ΑΡΘΡΑ Tα 20 Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2020

TΑ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 2020

ΤΑ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 2020 ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ 45.000 ΜΕΛΗ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ, Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΡΥΒΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ.
 Tα 20 Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2020

Δες τη Λίστα με τα Καλύτερα Κρασιά του 2021!

Αυτή είναι η λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2020 όπως αυτά επιλέχθηκαν από τα 45.000 μέλη του Botilia.gr. Η επιλογή έγινε με βάση τις προτιμήσεις και τις βαθμολογήσεις των μελών του botilia.gr ανάμεσα σε εκατοντάδες ελληνικά κρασιά που πέρασαν από το site του botilia.gr τη χρονιά που πέρασε. Με μεγάλες ανατροπές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2020 περιέχει κρασιά από όλη την Ελλάδα, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει την τιμητική της.

 

20. Sauvignon Blanc Fume Κτήμα Florian

Το Sauvignon Blanc μετά τη ζύμωση στη δεξαμενή, μπαίνει σε βαρέλι ακακίας για 4 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό καθώς καταφέρνει να ισορροπήσει τέλεια το κομψό βαρέλι με το ζουμερό, καθαρό φρούτο, δίνοντας εκρηκτικά αρώματα τροπικών φρούτων, καραμέλας βουτύρου και καπνού. Είναι τo πιο τροπικό, ελληνικό Sauvignon και σε συνδυασμό με τον πικάντικο χαρακτήρα του βαρελιού είναι πραγματικά ακαταμάχητο!

 

19. Mythic River Rose 2019 Κτήμα Γκόφα

Ποιος είπε πως τα ημίξηρα ροζέ είναι βαρετά; Όποιος το είπε δεν έχει δοκιμάσει το Mythic River Rose! Τριαντάφυλλο, φράουλα, κεράσι, κράνο και καραμέλα γάλακτος συναντώνται σε ένα ισορροπημένο σύνολο, με τραγανή οξύτητα και διακριτική γλυκύτητα!

 

18. Κοτσιφάλι-Μαυροτράγανο Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το αγαπημένο Κοτσιφάλι – Merlot άλλαξε λίγο και στη θέση του Merlot μπήκε το σαντορινιό Μαυροτράγανο! Το μοναδικό και πραγματικά πρωτότυπο χαρμάνι παλαιώνει σε χρησιμοποιημένα γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και το αποτέλεσμα είναι απλά τέλειο! Φρούτο, βοτανικότητα και πικάντικος χαρακτήρας σε κάθε γουλιά.

 

17. Moschopolis 6 Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το χρυσό μετάλλιο στο Mundus Vini και η διάκριση Best of Show, ανάμεσα σε 4.500 χιλιάδες κρασιά έρχονται απλά για να επιβεβαιώσουν τα όσα λέμε αλλά και τον λόγο που αυτό το κρασί κάνει πάταγο όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Για το Moschopolis 6, το Ασύρτικο μεγαλώνει και ωριμάζει στον ξερικό, παραθαλάσσιο αμπελώνα της οικογένειας και την κατάλληλη στιγμή μαζεύεται με το χέρι. Το χαρμάνι συμπληρώνεται από 10% Ξινόμαυρο, το οποίο οινοποιείται με τη μέθοδο Blanc de Noir (λευκό από κόκκινο) και δίνει έναν πολύ ενδιαφέρον βοτανικό χαρακτήρα. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες (για να δοθεί έμφαση στο terroir) και ωριμάζει, για 6 μήνες, σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, 1ης και 2ης χρήσης.

 

16. Rose Εxtra brut Κτήμα Καρανίκα

Ο Laurens Hartman είναι ο άνθρωπος που πίστεψε όσο κανείς άλλος στο Ξινόμαυρο ως μια ποικιλία ιδανική για την παρασκευή μεγάλων αφρωδών κρασιών. Εφαρμόζοντας την κοπιαστική παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας (methode traditionnelle), τα οργανικής καλλιέργειας κρασιά του έχουν ήδη αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση και συνεχίζουν να εκπλήσσουν τους κριτικούς Σαμπάνιας που τα δοκιμάζουν. Το Rose Extra Brut 2018 του Κτήματος Καρανίκα από 95% Ξινόμαυρο και 5% Λημνιώνα (η ποικιλία next big thing, που ο Laurens πιστεύει πολύ) είναι μια ροζέ έκπληξη από το Αμύνταιο!

 

15. Νάουσα Κτήμα Κελεσίδη

Ξέρεις τι θα πει Grand Cru; Είναι αυτά τα πολύ συγκεκριμένα αμπελοτόπια που αποδεδειγμένα δίνουν πολύ μεγάλα κρασιά. Και η Νάουσα 2016 από το Κτήμα Κελεσίδη γεννήθηκε σε ένα από αυτά, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. Εκεί, με βιολογικές μεθοδολογίες, η Οικογένεια Κελεσίδη παράγει ένα από τα καλύτερα Ξινόμαυρα που μπορεί να έχεις την τύχη να πέσουν στα χέρια σου. Ακροβατώντας ανάμεσα στη μοντέρνα και την κλασσική οινοποίηση ανήκει σταθερά στα αγαπημένα μας (και σου) Ξινόμαυρα.

