ΑΡΘΡΑ Σαμπάνια: Ποιοι ήταν o Louis Roederer και ο Dom Perignon ;

ΣΑΜΠΑΝΙΑ: ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ O LOUIS ROEDERER ΚΑΙ Ο DOM PERIGNON ;

ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ LOUIS ROEDERER ΚΑΙ ΤΟΝ DOM PERIGNON.
Σαμπάνια: Ποιοι ήταν o Louis Roederer και ο Dom Perignon ;

Όλοι φαντάζομαι έχετε ακουστά τις σαμπάνιες Louis Roederer και Dom Perignon.

Γνωρίζετε όμως ποια ήταν τα ιστορικά πρόσωπα που έχουν δώσει το όνομά τους σε κάποιες από τις γνωστότερες σαμπάνιες παγκοσμίως;

Ο Louis Roederer ήταν ο ιδιοκτήτης του διάσημου οίκου από το 1833 έως το θάνατό του, το 1870. Ανάμεσα στις χώρες που εξήγαγε την σαμπάνια ήταν και η Αυτοκρατορική Ρωσία που αποτελούσε και την κύρια χώρα εξαγωγής του οίκου. Μάλιστα το 1876 ο Τσάρος Αλέξανδρος ο δεύτερος, εξουσιοδότησε τον οίκο να παράξει αποκλειστικά για αυτόν  ένα Cuvee  σε ένα κρυστάλλινο μπουκάλι (φήμες λένε πως η επιλογή του κρυστάλλινου μπουκαλιού έγινε επειδή ο Τσάρος, φοβούμενος μην τον δηλητηριάσουνε, ήθελε να μπορεί να βλέπει μέσα στο μπουκάλι). Κάπως έτσι γεννήθηκε μια από τις πλέον διάσημες σαμπάνιες στον κόσμο, η Louis Roederer Cristal Brut. Η Ρωσική επανάσταση σήμανε το τέλος της εξαγωγής στη Ρωσία μέχρι να αναλάβει τα ηνία η Camille Orly-Roederer, χήρα του ανιψιού του Louis Roederer, αγοράζοντας καινούρια κτήματα στην Καμπανία (Champagne), ξαναφέρνοντας έτσι την Cristal ξανά στο προσκήνιο. Κινήσεις σαν αυτές επέτρεψαν στον οίκο να διατηρηθεί ανεξάρτητος σε αντίθεση με άλλους μεγάλους οίκους – ανταγωνιστές, που με τον καιρό εξαγοράστηκαν από πολύ μεγάλες εταιρείες.

 Η Cristal φτιάχνεται ακόμα και σήμερα στο ίδιο μπουκάλι, μόνο τις χρονιές που το επιτρέπουν, όταν δηλαδή το Chardonnay (40%) και το Pinot Noir (60%) ωριμάσουν τέλεια, και από κλήματα 25 – 30 ετών. Έπειτα παλαιώνει για 6 χρόνια στο κελάρι και ακόμα 8 μήνες μετά την εκπωμάτιση, πριν βγει στην κυκλοφορία και γίνει ανάρπαστη.  

Ο Dom Pier Perignon ήτανε ένας Βενεδικτίνος μοναχός που γεννήθηκε στην Καμπανία (Champagne) το 1638. Ξεκινώντας από ένα Αββαείο στην πόλη Βέρντεν μεταφέρθηκε σε ένα άλλο στην πόλη Επερνέ, πασίγνωστη σήμερα για τους πολλούς και διάσημους οίκους σαμπάνιας, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, διπλασιάζοντας τους αμπελώνες του Αββαείου. Ένα από τα καθήκοντά του εκεί ήταν να περιποιείται τα αμπέλια και να βελτιώνει τα κρασιά του Αββαείου. O αφρισμός που συνέβαινε κατά τη δεύτερη ζύμωση θεωρούνταν ελάττωμα τότε από τον Dom Perignon αλλά αργότερα (το 19ο αιώνα) τα πράγματα άλλαξαν. Αυτό που τον έκανε γνωστό ήταν η φοβερή ικανότητά του να μπλεντάρει διάφορες  χρονιές βγάζοντας τα καλύτερα στοιχεία από την κάθε μια δημιουργώντας μοναδικά χαρμάνια. Ένας Master Blender της εποχής λοιπόν. Επίσης ανέπτυξε άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στην παραγωγή  σαμπάνιας, όπως το να κρατάει τις φλούδες μακριά από το χυμό κατά τη διάρκεια της πίεσης παίρνοντας έτσι ένα όσο το δυνατόν πιο διαυγές και φίνο χρώμα (bland de noir). Οι φήμες λένε πως όταν τελείωσε την σαμπάνια του κάλεσε τους υπόλοιπους μοναχούς φωνάζοντας Ελάτε γρήγορα. Δοκιμάζω τα αστέρια. Αυτή η έκφραση συνοδεύει την σαμπάνια έκτοτε.

Σε αυτόν καταλογίζεται επίσης το πώμα σαμπάνιας όπως το ξέρουμε σήμερα (μέχρι τότε χρησιμοποιούσανε ξύλο, το οποίο φυσικά δεν ταίριαζε απόλυτα) αλλά και το πιο χοντρό μπουκάλι της  σαμπάνιας που εισήγαγε για να εμποδίσει τις επικίνδυνες,  αλλά και με μεγάλο κόστος, εκρήξεις που προκαλούσε η πίεση στις φιάλες.

Η Dom Perignon είναι πάντα μια vintage σαμπάνια που γίνεται μόνο τις καλές χρονιές και αποκλειστικά από Chardonnay και Pinot Noir με τα ποσοστά τους να αλλάζουν ανάλογα την χρονιά.

Το άγαλμα του μοναχού, στολίζει σήμερα τον οίκο της Moet & Chandon στην πόλη της Επερνέ.

Ποια ήτανε η τελευταία φορά που δοκιμάσατε τα αστέρια;

 

Βασίλης Γαλανόπουλος

Sommelier