ΑΡΘΡΑ Roberto Oliván : Ο "επαναστάτης" της Rioja!

ROBERTO OLIVÁN : Ο "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ" ΤΗΣ RIOJA!

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ TENTENUBLO ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ RIOJA, ΤΗΝ ALAVESA. ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΛΑ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟ, ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ROBERTO OLIVÁN ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΤΕ!
Roberto Oliván : Ο "επαναστάτης" της Rioja!

Το οινοποιείο Tentenublo βρίσκεται σε μια από τις τρεις υποζώνες παραγωγής κρασιού της Rioja, την Alavesa. Το ένα και μοναδικό, αλλά καθόλα πολυμήχανο, πρόσωπο που κινεί τα νήματα στην καλλιέργεια των αμπελιών αλλά και στην παραγωγή του κρασιού, είναι ο Roberto Oliván και καλό θα ήταν αυτό το όνομα να το συγκρατήσεις!


Ο Roberto Oliván, στα 37 του μόλις χρόνια ζωγραφίζει επιτυχίες στον οινικό καμβά, αντιστρόφως ανάλογες της ηλικίας του. Έχει μια σπάνια προσωπικότητα που συνδυάζει μια αεικίνητη δημιουργικότητα, με ένα πολύ ήσυχο και ευγενικό προφίλ. Μετά το διδακτορικό του στην οινολογία, και γεμάτος εμπειρία από τα ταξίδια του σε Χιλή, Καλιφόρνια, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, επέστρεψε στην πατρίδα του και το 2011, ίδρυσε το Tentenublo Wines, με σκοπό να κάνει τη μικρή επιχείρηση κρασιού της οικογένειάς του παραγωγική, εξασκώντας την τέχνη της οινοποίησης βιοποριστικά. Ελάχιστα χρόνια αργότερα έβαλε τις λέξεις «Rioja» και «ελάχιστο έως καθόλου βαρέλι» δίπλα δίπλα, τολμώντας να αλλάξει το μέχρι τότε γνωστό στυλ των κρασιών της περιοχής και το 2015 βραβεύτηκε ως «Νέος οινοποιός της χρονιάς»! Όπως λέει και ο ίδιος «το κρασί πρέπει να καταναλώνεται και τα βαρέλια να είναι άδεια για τη νέα σοδειά!» υποδηλώνοντας έμμεσα πως τέλος οι βαρελάτες Rioja που ξέραμε! Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να προσθέσει στα κόκκινα χαρμάνια μια μικρή ποσότητα λευκών ποικιλιών ώστε να ενισχύσει το αρωματικό προφίλ τους!


Τα αμπέλια του οινοποιείου βρίσκονται στο χωριό Vinaspre, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Tempranillo, Garnacha, Viura και Malvasía. Εκεί τα 100 στρέμματα αμπελώνα χωρίζονται σε 30 μικρά αγροτεμάχια που περιβάλλονται από τρεις οροσειρές, την Ιβηρική, τη Κανταβριανή και τα Πυρηναία Όρη. Οι πλαγιές της οροσειράς Sierra de Cantabria, είναι πολύ απότομες με το υψόμετρο να φτάνει τα 700 μέτρα, ενώ η κλιματική διαφορά μεταξύ Ατλαντικού και Μεσογείου, δημιουργεί ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο τρύγος μπορεί να γίνει μόνο χειρωνακτικά και από την καλλιέργεια μέχρι την οινοποίηση, ο Roberto επιλέγει μόνο βιολογικές τεχνικές με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και χαμηλές αλλά πολύ κομψές αποδόσεις. Αλλά το καλύτερο κομμάτι σε όλα αυτά, είναι πως μπορεί κυριολεκτικά να κάνει ότι πιστεύει εκείνος πως είναι καλύτερο για τα αμπέλια του, αφού είναι μέλος μιας φοβερής ομάδας νέων οινοποιών της Rioja που κάνουν θόρυβο και αλλάζουν εντελώς το τοπίο της οινοποίησης στην Ισπανία. Τους Rioja n’ Roll!


Έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα κρασιά του Tentenublo, διότι δεν είναι μόνο προϊόντα οινοποίησης, αλλά μια απεικόνιση της ιστορίας και του πολιτισμού του Viñaspre. Από το στυλ ανάμειξης των ποικιλιών μέχρι και την εμφάνιση του μπουκαλιού, ο Olivan αφηγείται παραδοσιακές ιστορίες! Η βασική του έμπνευσή είναι οι δεσμοί με την οικογένειά του και στη σειρά Xérico, αποτίνει φόρο τιμής στις τέσσερις γενιές της οικογένειάς του, με ετικέτες που κάθε χρονιά απεικονίζουν έναν πρόγονό του. Δηλαδή ένα γενεαλογικό δέντρο αποτυπωμένο σε μια συλλογή κρασιών! Με τη single vineyard σειρά Escondite del Ardacho, εκδηλώνει το σεβασμό στη βιοποικιλότητα, με τις ετικέτες να απεικονίζουν το περιβάλλον που ζει ένα είδος τοπικής σαύρας. Ο Roberto έχει φαντασία και χιούμορ και αυτό απογειώθηκε στο best seller των κρασιών του, την ομώνυμη σειρά Tentenublo που περιλαμβάνει το Rioja Blanco και το Rioja Tinto.  Ο όρος προέρχεται από μια τοπική διάλεκτο και περιγράφει το χτύπημα των καμπανών που έκρουαν για να διώξουν μακριά από τα αμπέλια τα σύννεφα των χαλαζοπτώσεων, για προστασία και η ετικέτα δείχνει μια καμπάνα να κυνηγά κυριολεκτικά το σύννεφο!

 

Τα κρασιά του Tentenublo Wines προκαλούν το ενδιαφέρον των κριτικών οίνου και σαρώνουν τα βραβεία, ενώ έχουν ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό, όσους δηλαδή προλαβαίνουν να τα προμηθευτούν, αφού η παραγωγή τους είναι περιορισμένη. Ο Roberto Oliván είναι φιλόδοξος, είναι δημιουργικός και έχει τη στόφα του οινοποιού που μιλάει στην καρδιά σου. Οι άνθρωποι που συνδυάζουν την παράδοση τόσο καλά με την εξέλιξη και έχουν δημιουργήσει άτυπα «σχολές» στον κόσμο του κρασιού, έχουν μοναδικό χάρισμα και είναι πολύ λίγοι. Ένας από αυτούς είναι ο Roberto, ένας από αυτούς είναι και ο ξεχωριστός Απόστολος Θυμιόπουλος. Το σκέφτηκες και εσύ σωστά; Ναι λοιπόν, θα τολμήσουμε να το πούμε. Ο Roberto Oliván, είναι ο Απόστολος Της Rioja!

 

Χριστίνα Τσόγκα