ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά του Πάσχα

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!
Τα κρασιά του Πάσχα

 

TA ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Τα σίγουρα δεδομένα είναι πως 1) έρχεται Πάσχα, 2) θα φάμε και 3) θα πιούμε! Κανείς δεν ξέρει αν θα πάμε σε εξοχές, σε χωριά ή σε νησιά ή αν θα μπορέσουμε να μαζευτούμε παρέα! Μη μου στεναχωριέσαι, όλα θα πάνε καλά και εγώ θα σου πω πως θα γίνουν ακόμα καλύτερα! Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τα Κρασιά του Πάσχα!

Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της, είτε στην κλασική είτε στη vegetarian εκδοχή με μανιτάρια. Τι θα πιούμε; Η μαγειρίτσα είναι ένα απαιτητικό πιάτο καθώς είναι μια σούπα λιπαρή, με αρκετά μυρωδικά αλλά και αυγολέμονο οπότε θέλει ένα κρασί με λιπαρότητα, οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Θα πρότεινα το Ελιά Βιδιανό των Αμπελώνων Καραβιτάκη που έχει ισορροπημένο βαρέλι, δροσιστική οξύτητα και πυκνό φρούτο! Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν πεθαίνουν για μαγειρίτσα (όπως εγώ) πιθανόν να προτιμήσετε ένα χοιρινό καρέ με μέλι και μουστάρδα για παράδειγμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρότεινα το Moschopolis 6 γιατί έχει όλα όσα χρειάζονται για να απογειώσει το πιάτο. Στο δικό μας σπίτι, το μεγάλο Σάββατο τρώμε μοσχάρι. Η συνταγή περιλαμβάνει λεπτές φέτες από νουά σπάλας που έχει μαριναριστεί όλο το βράδυ και μετά σιγοψήνεται στο φούρνο με φέτες τομάτας και κεφαλογραβιέρα. Το ότι θα πιούμε Ξινόμαυρο είναι φως φανάρι! Το Γη και Ουρανός του Θυμιόπουλου είναι το ιδανικό!

Κυριακή του Πάσχα, όσο το αρνάκι στριφογυρνάει βασανιστικά πάνω από τη φωτιά, διάφορα άλλα μεζεδάκια θα παίζουν στο πασχαλινό τραπέζι. Είναι η εποχή που τα πρώτα φρέσκα τυράκια κάνουν την εμφάνιση τους είτε σκέτα είτε σε μορφή τάρτας. Ένα κρασί με τραγανή οξύτητα και λιπαρότητα είναι απαραίτητο, οπότε βάλε στο ποτήρι σου τη Μαλαγουζιά από το Κτήμα Μπουγιούρη και δε θα χάσεις. Από την άλλη, κάθε λογής πρασινάδες κόβονται σε σαλάτες ή μπαίνουν σε χορτόπιτες  και ζητούν ένα αρωματικό και φυτικό Sauvignon Blanc. Δε μπορώ να σκεφτώ κανένα καλύτερο από το Wild Rock Sauvignon Blanc. Αν παρόλα αυτά είναι η εποχή που προτιμάς τα ροζέ τότε με τα πρώτα μεζεδάκια μπορείς να απολαύσεις ένα τραγανό και φρουτώδες ροζέ όπως το Α-muse από το Κτήμα Μουσών!  Θα φας και αυγά, δε θα φας; Το αυγό είναι ο πονοκέφαλος των sommelier γιατί είναι κομματάκι ζόρικο στο pairing. Υπάρχει σκονάκι όμως για να κερδίσεις την παρτίδα, τα αφρώδη! Εγώ με ένα Cuvee Brut Speciale θα ήμουν πολύ χαρούμενη! Αν σου αρέσει να παίζεις βρώμικα και κάνεις καμιά πονηρή συνταγή όπως τα devilled eggs, άνοιξε έναν Ορειβάτη Ροζέ! Έχει μπόλικο φρούτο, τραγανή οξύτητα και λίγη γλύκα για να τα βάλει με τα δύσκολα!

 Στο κυρίως θέμα τώρα: τα αμνοερίφια! Αν το αρνάκι ή το κατσικάκι δεν μπει στη σούβλα αλλά στο φούρνο με κληματόβεργες, μπόλικο λεμόνι, σκόρδο και δεντρολίβανο, τότε ο απόλυτος συνδυασμός είναι το Δάκρυ του Πεύκου, μια βαρελάτη ρετσίνα από Ασύρτικο ή ένα παλαιωμένο Σαββατιανό όπως το Vientzi Single Vineyard από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου. Η σούβλα θέλει πικάντικα κόκκινα κρασιά με ζουμερό, πλούσιο φρούτο, οξύτητα και στιβαρές τανίνες. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα Nebbiolo όπως το Don Giovanni του Κτήματος Παπαργυρίου ή ένα κορυφαίο Αγιωργίτικο όπως το Μονοπάτι του Αϊβαλή. Αν θεωρείς πως το απόλυτο ταίρι για το αρνί είναι το Ξινόμαυρο τότε επέλεξε οπωσδήποτε τη Νάουσα από το Κτήμα Κελεσίδη! Μα θα μου πεις, κοκορέτσι δε θα φάμε; Ένα σπληνάντερο; Μάλλον θα φάτε οπότε καλού κακού φρόντισε να έχεις ένα φίνο, ζουμερό, μαλακό και ελαφρώς γήινο κόκκινο όπως το Ultreia Saint Jacques Raul Perez ή το Λημνιό από το Οινοποιείο Ασλάνη. Αν πάλι δε σε συγκινούν αυτά αλλά πεθαίνεις για καπνιστά λουκάνικα στη σχάρα ή κανένα πονηρό μπιφτεκάκι προβατίνας πλάι σε καπνιστή μελιτζανοσαλάτα τότε βάλε στο ποτήρι σου το Rue de Soleil Jima Winery που έχει πικάντικο και καπνιστό χαρακτήρα, πυκνό μαύρο φρούτο και απίθανες τανίνες που μπορούν να τα βάλουν με θηρία.

Στην περίπτωση που έχετε στην παρέα ή είστε vegetarian, τότε θα παίξουν πιάτα μανιταριών που θα ταιριάξουν όμορφα είτε με ένα  Pinot Noir όπως το Barda είτε με ένα πλούσιο Chardonnay όπως το Santenay! Στην περίπτωση που παίξει πάστα ή ριζότο με αρακά, σπαράγγια, λεμόνι, μυριστικά και mascarpone βάλε στο ποτήρι σου το Forster Pechstein Riesling 2015 Villa Wolf. To κρασί αυτό έχει killer οξύτητα, μαγική πολυπλοκότητα και φανταστική δομή (εγώ καλού κακού θα το έκρυβα γιατί θα το θέλουν και οι άλλοι για τους μεζέδες τους, όπως το κοκορέτσι!).

 

Καλό Πάσχα!

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine geek