 

14. Rose de xinomavro Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Ο πρωταθλητής της κατηγορίας badass ροζέ, το Rose de Xinomavro, κλέβει κάθε χρόνο την παράσταση! Μπορεί να μην έχει το απαλό χρώμα των ροζέ της Προβηγκίας αλλά δεν το χρειάζεται κιόλας, αφού αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η πολυπλοκότητα, ο ντοματένιος χαρακτήρας και η εντυπωσιακή δομή που σπάνια συναντάς σε ροζέ κρασιά.

 

13. Merlot Κτήμα Μπουγιούρη

Ο βασιλιάς του value for money κόκκινου κρασιού από το Κτήμα Μπουγιούρη ανήκει σταθερά στις προτιμήσεις του κοινού. Ζουμερό, ώριμο κόκκινο και μαύρο φρούτο, απαλό χάδι βαρελιού, βελούδινες τανίνες και νότες σοκολάτας γάλακτος σε κερδίζουν κάθε γουλιά, εδώ και χρόνια!

 

12. Refosco Οίνοι Αδάμ

Προσεκτική βιολογική καλλιέργεια, πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 500 κιλά/στρέμμα, συγκομιδή του καρπού με το χέρι και πολύ αυστηρή διαλογή, μόνο των καλύτερων σταφυλιών, για το Refosco, τη ναυαρχίδα του οινοποιείου Οίνοι Αδάμ! Ο πολύτιμος χυμός παλιώνει σε καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 lt για 14 μήνες ώστε να μαλακώσει και να υπογραμμιστεί ο πικάντικος χαρακτήρας του. Πλούσιο και ρωμαλέο έχει πλέον φανατικό κοινό που πίνει… κρασί στο όνομα του!

 

11. Γη και Ουρανός Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Το κρασί ορόσημο τόσο για τον δημιουργό του, τον Θυμιόπουλο, όσο και για το Ξινόμαυρο, δε θα μπορούσε να λείπει από τα καλύτερα κρασιά της χρονιάς! Το μοντέρνο και γοητευτικό πρόσωπο του Ξινόμαυρου, με το πλούσιο και ζουμερό κόκκινο φρούτο, τον ντελικάτο ανθικό χαρακτήρα και τις μεταξένιες τανίνες κατάφερε να κάνει ακόμα τους ορκισμένους εχθρούς της ποικιλίας να τη λατρέψουν!

 

10. Le Roi des Montagnes Cuvee Κτήμα Παπαργυρίου

O «βασιλιάς των βουνών» είναι για χρόνια στο θρόνο του και όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα τον βγάλει κανείς! Το ιδιαίτερο χαρμάνι του Γιάννη Παπαργυρίου από Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional και Μαυροδάφνη δίνει μαθήματα συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας! Όποιος το δοκιμάσει μια φορά είναι καταδικασμένος να το αγαπά για πάντα!

 

9. Deux Dieux Οινοποιία Αϊβαλή

Το πρωτότυπο χαρμάνι τα έχει όλα και δείχνει πως αυτό το ζευγάρι ήρθε για να μείνει. Το Syrah χαρίζει τανίνες, οξύτητα και πιπεράτο χαρακτήρα, το Aγιωργίτικο φινέτσα και ζουμερό κόκκινο φρούτο. Τα αμπέλια παλιά, ξερικά και στερημένα λίπανσης για χρόνια, έδωσαν όλο τους το ζουμί στα ελάχιστα τσαμπιά τους. Καταλαβαίνεις τώρα για τι συμπύκνωση μιλάμε. Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά και ο πολύτιμος χυμός τους ωριμάζει για 30 μήνες σε καινούργια, γαλλικά, δρύινα βαρέλια από το δάσος Allier.

 

8. Δάκρυ του Πεύκου Οινοποιείο Κεχρής

Το Δάκρυ του Πεύκου του Οινοποιείου Κεχρή είναι ένα κρασί που έχει εντυπωσιάσει την υφήλιο. Ένα κρασί που παλαιώνει υπέροχα (έχοντας δοκιμάσει κάθετα έως και το 2005) και αυτό που πρωτοστατεί στον αγώνα αποτίναξης της "ρετσινιάς" του ελληνικού κρασιού γενικότερα. Αν δεις τα βραβεία που έχει μαζέψει το Δάκρυ του Πεύκου από το Οινοποιείο Κεχρής, πραγματικά θα εντυπωσιαστείς. Τα άπειρα χρυσά μετάλλια και οι υψηλότερες διακρίσεις στους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς γεμίζουν σελίδες. Οι λίστες στις οποίες συμμετέχει παγκόσμια, κόβουν την αναπνοή!

 

7. Άγιος Χρόνος Κτήμα Αβαντίς

Το 2020 σίγουρα δεν ήταν ένας Άγιος Χρόνος αλλά με μια γουλιά από τον Άγιο Χρόνο του Κτήματος Αβαντίς μπορεί να φανεί σίγουρα καλύτερος! Αποχαιρετώντας μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά με ένα χαρμάνι του Ροδανού, από τα χέρια του μεγάλου Απόστολου Μούντριχα, κλείνουμε το μάτι στη χρονιά που έρχεται με την ελπίδα να είναι όλα καλύτερα.

 

6. Λημνιώνα Κτήμα Καρανίκα

Θα ξεκινήσουμε να σου μιλάμε για τη Λημνιώνα λέγοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις για 2 τουλάχιστον λόγους. Ο πρώτος είναι πως μιλάμε για την πιο κομψή και ταχύτατα ανερχόμενη ελληνική ερυθρή ποικιλία. Η Λημνιώνα είναι μια ντίβα και δεν κάνει τη χάρη σε όλους καθώς είναι απίστευτα απαιτητική και δύσκολη ποικιλία. Αν όμως είσαι ο Λαυρέντης Χάρτμαν (Laurens Hartman), τότε ξέρεις ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να δουλέψεις μαζί της για να βγάλεις τον καλύτερο της εαυτό. Η συνταγή είναι γνωστή. Άψογο φρούτο, γηγενείς ζύμες και παλαίωση σε γαλλικά βαρέλια 4ης χρήσης για 18 μήνες.

 

5. Elia Vidiano Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το καμάρι του Νίκου Καραβιτάκη, το Βιδιανό του, στην καλύτερη του εκδοχή δε γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα! Το Ελιά Βιδιανό προέρχεται από ένα αμπελοτόπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μέτρων και έδωσε καρπό μόνο για 1.450 πολύτιμες φιάλες. Μέρος του κρασιού παλαίωσε σε δρύινα βαρέλια από τα Βόσγια Δάση για τουλάχιστον 6 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι κομψό, πολύπλοκο και απολαυστικά λιπαρό, τόσο τώρα όσο και τα επόμενα 5 χρόνια!

 

4. Ξινόμαυρο Reserve Κτήμα Άλφα

To Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes του Κτήματος Άλφα, είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά που χτυπάνε κόκκινο με τις βαθμολογίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας. Αρκεί να σου πούμε πως η χρονιά του 2016 ξεκίνησε με 94+ pts από το Wine Advocate του Robert Parker και απογειώθηκε με τον τίτλο του καλύτερου κρασιού στον κόσμο για το 2020, σύμφωνα με το Vinepair! Το αμπελοτόπι Μπάρμπα Γιάννης με παλιά, προφυλλοξηρικά κλήματα, φυτεμένα το 1919, δίνει το καλύτερο του φρούτο για ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης.

 

3. Mv Mavroudi Ανατολικός Αμπελώνας

Αν ισχύει ο μύθος πως ο Οδυσσέας μέθυσε τον Πολύφημο με Μαυρούδι τότε σίγουρα αυτό θα μπορούσε να είναι το Mv Mavroudi του Ανατολικού Αμπελώνα! Η θρακιώτικη ποικιλία παντρεύεται με μαεστρία με το Cabernet Sauvignon και το Merlot, συνθέτοντας ένα πραγματικά απολαυστικό κόκκινο κρασί!

 

2. Moschopolis 18 Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το μαγικό χαρμάνι από Μαυροτράγανο και Syrah της οικογένειας Γερμάνη, με τις γηγενείς ζύμες και τη δεκαοκτάμηνη παραμονή σε βαρέλι, φιγουράρει σταθερά στη λίστα με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά κάθε χρονιάς. Ζουμερό, πλούσιο και πολύπλοκο είναι κάθε χρόνο και καλύτερο. Κατά τη γνώμη μας είναι, μέχρι στιγμής, το καλύτερο που έχουν κάνει ποτέ!

 

1. Αυτόριζο Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Το κρασί αποκάλυψη! Το Αυτόριζο 2017 του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι μια ωδή προς το Ξινόμαυρο και ένα κρασί που θα κάνει Βουργουνδίες και Barolo να πρασινίσουν από ζήλεια. Τα παλιά, προφυλλοξηρικά αμπέλια, σε υψόμετρο 450 μέτρων, δίνουν τον καλύτερο καρπό τους, για να δημιουργήσει πάνω του, ο καλλιτέχνης της Νάουσας, Απόστολος Θυμιόπουλος!  Το Αυτόριζο έκλεψε την παράσταση και ήταν δικαιωματικά το καλύτερο κρασί της χρονιάς.

 Η ομάδα του botilia.gr