1 μέτριο κουνουπίδι
1 μέτριο μήλο
100 gr. μπέικον
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή Ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας ή σκόνη κάρυ κατά βούληση
1000 ml. ζωμό βοδινού ή ζωμό λαχανικών
100 gr. κασέρι Ξάνθης
Κόκκινο γλυκό πιπέρι
Αλάτι
Ψιλοκόβουμε το μπέικον, χωρίζουμε το κουνουπίδι σε φουντάκια, χοντροκόβουμε το μήλο, το κρεμμύδι και την σκελίδα σκόρδου. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τον ζωμό να είναι καυτός.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το μπέικον, το κουνουπίδι, το μήλο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε την μισή ποσότητα του ζωμού και σιγοβράζουμε περίπου 25 λεπτά.
Πολτοποιούμε την σούπα και τη μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την μουστάρδα ή το κάρυ, το πιπέρι και όσο αλάτι χρειαστεί. Αραιώνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό, δίνοντας στην σούπα την πυκνότητα που επιθυμούμε και την αφήνουμε να πάρει μία-δύο βράσεις.
Πριν σερβίρουμε, μεταφέρουμε την σούπα σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη και προσθέτουμε το κασέρι, τριμμένο. Τοποθετούμε στο γκρίλ μέχρι να λιώσει το τυρί.
Εναλλακτικά απλά προσθέτουμε στην καυτή σούπα το τριμμένο κασέρι.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο σερβίρισμα επιπλέον ψιλοκομμένο μπέικον το οποίο πρώτα έχουμε κάνει ψήσει ώστε να γίνει τραγανό.
– Αντι για κασέρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ωριμασμένο τυρί με πικάντικη γεύση.
– Η σούπα μπορεί να φτιαχτεί και με μπρόκολο ή πατάτα.
Εύα Μονόχαρη
Food Blogger