα του πιάτου ή το Cosmos από το Κτήμα Χατζηγεωργίου που είναι ένα βαρελάτο Sauvignon Blanc οπότε συνδυάζει φυτικότητα, λιπαρότητα, οξύτητα και φρούτο! Επίσης στο τραπέζι υπάρχουν σίγουρα και αυγουλάκια σαλάτα τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολα στο συνδυασμό με κρασί, όμως ένα αφρώδες όπως το Brut Cuvee Speciale από το Κτήμα Καρανίκα θα σώσει την κατάσταση και θα ανοίξει ευχάριστα το δείπνο. Η δεύτερη επιλογή είναι ένα σούπερ αρωματικό και φρουτώδες Μοσχάτο Σπίνας από τους Αμπελώνες Καραβιτάκη.

Κυριακή του Πάσχα, όσο το αρνάκι στριφογυρνάει βασανιστικά πάνω από τη φωτιά, διάφορα άλλα μεζεδάκια παίζουν στο πασχαλινό τραπέζι. Είναι η εποχή που τα πρώτα φρέσκα τυράκια κάνουν την εμφάνιση τους είτε σκέτα είτε σε μορφή τάρτας. Έτσι ένα κρασί με τραγανή οξύτητα και λιπαρότητα είναι απαραίτητο, οπότε βάλτε στα ποτήρια σας τη Μαλαγουζιά από το Κτήμα Μπουγιούρη και δε θα χάσετε. Από την άλλη κάθε λογής πρασινάδες κόβονται σε σαλάτες ή μπαίνουν σε χορτόπιτες  και ζητούν ένα αρωματικό και φρέσκο σαββατιανό. Ποντάρετε στo Δύο Ποτάμια των Αμπελώνων Σαμαρτζή που είναι 100% λευκή Κοντούρα (κλώνος του Σαββατιανού) και συνδυάζει ανθικά και φυτικά στοιχεία με ισορροπημένη οξύτητα.

 Στο κυρίως θέμα τώρα: αμνοερίφια! Αν το αρνάκι ή το κατσικάκι σας δεν το σουβλίσετε αλλά το ψήσετε στο φούρνο με μπόλικο λεμόνι, σκόρδο και δεντρολίβανο, τότε ο απόλυτος συνδυασμός είναι το Δάκρυ του Πεύκου, η βαρελάτη ρετσίνα από ασύρτικο. Η σούβλα θέλει καπνιστά και πικάντικα κόκκινα με ζουμερό, πλούσιο φρούτο και οξύτητα. Οι προτάσεις μου είναι το Merlot του Κτήματος Χατζηγεωργίου (βελούδινες τανίνες &  νόστιμο φρούτο), το Syrah από το Κτήμα Kitrvs (σχεδόν νεοκοσμίτικο) και το Κτήμα Καμάρα ερυθρό (γιατί το αρνάκι αγαπάει το ξινόμαυρο). Όταν το αρνάκι είναι γάλακτος και κομμένο σε «φινετσάτα» παϊδάκια ένα εξίσου φίνο και ελαφρύ Μοσχόμαυρο θα απογειώσει το συνόλο με τον εκρηκτικά αρωματικό χαρακτήρα του. Στη σπάνια περίπτωση που τα αμνοερίφια δεν είναι του γούστου σας και θα προτιμήσετε βοδινές σπαλομπριζόλες και λουκάνικα, τότε ένα πληθωρικό, στιβαρό και πικάντικο κόκκινο όπως το Refosco των Οίνων Αδάμ θα ταιριάξει  γάντι!

Για κλείσιμο είτε επιλέξετε φρουτοσαλάτα με παγωτό, πανακότα ή τάρτα με φρούτα το ιδιαίτερο από την Οινοποιία Βρυνιώτη θα ταιριάξει πολύ γλυκά!

Bonustip: Είναι η εποχή της φράουλας, η οποία μπορεί να μπει σε μια σαλάτα με ρόκα και βαλσάμικο ή να γίνει chutney με ροζ πιπέρι για πλατό τυριών. Και στις δυο περιπτώσεις ένα αρώματικό ροζέ (Fine Rose, Ανατολικός Αμπελώνας ή Πυραμίδα, Οινοποιία Βακάκη) θα συμπληρώσει το σύνολο και το κέφι της παρέας!

 

Καλό Πάσχα!

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine geek
Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο