ΑΡΘΡΑ Ροζέ ιστορίες

ΡΟΖΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΜΟΔΑ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ;
Ροζέ ιστορίες

 

Το ροζ χρωματικά είναι ο ενδιάμεσος τόνος μεταξύ λευκού και κόκκινου, οινικά όμως αποτελεί μια κυρίαρχη κατηγορία.

Κοιτίδα του ροζέ ,η νότια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα η περιοχή της Προβηγκίας. Μια περιοχή που «εγκατέστησε» το ροζέ κρασί  στην καθημερινότητα τόσο των  Γάλλων όσο και των λαών της Μεσογείου.

Από τον πιο κοσμικό μέχρι τον νεαρό φοιτητή όλοι απολαμβάνουν ένα ποτήρι ροζέ σε κάποιο γεύμα τους. Ευκολόπιοτο  και ευπροσάρμοστο σε πιάτα μεσογειακής κουζίνας μα κυρίως συναρπαστικό προϊόν οινοποίησης . Μια οινοποίηση απαιτητική που χρειάζεται γνώση και μεράκι.

Το ροζέ κρασί οινοποιείται από ερυθρές ποικιλίες και υπάρχουν δύο μέθοδοι παραγωγής

Στην πρώτη αμέσως μετά των τρύγο ο πολτός μπαίνει σε ανοξείδωτες ψυχόμενες  δεξαμενές και μετά γίνεται ο διαχωρισμός  του μούστου από τα στέμφυλα.

 Στο διάστημα αυτό οι χρωστικές έχουν «δώσει»  το  χρώμα.

Η δεύτερη μέθοδος παραγωγής αφορά συνήθως ποικιλίες που έχουν εξωτερική φλούδα κόκκινη αλλά εσωτερική σάρκα λευκή. Σε αυτές μόλις ολοκληρωθεί ο τρύγος ο πολτός μπαίνει σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές όπου και παραμένει για κάποιες ώρες , συνήθως έξι έως οκτώ μέχρι να γίνει η εκχύλιση των χρωστικών. 

Αυτή η μέθοδος ευνοεί τόσο τα αρώματα όσο και το χρώμα των οίνων.

Στις γηγενής ροζέ ποικιλίες υπάγεται το «ιδιαίτερο» Ξινόμαυρο από την Βόρεια Ελλάδα που δίνει  πλούσια αρωματικά ροζέ κρασιά  και  το «αυταρχικό» Αγιωργίτικο από την περιοχή της Νεμέας που αν και έντονα ξηρό δίνει  ευκολόπιοτα ροζέ κρασιά. Επίσης πολλά ελληνικά ροζέ προέρχονται από ποικιλίες όπως το Syrah, το Grenache ή το Merlot.

Το ροζέ δεν υπόκειται ποτέ σε παλαίωση , απολαμβάνεται πάντα φρέσκο.

 Ένα κρασί που μπορεί να συνδυαστεί με ευελιξία με τις μεσογειακές γεύσεις και ιδιαίτερα με την ελληνική κουζίνα , μπορεί να συνοδεύσει όμορφα ψαρομεζέδες  όμως ταιριάζει τόσο με κρέατα όσο και με ζυμαρικά.

Το ροζέ μπορεί να προέρχεται από τους Γάλλους όμως εξαιρετικές ετικέτες Ελλήνων παραγωγών στέκονται πλάι σε γαλλικές και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσουν έδαφος στην διεθνή αγορά