Επειδή τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τους διαφορετικούς τύπους πωμάτων, μάθε ποιοι είναι και ποιες οι διαφορές τους!
Προέρχεται από φελλόδεντρα (τα καλύτερα βρίσκονται στην Πορτογαλία) και ήταν (και αυτό) ιδέα του Dom Perignon που άρχισε να χρησιμοποιεί φελλούς για να κλείνει τα μπουκάλια της Σαμπάνιας του αφού τα πώματα της εποχής μπορούσαν να σκάσουν.
+ Επιτρέπει να περνάει τόσο οξυγόνο όσο χρειάζεται για την παλαίωση του κρασιού
+ Είναι απόλυτα οικολογικό καθώς ο φλοιός του φελλόδεντρο αναγεννάται κάθε 10 χρόνια και έτσι ένα μόνο δέντρο μπορεί να δώσει χιλιάδες φελλούς!
- 5% περίπου των φιαλών είναι «φελλωμένες»! Η μυρωδιά του φελλού ή αλλιώς TCA (τριχλωροανισόλη) είναι ο χειρότερος εχθρός του κρασιού καθώς δε μας επιτρέπει να το απολαύσουμε.
- Κοστίζει 3 φορές παραπάνω από το βιδωτό πώμα και αυτό ανεβάζει το κόστος του κρασιού.
- Επειδή είναι φυσικό προιόν ξύλου αλλοιώνεται από το χρόνο και θρυματίζεται, όσο καλά και αν έχει συντηρηθεί η φιάλη.
Προέρχεται από τρίμμα φελλού που έχει υποστεί κατεργασία αποστείρωσης – απόσμησης με τη μέθοδο του διοξειδίου του άνθρακα
+ Λόγω αυτής της επεξεργασίας απαλλάσσεται από το TCA και κάθε άλλη αιτία οσμής
+ Εξαιτίας της κατασκευής του είναι πιο σταθερό από το φυσικό φελλό και προστατεύει το κρασί από την οξείδωση
- Έχει προδιαγεγραμμένη διάρκεια ζωής και διαπερατότητα ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξει ο παραγωγός
Είναι συνήθως πλαστικοί, με τους καλύτερης ποιότητας να είναι αυτοί από πολυαιθυλένιο
+ Είναι πολύ πιο φτηνοί
- Δεν επιτρέπει την εισροή οξυγόνου άρα και την εξέλιξη του κρασιού στη φιάλη
- Δεν είναι οικολογικοί. Ενώ είναι ανακυκλώσιμοι υπό προϋποθέσεις, σπανίως συμβαίνει.
- Κάποιοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει πως έχουν αρώματα κόλλας ή πλαστικού που περνάνε στο κρασί.
Είναι με απλά λόγια το βιδώτο πώμα πολύ καλής ποιότητας
+ Τα ποιοτικά stelvin πώματα νέας γενιάς επιτρέπουν την παλαίωση του κρασιού ενώ παράλληλα το προστατεύουν από οξείδωση και TCA
+ Αντέχουν στο χρόνο
+ Ανοίγουν εύκολα
- Δυστυχώς για κάποιους ρομαντικούς το άνοιγμα της φιάλης είναι μια ιεροτελεστία που συμπεριλαμβάνεται στη συνολική απόλαυση ενός κρασιού
- Υπάρχει μια διαφωνία σχετικά με το αν τα κρασιά που έχουν βιδωτό πώμα παλαιώνουν. Το βιδωτό πώμα δεν επιτρέπει την επαφή του κρασιού με το οξυγόνο. Αυτό από τη μια προστατεύει και διατηρεί το κρασί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά από την άλλη δεν επιτρέπει στο κρασί να παλαιώσει και να εξελιχθεί. Κάποιοι ισχυρίζονται πως παλαιώνουν, απλά πιο αργά.
- Η μη επαφή με οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει αναγωγή στο κρασί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κρασί να μυρίζει κλεισούρα και κλούβιο αυγό.
- Δεν είναι οικολογικά! Είναι από αλουμίνιο το οποίο συχνά προέρχεται από βωξίτη, η εξόρυξη του οποίου είναι μια αρκετά βρώμικη δουλειά. Δεν είναι βιοδιασπώμενο και ενώ θεωρητικά ανακυκλώνεται τα περισσότερα μεταλλικά πώματα καταλήγουν στα σκουπίδια. Από την άλλη το πλαστικό που έχουν είναι τοξικό όταν καίγεται και δεν ανακυκλώνεται.
Bonus Tip:
Το 2003 παρουσιάστηκε στην αγορά το vinolok, ένα γυάλινο, εντυπωσιακό πώμα που έχει μια επένδυση από πλαστικό για να κλείνει σφιχτά.