ΑΡΘΡΑ Τα 4 βασικά είδη πωματισμού και οι διαφορές τους

ΤΑ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΜΑΘΕ ΤΑ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΩΜΑΤΩΝ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ!

Επειδή τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τους διαφορετικούς τύπους πωμάτων, μάθε ποιοι είναι και ποιες οι διαφορές τους!

 

Φυσικός Φελλός

Προέρχεται από φελλόδεντρα (τα καλύτερα βρίσκονται στην Πορτογαλία) και ήταν (και αυτό) ιδέα του Dom Perignon που άρχισε να χρησιμοποιεί φελλούς για να κλείνει τα μπουκάλια της Σαμπάνιας του αφού τα πώματα της εποχής μπορούσαν να σκάσουν.

+ Επιτρέπει να περνάει τόσο οξυγόνο όσο χρειάζεται για την παλαίωση του κρασιού

- 5% περίπου των φιαλών είναι «φελλωμένες»! Η μυρωδιά του φελλού ή αλλιώς TCA (τριχλωροανισόλη) είναι ο χειρότερος εχθρός του κρασιού καθώς δε μας επιτρέπει να το απολαύσουμε.

 

DIAM

Προέρχεται από τρίμμα φελλού που έχει υποστεί κατεργασία αποστείρωσης – απόσμησης με τη μέθοδο του διοξειδίου του άνθρακα

Λόγω αυτής της επεξεργασίας απαλλάσσεται από το TCA και κάθε άλλη αιτία οσμής

Εξαιτίας της κατασκευής του είναι πιο σταθερό από το φυσικό φελλό και προστατεύει το κρασί από την οξείδωση

-  Έχει προδιαγεγραμμένη διάρκεια ζωής και διαπερατότητα ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξει ο παραγωγός

 

Συνθετικός Φελλός

Είναι συνήθως πλαστικοί, με τους καλύτερης ποιότητας να είναι αυτοί από πολυαιθυλένιο

Είναι πολύ πιο φτηνοί

Δεν επιτρέπει την εισροή οξυγόνου άρα και την εξέλιξη του κρασιού στη φιάλη

 

Stelvin

Είναι με απλά λόγια το βιδώτο πώμα πολύ καλής ποιότητας

Τα ποιοτικά stelvinπώματα νέας γενιάς επιτρέπουν την παλαίωση του κρασιού ενώ παράλληλα το προστατεύουν από οξείδωση και TCA

Δυστυχώς για κάποιους ρομαντικούς το άνοιγμα της φιάλης είναι μια ιεροτελεστία που συμπεριλαμβάνεται στη συνολική απόλαυση ενός κρασιού

 

Έυα Μαρκάκη
Wine Geek
Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο