Τα λαδερά του καλοκαιριού και τα κατάλληλα κρασιά για να τα απολαύσεις!
Η χαρά του ελαιόλαδου! Ή αλλιώς 10 λατρεμένα και απολύτως καλοκαιρινά λαδερά φαγητά και τα κατάλληλα λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά για να τα απολαύσεις όπως ακριβώς πρέπει. Bέβαια η αλήθεια είναι πως αν δεν έχεις να ανατρέχεις σε μια εικόνα από την παιδική σου ηλικία, δεν το απολαμβάνεις εξίσου. Στρωμένο τραπέζι στην αυλή, αρώματα από φρεσκοκομμένα λαχανικά, μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι, μυρωδικά από τη γλάστρα, ολόκληρο το ταψί να βγαίνει στο τραπέζι με πετσετούλες για να μην καείς, 2 κιλά ψωμί ξέρεις για ποια χρήση ακριβώς, και περίπου 5 λίτρα λάδι να επιπλέουν μέσα όλα σωστά (αν έχεις και δικές σου ελιές, εκτός του ότι θέλω να σε γνωρίσω, η ποσότητα πάει σε άλλο επίπεδο). Όσο οι παραπάνω είναι εικόνες συνυφασμένες με το ελληνικό καλοκαίρι, άλλο τόσο και το σωστό λαδερό θέλει και το κατάλληλο κρασί για να απογειωθεί. Σου προτείνω τα εξής:
Τρυφερά φασολάκια που σιγοβράζουν σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, μπόλικο δυόσμο και μπόλικο ελαιόλαδο, που δένει όλα τα υλικά σε μια βελούδινη, ζουμερή σάλτσα ντομάτας, γλυκιά και διακριτικά όξινη και μια ιδέα σκόρδου. Θέλει λοιπόν ένα λευκό κρασί με οξύτητα που κόβει ευχάριστα τη λιπαρότητα του ελαιόλαδου και καθαρίζει τον ουρανίσκο. Ο Τινακτωρόγος 2024 του Κτήματος Μπριντζίκη είναι ιδανικό, γιατί έχει και αρώματα από αχλάδι, ροδάκινο, περγαμόντο και μήλο, που προσθέτουν φρεσκάδα και φινέτσα και ισορροπούν τη γλυκύτητα της ντομάτας και των καραμελωμένων κρεμμυδιών. Οι νότες μέντας τα βρίσκουν ωραία με το μαϊντανό και ενισχύουν το βοτανικό χαρακτήρα του πιάτου. Ένας συνδυασμός απλός, αλλά ονειρικός!
Ξέρω πολύ καλά ότι τις μπάμιες ή τις λατρεύεις ή τις σιχαίνεσαι. Εγώ είμαι με τους πρώτους. Ειδικά ο συνδυασμός τους με το σιγομαγειρεμένο κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα που έχει γίνει ζουμερό και τρυφερό, από τη γλυκιά καραμελωμένη ντομάτα και την πικάντικη φρεσκάδα του θυμαριού, χαβιάρι που λέει ο λόγος να έβαζες δίπλα του, δεν θα το έβλεπα! Εδώ θα βάλω ένα ωραίο ερυθρό που θα λειτουργήσει εξισορροπητικά στην ελαιώδη υφή του πιάτου, αλλά θα έχει και μέτριο σώμα και λιπαρή υφή, για να κάνει πλάτες στο κοτόπουλο και την υφή της μπάμιας (αυτή που δεν σου αρέσει, αν ανήκεις στους δεύτερους!). Το θυμάρι του πιάτου κάνει τα φρουτώδη και κομψά αρώματα φράουλας, κερασιού και ροζ γκρέιπφρουτ από τη Λημνιώνα και το Λημνιώνα New Age 2021 από το Κτήμα Ζαφειράκη, ακόμα πιο έντονα και απλά κάνει θραύση. Σε παρακαλώ δώσε στη μπάμια μια ευκαιρία.
Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τον αρακά με παιδικό φαγητό, αλλά ο σωστά μαγειρεμένος λαδερός αρακάς είναι ο αγιορείτικος, που έχει άνηθο, κύμινο, πατάτα και αρκετό καρότο και λεμόνι. Ο αρακάς και το καρότο δένουν σε μια βουτυράτη υφή, ενώ οι πατάτες δίνουν σώμα και ισορροπία. Ο άνηθος και το λεμόνι ενισχύουν τη φρεσκάδα και ισορροπούν το εξωτικό άρωμα του κύμινου. Χωρίς να το αναλύσω πολύ, θα σου πω να το δοκιμάσεις με το Albarino 2024 από Mar de Frades, γιατί απλά είναι φοβερό. Λευκά άνθη και τροπικά φρούτα, με λεμονάτη φρεσκάδα και μια αναζωογονητική θαλασσινή αύρα, που απογειώνει το παραδοσιακό αυτό φαγητό. Παράδοση with a twist!
Όσοι δεν τρώνε φασόλια, τρώνε σίγουρα χάντρες που είναι τα «τύπου» φασόλια! Το πιάτο έχει ένταση από τα σοταρισμένα σε λάδι κρεμμύδια, το πλούσιο άρωμα και την πιπεράτη αίσθηση και γλυκύτητα από τις πιπεριές. Η υφή που έχουν οι χάντρες είναι σαρκώδης και πλέον έχουν απορροφήσει και το λάδι, αλλά και τα αρώματα φρεσκάδας του βασιλικού. Το κατάλληλο κρασί είναι ένα λευκό αρωματικό, δροσερό και ελαφρώς ανθικό, που φέρνει ισορροπία στη γλύκα της ντομάτας και στη βουτυράτη υφή των φασολιών. Και πιο συγκεκριμένα το Two Islands 2023 απο Anhydrous Winery, από Αηδάνι και Μαλαγουζιά. Η διακριτική αίσθηση βρεγμένης πέτρας και αλμύρας από το Αηδάνι, δροσίζει τη γήινη γεύση των χαντρών και εσύ σκέφτεσαι μόνο νησιά, θαλασσινά αεράκια και για ποιο λόγο τόσο καιρό σνόμπαρες τις χάντρες.
Το μπριάμ στο φούρνου της ελληνικής κουζίνας, είναι η συμφωνική ορχήστρα του Βερολίνου. Όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά σε λεπτές φετούλες, πατάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο ψήνονται μαζί σε ταψί, με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, για να μελώσουν και τα αναμείξουν τα αρώματά τους, σε μια μοναδική αρμονία γεύσεων. Το λάδι βοηθάει, η φέτα επιβάλλεται και το ψωμί ασκεί βέτο στο μακροβούτι μέσα στο πιάτο. Το Le Vigneron Grec 2024 από Κτήμα Παπαργυρίου, είναι ένα orange κρασί που έχει την ξυραφάτη οξύτητα από το Ασύρτικο και ένα διακριτικά ταννικό χαρακτήρα από τη ζύμωση με τα στέμφυλα του Μοσχάτου Ρίου, για να ισορροπήσει το έντονα λαδερό στοιχείο του πιάτου. Η αρωματική του ένταση του Μοσχάτου, ενισχύουν αντίστοιχα και τον αρωματικό καμβά του πιάτου.
Τα γεμιστά είναι θεσμός. Και η αιτία μια μόνιμης διαμάχης «με κιμά ή χωρίς;». Θα πάρω την περίπτωση αυτών με τον κιμά, γιατί η αντίθεση της φρέσκιας ντομάτας, του δυόσμου και του μοσχαρίσιου κιμά και του ρυζιού, είναι πιο γαστρονομική. Για την ακρίβεια διαλέγω μόνο γεμιστές ντομάτες που δίνουν και μια επιπλέον γλυκύτητα στο πιάτο. Το πιάτο είναι ζουμερό, αρωματικό και πλούσιο, και συνδυάζει τον κρεατένιο κιμά με τη γλύκα και το άρωμα των λαχανικών. Θέλει δίπλα ένα ροζέ κρασί από Αμάσσι και Ξινόμαυρο, με φινέτσα και η ελαφριά τανικότητα του ταιριάζουν με το κρέας και κόβουν την λιπαρότητα, ενώ η οξύτητά του να δένει όμορφα με τη ντομάτα. Αυτό είναι το Suffragette 2023 από το Κτήμα Ζην Ηδέως.
Είναι τολμηρό και συνδυάζει πολλά γευστικά στοιχεία. Το λουκάνικο δίνει ένταση, καπνιστό χαρακτήρα και λιπαρότητα, η φέτα προσθέτει αλμύρα και κρεμώδη υφή και τα κολοκυθάκια ισορροπούν το πιάτο με τη φυσική τους γλύκα και δροσιά. Τα μυρωδικά (εδώ βάλε ότι τραβάει η ψυχή σου, ταιριάζουν όλα) δίνουν μια όμορφη φρεσκάδα. Όλα πριν μπουν στο ταψί τσιγαρίζονται, άρα και εδώ το λιπαρό στοιχείο είναι έντονο. Το κρασί θα πρέπει να έχει οξύτητα που θα καθαρίζει τη λιπαρότητα από το λουκάνικο, βουτυράτες νότες που θα αγκαλιάζουν την αλμύρα της φέτας και φρουτώδη χαρακτήρα που θα διανθίζει τη γλυκύτητα του κολοκυθιού. Σαν να λέμε Ξινόμαυρο και Ροζέ Arktos 2024 Elevation Vineyards δηλαδή!
Είναι νόστιμο και ελαφρώς βαρύ. Αν όμως βάλεις μέσα μερικά (αρκετά) flakes από μπούκοβο, θα δημιουργήσεις ένα πιάτο σχεδόν συγκινητικό. Μελιτζάνες γεμιστές με κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα, σιγομαγειρεμένα μέχρι να λιώσουν και να μελώσουν. Το καυτερό στοιχείο είναι εκεί και φωνάζει για ροζέ με έντονες φρουτένιες γεύσεις από αρώματα φράουλας, κερασιού, ροζ γκρέιπφρουτ, τριαντάφυλλου και ροδάκινου. Στο Reverie Rose 2024 απο L'Heritage Korres Yastra, οι ελαφρώς γλυκές του νότες εξισορροπούν το καυτερό στοιχείο από το μπούκοβο, ενώ η οξύτητα σπάει τη λιπαρότητα του πιάτου και αναδεικνύει τόσο το φαγητό όσο και το κρασί. Και κάνουν ένα συνδυασμό win win!
Οι αγκινάρες έχουν τη φήμη του wine killer, αλλά με το σωστό συνδυασμό συστατικών και γεύσεων υπάρχει πάντα ένα κρασί για να τις συνοδέψει. Είπαμε δεν θα τις φας και σκέτες. Πατάτες, κρεμμύδι, λεμόνι, άνηθος και λίγο σέλερυ, αλλάζουν εντελώς την ιδιαίτερη γεύση τους. Είναι ένα πιάτο λεμονάτο με μια γλυκάδα από την αγγινάρα, αλλά σε απόλυτη ισορροπία λόγω της οξύτητας του λεμονιού. Το λευκό κρασί που πηγαίνει πολύ εδώ είναι η Κυδωνίτσα Δρυόπη 2024 από το Κτήμα Τσέλεπου. Τα βοτανικά στοιχεία της Κυδωνίτσας χτυπάνε φλέβα στη βοτανική φρεσκάδα του πιάτου και το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο ευγενικό και φίνο!
Απλές και όμορφες, δεν έχουν απογοητεύσει ποτέ κανέναν. Ζουμερές πατατούλες κομμένες σε μεγάλους κύβους, σιγομαγειρεμένες μέσα σε μια πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας, με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό, που ψήνονται μαζί και δένουν αρμονικά, αναζητούν κοκκινομάλλικο κορίτσι με μπόλικη τσαχπινιά, για να γίνουν φίλες κολλητές και να περάσουν μαζί ένα μοναδικά γαστρονομικό καλοκαίρι. Lulu 2024 από το The Knack Project και την ποικιλία Μούχταρο, που όσο και στιβαρή να τη θυμάσαι, εδώ είναι μια άλλη και θα σε ξεμυαλίσει! Ένας συνδυασμός φρέσκος, κομψός με διακριτική φυτικότητα. Σου υπενθυμίζω, μην ξεχάσεις το ψωμί!
Καλή απόλαυση!
Χριστίνα Τσόγκα